Chciałem dokonać kolejnego zakupu w sklepie internetowym foto-net.pl
Zostawiłem już tam blisko 10000zł. Tym razem miał to być obiektyw EF 17-40mm f/4L USM.
Przy wcześniejszych zakupach z racji tego, że byłem powracającym klientem zawsze udawało mi się trochę zbić z ceny. Sklep informuje pod każdym produktem;
"Uwaga, jeśli cena którą widzisz wydaje Ci się za wysoka, napisz pod adres info@foto-net.pl i zapytaj o możliwość obniżenia. Być może uda się wynegocjować lepsze warunki. Przypominamy, że nasze obiektywy pochodzą od Canon Polska, posiadają krajową gwarancję i są fabrycznie nowe, nietestowane."
Cena w foto-net.pl to 2899zł
Przy zapytaniu o dostępność obiektywu powołałem się na fakt, iż jestem stałym klientem i że u sprawdzonych sprzedawców na Allegro czy w kilku innych sklepach internetowych obiektyw można nabyć taniej. Oczywisty jest fakt, że fajnie byłoby kupić sprzęt w znajomej już firmie.
W mailu zwrotnym nie otrzymałem odpowiedzi na zadane pytanie o dostępność. Otrzymałem wykład o tym jak nie należy kupować i z ironią zaproponowano mi rabat w wysokości 0,27zł.
Obiektyw oczywiście kupiłem gdzie indziej, za 2550zł z europejską gwarancją i paragonem. Byłem skłonny kupić go w foto-net.pl za choćby symboliczną obniżką np.20-30zł, ale w obliczu kpienia sobie ze mnie w Foto-net.pl więcej nie kupię. Nie będę liczył na to, że może uda mi się trafić na bardziej życzliwego klientowi pracownika, "wysłuchując" wykładów o tym co jak i gdzie, które mnie obrażają bo mam własny rozum, a zapytałem tylko o dostępność i cenę.
Zamieszczam kilka cytatów z korespondencji jaką otrzymałem ze sklepu foto-net.pl - jakby ktoś sobie życzył mogę udostępnić oryginały..
Foto-net.pl w mailu do mnie napisali:
o "tommy_j":
"dobry sprzedawca Tomek Jaworski nie wystawi Panu dokumentu zakupu co generalnie oznacza, ze sprzedaz jest nielegalna i raczej nie naprawi Pan szkla w serwisie Canona. Toz naczy bbyc moze wystawi ale cena jaka pokazuje jest cena NETTO"
o "michalmag", "Beata.Su", "FOTOIT" - nie odprowadzaja VAT
o "gandini" - daja paragon z niemickiego sklepu
"Wiekszosc "atrakcyjnych" firm:
1. Nie ma sprzetu, ma tylko oferty
2. Fakturuje na niemiecki VAT lub nie fakturuje
3. Dostarcza sprzet z USA, bez serwisu, refurbished.
4. Daje niemiecki paragon.
"
Firmie Foto-net.pl wiele brakuje do europejskiego czy nawet już polskiego standardu obsługi klienta. Odradzam zakupy u nich!