Witam
Czy ktoś może mi to wyjaśnić jaka jest różnica między światlem padającym a odbitym .
Jak to można sparwdzić np. kamień który jest po stronie slońca .Co jest odbitym a co padającym ?
Pozdrawiam
Witam
Czy ktoś może mi to wyjaśnić jaka jest różnica między światlem padającym a odbitym .
Jak to można sparwdzić np. kamień który jest po stronie slońca .Co jest odbitym a co padającym ?
Pozdrawiam
Padające, to światło przed przedmiotem (to, które oświetla przedmiot), a odbite, to jest to, dzięki któremu widać przedmiot (widzi aparat).
To co widać, to właśnie światło odbite. Gdyby przedmioty nie odbijały światła, to by nie było ich widać - byłyby doskonale czarne. Różne przedmioty różnie odbijają światło, dlatego jedne są ciemne, inne jasne, jedne czerwone, inne zielone.
W praktyce aparaty mierzą wyłącznie światło odbite, co powoduje przekłamania przy wyliczaniu ekspozycji wtedy, gdy fotografowany przedmiot odbija znacząco więcej (lub mniej) światła niż przyjęty wzorzec średniej szarości (18% odbitego światła) - stąd potrzeba korekta ekspozycji, gdy używamy pomiaru centralnie-ważonego lub punktowego (w większości Canonów "partyjnego").
Są specjalne światłomierze do mierzenia światła padającego (to jest ten przedmiot z białą kopułką, który fotografowie mody przykładają do twarzy swoim modelkom). Na podstawie ich pomiaru można wyliczyć ekspozycję niezależnie od tego w jakim stopniu odbija światło fotografowany przedmiot.
Wadą ich jest to, że trzeba nimi mierzyć światło tuż przed fotografowanym przedmiotem - fotografującym drób wszelaki i samoloty na niebie życzę powodzenia.
Ja nie wiem o co chodzi, ale może o to że światło padające niesie ze sobą wszystkie długości fali . Światło odbite jedną długość fali w zależności od "koloru" obiektu i widzimy jakiś tam kolor. Pozostałe zostaną pochłonięte. Ale czy to o to chodzi to nie mam pojęcia![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Rozchodzi mi się że jak patrze przez wizjer np. na kamień to mierze światlo odbite ( ma on jakiś odcień ma jakiś kolor ) . A gdybym chcial zmierzyć światlo padające to na co muszę skierować wizjer aparatu ?
Ktoś gdzieś napisal że trzeba mierzyć światlo padające żeby dobrze naświetlić slajd .
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Anna12_03 ; 01-07-2007 o 02:39
Nie jedna. Zaleznie od tego od czego odbija sie swiatlo moze niesc pelne spektrum (np. odbicie od bialego czy lustra) wciaz bedac swiatlem odbitym. Spektrum zalezy scisle od charakterystyki powierzchni obiektu od jakiego odbijane jest swiatlo. Nie ma sie co zaglebiac w temat za gleboko i dociekac falowosci.
Odbite to odbite. To swiatlo nie docierajace bezposrednio ze zrodla (czymkolwiek ono jest). Skierowane moze byc do nas (aparatu) badz na obiekt (rozswietlajace cienie gdzie swiatlo ze zrodla nie moze dotrzec bezposrednio) dzieki odbiciu od jakiegos innego elementu.
Swiatlo odbija sie mniej lub bardziej od wszystkiego dookola. Dzieki odbiciom widzimy i na tej samej zasadzie dzialaja aparaty. W fotografii moze byc to pozadane badz nie. W jednym przypadku stosuje sie rozne triki do eliminacji (czarne zaslony w studio, rozne przeszkody). Mozna tez wykorzystac to zjawisko do rozswietlania obiektu tam gdzie swiatlo nie pada bezposrednio ze zrodel i wtedy stosujemy roznego rodzaju blendy (ekrany odblaskowe).
Aparat oczywiscie na kamien...
Do pomiaru swiatla padajacego mozna stosowac swiatlomierze trzymane przed obiektem w sposob zaprezentowany po lewej.
Sposob po prawej to pomiar swiatla odbitego.
Swiatlo padajace mozna tez mierzyc za pomoca aparatu (swiatlomierza oczywiscie tez) stosujac szare karty w sposob pokazany ponizej.
Przy czym kat pod jakim trzymamy szara karte do aparatu jest dosc istotny dla efektu.
http://www.fotoamator.szm.sk/Technik...nika-szara.htm
Dobre swiatlomierze maja rozny kat pomiaru zaleznie od tego co chcemy zmierzyc. Szeroki do pomiarow swiatla padajacego, waski (spot) do precyzyjnego pomiaru odbitego w wybranym punkcie.
Ludzie rozne rzeczy pisza...
Foty z googla:
http://www.ephotozine.com/article/Gu...ld-light-meter
http://www.cg.tuwien.ac.at/research/...ic/node57.html
...
Można jeszcze dopowiedzieć, że światło odbite od dielektryka jest spolaryzowane (od częściowo do całości - w zależności od kąta padania światła).
Oj teraz to chyba ty namieszałeśDo padającego to szara![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770