Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Czas synchronizacji z lampą błyskową

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie Czas synchronizacji z lampą błyskową

Witam jest to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość - a chodzi mi o najkrutszy wlasnie czas synchronizacji lampy blyskowej z aparatem. zauważylem że robiac zdjecia zywkłą analogówką, wraz z zewnętrzną lampą dedykowaną jest on ograniczony do powiedzmy wartosci (w moim przypadku 1/250s) no a w zenitach, chyba wiekszości do 1/30. rozumiem z czego się to bierze, ale skoro w lustrzankach cyfrowych (mam na mysli canona d 20 lub nikona d70) jest zastosowany ten sam mechnizm migawki szczelinowej metalowej, to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej. Ponadto jeżeli dobrze pamietam to w takim zenicie po przekroczeniu czasu synchronizacji efektem bylo 2/3 czarnego zdjęcia, a jak to wygląda w przypadku lustrzanek cyfrowych. hm no to tyle sie rozpisalem

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

lustrzanki cyfrowe zazwyczaj nie pozwalają przekroczyć czasu synchronizacji. Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Czas synchronizacji z lampą błyskową

Cytat Zamieszczone przez Zyklon
    to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
    Tylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.
    Canony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tylko Nikon tak ma, Canony nie. A robi to poprzez kilkukrotny blysk w tym czasie... co sporo oslabia sile i zasieg blysku ale pozwala wlasnie na tak krotka synchronizacje.
    Co Ty znowu opowiadasz... Nikon ma krótki czas bo ma elektroniczną migawkę....
    Z wielokrotnym błyskiem Canon też ma synchro z krótkimi czasami ale tylko z dedykowanymi lampami...

Canony stosuja "normalna" synchronizacje z migawka szczelinowa... 1/200 albo 1/250 .
    W Nikonach ta synchronizacja też raczej nienormalna nie jest...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

A słyszałeś o czymś takim jak HSS w dedykowanych lampa błyskowych obojętnie czy to lampa Canon, Sigma czy Metz. I wtedy synchronizację mamy z dowolnym czasem. Synchronizacja do 1/250 jest ograniczona tylko do lamp studyjnych lub lamp bez hss

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

A słyszałeś o czymś takim jak HSS
    Racja moja 550EX tak ma, chyba nawet do 1/2000 synchronizuje przy trybie High Speed Synchro. Natomiast przy wbudowanej lampie automatycznie odcina czasy powyżej 1/200.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Moja 420EX też się synchronizuje z lustrzanką i kompaktem, poniżej czasu synchronizacji, ale tylko gdy przełączę na niej przełącznik w trym HSS. W przeciwnym razie aparat odcina wyższe czasy.

Taka synchronizacja przydaje się w rzeczywistości, ale raczej w dobrym oświetleniu - gdy potrzebujemy krótkich czasów ze względu na mocne światło zastane (słońce), zaś lampa służy do doświetlenia.
    Gdy lampa jest głównym źródłem światła krótsze czasy nie mają zbytnio sensu, tym bardziej, że lampa podczas błysku stroboskopowego pochłania znacznie więcej mocy i ma mniejszy zasięg.

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

Hm uzywam lampy metza 54mz-3 i niestety nie moge uzyc trybu hss byc moze jest to wina lampy, która takowego trybu nie posiada ewentualnie aparatu, (eos 1) który takowego trybu nie potrafi wykorzystać (jak i e-ttl'a). Rozumiem ze mozna to spróbowac "obejsc" uzywając trybu stroboskopowego plus empiryczne ustawinie aparatu. Ale nie to jest istotą spawy :wink: . chodzi mi o czysto teoretyczne wyjasnienie różnic czasu synchronizacji w aparatch analogowych i cyfrowych.

ps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadku
    Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.
    czy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydaje
    Firma ma znaczenie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Co Ty znowu opowiadasz... Nikon ma krótki czas bo ma elektroniczną migawkę....
    Z wielokrotnym błyskiem Canon też ma synchro z krótkimi czasami ale tylko z dedykowanymi lampami...
    Heh, wiedzialem ze dzwoni ale nie wiedzialem w ktorym kosciele .
    Pomieszalem elektroniczna migwake z trybem pracy HSS (niezaleznym od tego czy Canon czy Nikon) .

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ps. Panie Tomaszu nie bardzo moge sobie wyobrazic sposób mocowania lampy w Pana przypadku
    Ja to mogę, bo moja lampa jest ukryta przed aparatem kawałkiem papieru. Wtedy rzeczywiście naświetla się tylko część kadru.
    czy uzywa pan lampy do makrofotografii czy tez jakiegos rodzaju softboxu,proszę o sprecyzowanie. w przypadku zenita chodziło mi o częśćowy, (z lewej strony) naświetlony pasek wynikający z poziomego przebiegu szeliny migawki wykonanej z materiału a nie jak podejrzewam cimniej naswietlony fragment kdaru. przynajmniej tak mi się wydaje
    :P Część stopki mam odizolowaną i aparat nie wie, że ma lampę. Został aktywny tylko główny pin.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów