Witam
Jest jakiś sposób aby na tym modelu odpalić CHDK bardzo proszę o info.Pozdrawiam
Zna ktoś dobrze angielski to bardzo proszę o pomoc: http://chdk.wikia.com/wiki/A580
Witam
Jest jakiś sposób aby na tym modelu odpalić CHDK bardzo proszę o info.Pozdrawiam
Zna ktoś dobrze angielski to bardzo proszę o pomoc: http://chdk.wikia.com/wiki/A580
Ostatnio edytowane przez stiopa15 ; 31-05-2009 o 22:42
witam,
mam problemz uruchomieniem CHDK nacanonie sx1 is.
w aparcie jest soft 2.00 oraz karta 16GB
ze strony chdk ściągnąłem firmware sx1-200h-0.9.8-766-full_BETA
na karcie wydzieliłem partycję 2MB FAT16 dla w/w firmware - primary
postepuję tak jak jest w opisie na CHDK tzn. karta zablokowna
power on w playmode >menu>firmware update>zmiana firmware > tak i kicha...
apart się zawiesza żaden przycisk nie działa - muszę wyjąć baterie i wszytsko wraca do stanu poprzedniego.
Co robię źle?
co prawda na stronie chdk jest napisane:
This CHDK version DO NOT support the manual loading method thru the "firmware update" mechanism !
ale nie jest również wytłumaczone w jaki sposób powinno się zatem to robić.
Jak powiniem prawidłowo uruchamiać CHDK na tym aparacie???
z góry dziękuję za pomoc
To ci powinno pomóc.
http://chdk.wikia.com/wiki/CardTricks
Wądpie żeby ktoś w najbliższym czasie ci odpowiedział... ponieważ jest to najdroższy cyfrowy kompakt canona i mało kto by wgrywał ten software ponieważ:
1)Wgranie go jest jednoznaczne z utratą gwarancji
2)Do tego modelu aparatu raczej funkcji nie trzeba dodawaćwiększość ludzi ściąga tego softa dla RAWu a twój aparat go posiada.
Jak na mój gust to poprostu ten software nie jest do końca dopracowany ... i pewnie błąd nie jest po twojej stronie , ale jak koniecznie chcesz ....
A próbowałeś instalować softa z odblokowaną kartą a dopiero po zmianie oprogramowania na aparacie ją zablokować ?
Ja tak zrobiłem na moim canonie i poszło bez problemu (reszta tak jak pisałeś) jeśli się nie uda to pewnie błąd programistów.
Ale jeśli to działa to jak się zaweźmiesz to napewno ci się uda :-D
I po co straszyć użytkowników.Oprogramowanie CHDK nie ingeruje w oryginalny soft , w związku czym po wyjęciu karty z nim, nawet nie wiadomo że było używane, więc nie ma mowy o perypetiach z gwarancją.
Teraz co do problemu. Jeśli wskazany soft nie jest przystosowany do ręcznego zabootowania, może pomoże utworzenie bootrecorda metodą z S5IS, A720IS i podobne.
Mianowicie do edycji bootrecorda na karcie służy tam narzędzie bootable.exe
Obsługa tego narzędzia:
1.Kopiujemy pliki bootable.exe i bootable.c na partycję FAT16 karty podłączonej do kompa przez czytnik
2.Uruchamiamy wiersz poleceń (cmd)
3. przechodzimy do partycji karty, jeśli karta ma literkę X to wpisujemy we wierszu poleceń X: i dajemy enter
4.dalej uruchamiamy narzędzie wpisując bootable.exe
5. potwierdzamy Yes
Teraz blokujemy kartę, wkładamy do aparatu i soft powinien się uruchomić automatycznie.
Oczywiście soft mamy na karcie.
Czy to zadziała w SX1, tego nie sprawdzałem, ale warto spróbować.
Ostatnio edytowane przez Juriko ; 03-06-2009 o 19:19
Dzięki za pomoc,
już sobie poradziłem
jakby ktos miał podobny problem to proszę:
(source: chdk.setepontos.com/index.php/topic,3410.msg32257.html#msg32257)
-----
I use Toshiba SDHC 16 GB card in card reader and sdminste.exe
1. I have made 2 partitions (automaticaly sdminste.exe made 2MB FAT12 and big FAT32)
2. I have formated 1 partition, swap partitions and formated second
3. I have made small partition bootable
4. I have copied DISKBOOT.BIN to small, CHDK folder and vers.req to big
5. After all swaping small must be first and bootable (in my case small in one moment lost bootability)
6. Lock
I have made the above once and hope that it can be duplicated
---
This worked for me after some fiddling around.
As you can see, the instruction applies for SDHC cards up to 16GB.
Link sdminste.exe: stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm, download "Common_Files.zip"
Steps 1-3 and 5 can be made in sdminste.exe
Step 4 in Win Explorer
Step 6 means that your card has to be locked for CHDK to start in the camera. (The camera can still record to the card.)
After step 6, please insert the card into your cam and start the cam.
When you start the cam, a splash screen with the CHDK logo should show up for a couple of seconds.
To enter the menu, first press "Alt" (the print button), then MENU.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Gregs ; 04-06-2009 o 00:06
Witam,
Kupilem ostatnio nowe aku do swojego canona s5is - GP recyko 2100,rozladowalem je do zera i naladowalem ponownie. Po wlozeniu ich, poziom naladowania wg chdk byl 100% ale juz na nastepny dzien spadl do 90, pozniej znowu o 10 mniej i tak zatrzymal sie na ok 60-65 %. W ustawieniach znalazlem cos odnosnie baterii wartosci Max voltage byla na poziomie 5150 natomian wartosc Min voltage ok 4550. Czy ktos wie czy te wartosci powinny byc tak ustawione czy moze ustawic je na poziomie max 2100 min 2050 (tak jak pojemnosc aku)? Zastanawiam sie tez czy nie powinno to byc ok 4800 (4x 1.2 v),
chcialbym ustawic to juz tak konkretnie zeby w miare dokladnie moc mierzyc poziom naladowania akumulatorow.
Prosze o pomoc
pozdrawiam
Na pewno nie na poziomie 2100 ,bo pojemność aku to co innego niż jego napięcie....
To napięcie jest podane jako suma 4 akumulatorów i jest wynikiem jakiegos tam usredniania napięć jakie ma wpełni naładowany akumulator ( 5150/4 ~ 1,29 V na akumulator , rozładowany 4550/4 ~ 1,14V /aku). Wiec jesli łącznie akumulatory będą miały 5,15V to poziom bedzie 100% , jesli 4,55V to bedzie 0%.
Z drugiej strony napiecie akumulatora jest proporcjonalne do naładowania akumulatora ,ale tylko w czasie jego spoczynku. Kazde obciazenie powoduje spadek napiecia ,ktory nie jest juz proporcjonalny to aktualnej pojemnosci ( silne obciazenie pradowe potrafi spowodowac spadek napiecia do wartosci np. 1V ,jesli obciazenie maleje , napiecie natychmiast sie nie podniesie , lecz potrzeba na to troche czasu).
Stad w CHDK nalezy traktowac tylko jako wskaznik.
Dzieki za odpowiedz,
zastanawia mnie czemu w takim razie pokazuje mi stan naladowania ok 60% skoro aku sa naladowane na maxa (100 pokazywalo mi tylko w 1 dniu, dzien pozniej juz 90%, 2 dni pozniej 80% 3 dni - 70 procent i tak stanelo na ok 60 i stoi...)