Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Compact Flash jako dysk systemowy

w&b
    Guest

Lightbulb Compact Flash jako dysk systemowy

Proszę o wybaczenie jeśli uznacie to za złe miejsce, ale poszukuje wiarygodnych informacji od kogoś kto próbował zrobić coś takiego.

Karty Compact Flash są obmyślane tak by komunikacja z nimi odbywała się identycznie jak komunikacja ze standardowym dyskiem IDE w komputerze. Dlatego właśnie można bardzo tanio (30 zł) kupić przejściówki CF-IDE i podłączyć taką kartę jak dysk twardy w komputerze.

Bardzo chętnie zamontowałbym taką kartę w notebooku by go ostudzić i zmniejszyć zużycie energii.

Sam posiadam kartę 1 GB i nie zainstaluje na nim XP bo po prostu się nie zmieści. Docelowo kupiłbym kartę 8 czy nawet 16 GB i używał jako zamiennika standardowego dysku.

Pytanie tylko czy to sensownie zadziała.

Materiały na ten temat pochodzą sprzed kilku lat i w nich wspomina się o ograniczonej żywotności kart CF. Wiadomo jednak, że w tym nastąpił znaczący postęp.

Jeśli z podstawowym działaniem systemu na takiej karcie nie będzie znaczących problemów typu zawieszenia, zamrożenia transferów i ogólnego dużego spadku wydajności to pogodzę się z wymianą karty za rok czy dwa (szczególnie, że będą większe).

Czy ktoś z Was się tym zajmował? Ewentualnie czy ktoś dysponujący kartą np. 4 GB nie zechciałby z czystej ciekawości spróbować zainstalować na niej systemu? (są też metody by system z dysku przenieść w całości na kartę bit po bicie).

Byłbym wdzięczny za informacje bym nie kupił dużej karty niepotrzebnie (gdybym szarpnął się na 16GB to chyba nie użyje jej nawet w 350D - zdaje się, że obsłuży maksymalnie 8 GB).

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolega z pracy zainstalował na karcie 250MB FreeBSD i podobno nawet działa.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

w&b
    Guest

Domyślnie

Tak. Proste systemy działają na pewno.

Mi chodzi o rozbudowany bądź co bądź system jakim jest Windows XP. Wystarczy popatrzeć na diodę od dysku podczas używania komputera by spostrzec, że wymagania w tym względzie są dużo większe niż linuksowego routera itp. gdzie zastosowanie kart CF jest już sprawdzone i stosowane.

Chodzi o użytkowanie normalnego XP, ale nie jakoś ekstremalnie tylko do podstawowych działań (obróbka zdjęć np. już na stacjonarnym)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problemem jest prędkość transferu danych. Mam taki czytnik (CF<->IDE) i karta pracuje w tym cokolwiek wolno. Dysk jest szybszy. Ale tego do końca nie przetestowałem, więc to można potraktować jako przestrogę.
    Do tego dochodzi problem zgodności kontrolerów. Np. karty kingstona (czerwone) nie pozwalały na dostęp w trybie DMA (kernel linuksowy nie chciał go włączyć). Natomiast Pretec 0.5GB po włączeniu DMA kaszanił transfer (potrafił zwiesić kompa). Tutaj najpewniej chodziło o konflikt z kontrolerem IDE (bardzo stara VIA MVP3) i na nowszych może to wogóle nie wystąpić, ale należałoby sprawdzić.

Natomiast jest jeszcze zupełnie inna kwestia - karta CF ma ograniczoną żywotność, dużo mniejszą niż twardy dysk. Po prostu możesz ją momentalnie "zajeździć". Jak się stawia np. router, to nie jest to problemem (system się praktycznie raz wczytuje, a potem to chodzi z pamięci). Ale jeśli masz na tym również pisać (co ze swapem?) to kiepsko.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

w&b
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Problemem jest prędkość transferu danych. Mam taki czytnik (CF<->IDE) i karta pracuje w tym cokolwiek wolno. Dysk jest szybszy. Ale tego do końca nie przetestowałem, więc to można potraktować jako przestrogę.
    Mógłbyś uruchomić na karcie w przejściówce HDTach i podać wyniki?

Do tego dochodzi problem zgodności kontrolerów. Np. karty kingstona (czerwone) nie pozwalały na dostęp w trybie DMA (kernel linuksowy nie chciał go włączyć). Natomiast Pretec 0.5GB po włączeniu DMA kaszanił transfer (potrafił zwiesić kompa). Tutaj najpewniej chodziło o konflikt z kontrolerem IDE (bardzo stara VIA MVP3) i na nowszych może to wogóle nie wystąpić, ale należałoby sprawdzić.

