Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z fotografowaniem obrazu z rzutnika multimedialnego

jastrzemb
    Guest

Domyślnie Problem z fotografowaniem obrazu z rzutnika multimedialnego

Fotografowałem obraz z rzutnika multimedialnego, moja 400D. No i pojawił się problem. Otóż, na wyświetlaczu pokazał sie obraz z przebarwieniami wzdłuż dłuższych boków kadru, niezależnie od tego czy to kadr pionowy czy poziomy. Próbowałem różnych ustawień balansu bieli i bez zmian- wzduż jednego dłuższego boku zielono, wzdłuż przeciwnego boku fioletowo, lub odwrotnie w innych zdjęciach. Tak sie złożyło, że kolega fotografując to samo 30D nie miał tego efektu. Wprawdzie fotografowanie obrazu z rzutnika multimedialnego nie stanowi nawet ułamka procentu tego co fotografuję, to jednak chciałbym poprosić kolegów zaznajomionych w temacie o wyjaśnienie tego zjawiska.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rzutnik wyświetla cały obraz w kolejnych kolorach składowych na przemian - Red, Green, Blue i tak w kółko. Za każdym razem oczywiście odpowiednie piksele. No i to wszystko sobie mruga z odpowiednio dużą częstotliwością tak, żeby oko ludzkie widziało jeden obraz we właściwych kolorach. Jak chcesz mieć czysty obraz bez przebarwień to musisz ustawić czas max. równy czasowi wyświetlania jednej ramki obrazu. Tak na oko bezpiecznie powinno być 1/20s.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak zdaje się wyświetla projektor DLP, w przypadku LCD obraz rzucany jest przez przezroczystą matrycę...

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Być może. Ale wiem, że projektor który widziałem w akcji (przez wizjer aparatu) dawał taki właśnie efekt.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zgadza się, projektory DLP wyświetlaja kolory kolejno, projektory LCD mają 3 ekrany LCD kazdy do innego koloru i obraz jest wyswietlany jednoczesnie.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Zgadza się, projektory DLP wyświetlaja kolory kolejno, projektory LCD mają 3 ekrany LCD kazdy do innego koloru i obraz jest wyswietlany jednoczesnie.
    Te lepsze mają 3 LCD, gorsze mają 1

Uprawnienia umieszczania postów