Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Canon A-1 i F1 New - różnice

Domyślnie Canon A-1 i F1 New - różnice

Witam! Ostatnio bardzo chcę zainwestować w jakiś manualny system i wybrałem właśnie Canona FD
    Teraz rodzi się pytanie - jakie body wybrać - powszechnie mówi się, że A-1, to najlepszy manualny aparat w historii, przeczytałem właśnie artykuł o nim i jestem mocno zainteresowany, ale żeby się nie ograniczać potrzebuję trochę wiedzy o F-1 New i różnicach pomiędzy nimi.
    Doradźcie mi, który wybrać i dlaczego
    Poza tym potrzebuję porady w sprawie szkiełek do nich.
    Wiem, że kupię 50/1.4, teraz potrzebuję jakiegoś szerokiego kąta (coś z zakresu 20-35 mm), portretówki 85, 100 i 135mm oraz teleobiektywu 200 mm. Zależy mi na bardzo wysokiej jakości optycznej - co byście polecili?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przedewszystki, A-1 i F-1 New to dwie inne klasy. Pierwszy często był dokupywany przez profesionalistów jako zapasowe body.
    Ale od początku.

A-1 - czasy 30s-1/1000s + B - przeselekcja przysłony, migawki, Program .

F-1New - czasy 8s-1/2000s + B ( Tytanowa migawka hybrydowa ) manualny

Do A-1 można podczepic Winder A / A2 ( 2kl.s ) lub Motor Drive MA (do 5kl/s )
    F-1 New - po założneniu pryzmatu Finder AE mamy możliwośc preselekcji przysłony , po dopięciu Motoru lub Windera ( 5kl/s lub 2kl/s ) mamy dodatkowo preselekcje migawki

Więcej opiszę póżniej sorka ale czas goni
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Acha, F-1 / F-1n lub F-1 New to najlepsze manualne aprarty jakie zrobił Canon....
    Ostatnio edytowane przez oxeno ; 23-05-2007 o 18:51 Powód: Automerged Doublepost
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobra mam troche czasu.

F-1 New - następca legendarnej F-1 . Przejoł nie tylko krztałt jak i nazwę, ale Canon wprowadził sporo nowości .
    Body jest bardzo ale to bardzo twardą konstrukcją. Tak naprawdę trudno go popsuć, ale człowiek bywa zdolny. Na jego nie korzyść był praktycznie kupowany przez zawodowców dlatego egzemplarz w idealnym stanie ciężko będzie znaleść.
    F-1 posiada hybrydowa tytanową migakę o przebiegu poziomym. Hybrydowa oznacza, że jest sterowana elektronicznie od czasów 8s-1/60s a mechanicznie od 1/90-1/2000s
    W podstawowej wesji F-1 jest aparatem manualnym z możliwością rozbudowy.
    Zakładając pryzmat Finder AE otrzymujemy preselekcje przysłony, ustawiają koło czasów na pozycje 'A' ( nad 1/2000s ) co ciekawe możliwość czasów spada do 1s-1/1000s , dziwne.
    Podpinając winder lub motor mamy dodatkowo możliwość korzystania z preselekcji czasu ( ustawiając pierścień obiektywu na 'A' )
    Wizjer jest bardzo jasny z mikroklastrem oraz klinem dla ostrzenia. Po prawej stronie będziemy widzieli tabelkę przysłon oraz kułeczko które będzie "latać" góra dół w zależności jak będziemy kręcić przysłoną- dla poprawnej ekspozycji mamy wskazówkę wachadłową światłomierza. Należy zbiec kułeczko i wskazówkę. Pod tabelka mamy okno czasów.
    Gdy przełączymy F-1 w trym AV ( przeselekcja przysłony) znika tabelka przysłon a pojawia się na dole wizjera dodatkowo tabelka czasów. mamy jeszcze małe okienko z nastawioną przysłoną. Jak pracujemy w TV to w wizjerze znika kułeczko w tabelce przysłon i mamy tylko wskazówke która automatycznie nastawi się na przysłonie.

Z innych funkcji mamy Stopped-down - praca na przysłonie roboczej - korektę ekspozycji ( bez informacji w wizjerze ) i praktycznie fsio...

Jak coś jeszcze mi sie przypomni napisze

Pozdrawiam ... acha póżniej opisze tak A-1 ( albo poszukaj na forum bo już opisywałem )
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Uprawnienia umieszczania postów