Hmm.. Ja mam notebooka dość specyficznego więc jedynie sprawdzić pozostaje. Przejściówkę za 30 zł mogę schować do archiwum i się nie przejąć, ale karta to jednak spory wydatek - chyba, że dogadam się ze sprzedawcą.

Natomiast jest jeszcze zupełnie inna kwestia - karta CF ma ograniczoną żywotność, dużo mniejszą niż twardy dysk. Po prostu możesz ją momentalnie "zajeździć". Jak się stawia np. router, to nie jest to problemem (system się praktycznie raz wczytuje, a potem to chodzi z pamięci). Ale jeśli masz na tym również pisać (co ze swapem?) to kiepsko.
    Jestem tego świadomy, ale jak wspomniałem informacje o takim wykorzystaniu pochodzą sprzed kilku lat, a w międzyczasie pojawiły się też informacje o udoskonaleniu pamięci compact flash (nawet są dyski hybrydowe wykorzystujące cf jako duży bufor co wykorzystuje Vista).

Swapa można wyłączyć całkowicie - przy dużych rozmiarach pamięci operacyjnej i wykorzystaniu komputera do poczty i internetu nie będzie to wielkim problemem. Cache przeglądarki też można wrzucić do RAMdysku lub wyłączyć. Wyłącza się też aktualizowanie daty dostępu do pliku w NTFS by zapobiec zapisom.

Gdzieś znalazłem informacje o sposobach na modyfikacje kluczowych procesów w windows embeded dla urządzeń bezdyskowych by zapisywały dane w dużym buforze pamięci i dużymi paczkami zapisywały na karcie.

Notebooka używałbym do internetu i połączenia poprzez pulpit zdalny z dużym komputerem stacjonarnym, więc w sumie niewiele miałby on pracy.

Tylko czy to w ogóle może zadziałać i czy działałoby np. przez rok (bo tyle jestem w stanie zaakceptować)

Dopiero zaczyna Awatar --RUMIANY--
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Witam. Ciekawe jak sie ma ten temat na lepszych czytaj szybszych PenDriv'ach dostepnych w sieci juz calkiem niedrogo.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez w&b
    Mógłbyś uruchomić na karcie w przejściówce HDTach i podać wyniki?
    Mogę podać co zwraca hdparm -t (jaki transfer przy odczycie), bo nie używam Windows i HDTach-a nie mam. Ale to dopiero za tydzień, jak wrócę do domu z wyjazdu na Święta. I zastrzegam, że tam jest stary chipset, który wyciąga max. UDMA33, więc trzeba będzie sobie przeliczyć. Mogę porównać z twardzielem, który mam (szybki IBM chodzący na pół gwizdka).

Cytat Zamieszczone przez w&b
    Jestem tego świadomy, ale jak wspomniałem informacje o takim wykorzystaniu pochodzą sprzed kilku lat, a w międzyczasie pojawiły się też informacje o udoskonaleniu pamięci compact flash (nawet są dyski hybrydowe wykorzystujące cf jako duży bufor co wykorzystuje Vista).
    (...)
    Tylko czy to w ogóle może zadziałać i czy działałoby np. przez rok (bo tyle jestem w stanie zaakceptować)
    Teoretycznie niektórzy producenci dają nawet gwarancję LifeTime, aczkolwiek śmiem wątpić, żeby zakładali takie wykorzystanie ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

w&b
    Guest

Domyślnie

Znalazłem FAQ dotyczący instalacji systemu na CF

http://www.addonics.com/support/faqs/faq_cf.asp

oraz informacje o modyfikacji systemu pod kątem wydajności na takich kartach i minimalizacji zapisów.

http://mason.gmu.edu/~sfiorito/eXPinstall.htm

Tylko czy jest ktoś na tyle zakręcony informatycznie i posiadający dużą kartę by to wypróbować?

Dopiero zaczyna Awatar Milosz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

w kwestii tego typu dyskow to mysle ze lepiej poczekac az stanieja dyski SSD
    przeznaczone do takich zastosowan.

np sandiskowe:
    http://www.sandisk.com/Oem/Default.aspx?CatID=1477
    camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

robiłem takie próby i chodziło ok
    miałem wrażenie, że wszystko idzie szybciej
    zrezygnowałem, bo małe rozmiary karty ograniczały mnie
    CF jest bardziej żywotna od HDD, ale bardziej wrażliwa na zaniki napięcia
    CF wykożystuje sie do zapisu w urządzeniach profesjonalnych np medycyna

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni