Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Martwy pixel?

Dopiero zaczyna Awatar Andrew
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Martwy pixel?

Panowie Canonierzy mam problem! Zrobiłem fotkę przy zamkniętym obiektywie i zauważyłem niebieski pixelna czarnym tle Co proponujecie zrobić? Aparat oczywiście na gwarancji, zrobionych ok 900 zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Martwy pixel?

Cytat Zamieszczone przez Andrew
    Panowie Canonierzy mam problem! Zrobiłem fotkę przy zamkniętym obiektywie i zauważyłem niebieski pixelna czarnym tle Co proponujecie zrobić? Aparat oczywiście na gwarancji, zrobionych ok 900 zdjęć.
    Nic. Gwarancja tego nie uwzgledni. No chyba ze jest to skupisko pikseli bo jesli jeden to nie ma szans. A jakie byly parametry zdjecia jesli mozna? To tez wazne.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeden pixel IMHO można olać. Zresztą nie wiem, czy gwarancja nie ma jakichś kretyńskich klauzul, że dopiero kilka pixeli to kiszka (tak jak niektóre lcdeki).

BTW. Ja zauważyłem, że jak dekompresuje z palca raw to jest więcej pixeli kolorowych niż w jpgach prosto z aparatu. Jakieś mechanizmy obronne canona?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Parametry czas 10sek f4 iso 1600 , przy iso 100 mniej widać

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i wszystko jasne. Uwazam ze masz naprawde bardzo dobry egzemplarz. Przy takich parametrach "tylko" jeden taki piksel.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja przy tych parametrach mam kilkanascie hot pikseli... ale... skoro :
    - na ekranie monitora/w galerii internetowej (czyli po zmniejszeniu) nie widac
    - na odbitkach 15x21 nie widac

to po co sie przejmowac?
    Znajdz takie zastosowanie zdjec gdzie bedzie przy kazdym uzyciu widac te hot piksele a nie tylko przy 100% podgladzie to wtedy mozesz zaczac sie martwic .
    To tak jakby sie martwic ze twoj samochod ma ryske na lakierze i przez to juz nie moze jezdzic?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wielkie dzięki , uspokoiliście mnie.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

haha..tez mnie skusilo na takie testy..wynalazlem 2 martwe pixele

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dla profilaktyki zdrowia psychicznego pozwalam sobie na porade aby nie testowac martwych pikseli tak dlugo, jak dlugo nie pojawiaja sie na odbitkach (czy na monitorze w czasie ogladania).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Mariuszos
    Guest

Domyślnie

Witam!

Jestem tutaj zupełnienowy i nie wiem czy ktoś juz kiedyś o tym pisał czy nie.

Do testowania matrycy pod względem hot i dead pixeli mozna wykorzystać ciekawe programy, jak na przykład: http://www.starzen.com/imaging/deadpixeltest.htm

Proponuję wykonać testowe ekspozycje o róznych czasach. Wszystko zależy tez od temperatury

Generalnie według mnie, hot pixele to jeszcze nie problem, bo nie zawsze są widoczne i nie przy wszystkich czułościach i exp time'ach występują. Natomiast dead pixeli matryca nie powinna miec wcale!

Pozdrawiam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów