Pytanie pewnie głupie dla większości z Was, ale ja po prostu nie wiem: co to jest FF i BF? Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
Pytanie pewnie głupie dla większości z Was, ale ja po prostu nie wiem: co to jest FF i BF? Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
Jesli nie chcesz zeby fotografowanie nie stało sie koszmarem daj spokój jak radzi MMM. Jesli widzisz dobre zdjecia z Twojego sprzętu, ciesz się fotografowaniem!
powodzenia!
Janusz
p.s.
jak jestes masochistą przeszukaj forum. jest tego full!
Rozumiem na czym polega FF/BF body: nierownej odleglosci obiektu fotografowanego od puktow AF i matrycy. Ale na czym, mechanicznie (fizyka) polega BF/FF obiektywu ?
Dziekuje za odpowiedz,
Mikolaj
nie wiem czy o to pytasz i też nie wiem czy mam do końca rację
ale wydaje mi się że ten błąd polega na tym ,że jakiś układ podaje złe informacje do silnika AF. (przepalenie jakiś rezystorków ,ubrudzenie , złe ustawienie fabryczne czy coś tam jeszcze)
I taki silnik ustawia się w układzie kół zębatych o kilka ząbków wcześniej lub dalej niż powinien i stąd przestrzelenie .
Rozumiem na czym polega FF/BF body: nierownej odleglosci obiektu fotografowanego od puktow AF i matrycy. Ale na czym, mechanicznie (fizyka) polega BF/FF obiektywu manualnego, nie cyfrowego?
Dziekuje za odpowiedz,
Mikolaj
Po co drugi raz zadałeś to samo pytanie? http://canon-board.info/showthread.php?t=21446
EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów
Z definicją FF/BF autofocusa to chyba odrobinę namieszałeś, ale niech wypowiedzą się osoby bardziej obeznane z automatami. Mógłbym się też przyczepić do 'obiektywu cyfrowego' ;-) Radzę popracować nad teorią i terminami stosowanymi w fotografii, pozwoli to zaoszczędzić sobie docinków ;-)
Jeśli odrzucimy wady konstrukcyjne korpusu, to podstawowym czynnikiem mającym wpływ na FF/BF w zdjęciach robionych obiektywami z ostrzeniem manualnym jest wada wzroku fotografa. Właśnie dla tego przy wizjerach robione są mechanizmy do regulacji dioptrii, a w starszych aparatach na wizjer mocowane były dodatkowe soczewki korygujące. Sam obiektyw nie ma (przynajmniej nie spotkałem się) czegoś takiego jak przesunięcie punktu ostrości, może być co najwyżej źle spasowany nadruk z odległościami pokazywanymi na obiektywie, ale to nie ma większego znaczenia. Ostrość jest ustawiana na podstawie tego co widzimy na matówce, a nie znaczków na obiektywie i jeśli obraz na matówce jest ostry to taki sam musi być przeniesiony na slajd czy matrycę w obiektywie.
Powyższe ma oczywiście zastosowanie także w obiektywach z autofocusem jeśli ostrzymy ręcznie, to że obiektyw ma FF/BF wcale nie znaczy że nie można mim zrobić ostrego zdjęcia. Poniżej przykład. W obydwu przypadkach ostrość była ustawiana na guzik.
Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)