Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: TOKINA AT-X AF 28-70mm f/2.6-2.8 Pro II czy AT-X 287 PROSV AF 28-70 mm f/2.8 ?!?

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Cool TOKINA AT-X AF 28-70mm f/2.6-2.8 Pro II czy AT-X 287 PROSV AF 28-70 mm f/2.8 ?!?

Pytanie tak jak w tytule...Chodzi mi bardziej o opinie uzytkowników o tych dwóch szkłach. czytałem na CB dosyć sporo, ale nie mogę na podstawie tych tekstów zadecydować...
    Ps. aha i ile dokładnie moze kosztować ta ze światłem 2.6 - 2.8...!?
    Dzieki za odpowiedź!
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Zdecydowania ATX Pro II
    Ta Pro SV jest chyba najgorszą z zerii Tokin. Miałem tą 2.6-2.8 do Minolty i byłem bardzo zadowolony. Bardzo solidna i profesjonalna konstrukcja. Kupisz nei pożałujesz na pewno
    Warta myślę ok 800zł

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zgadzam się z Kosmo. Dodam tylko, że do cyfry IMO nie nadaje się żadna.

Domyślnie

używałem 2.6-2.8 z eos-em 30 i 350D
    w tym pierwszym cud miód, w drugim super , ale od f/4.
    doskonała ciężka konstrukcja mechaniczna, teraz mam 24-70 L i choć doskonały w wielu innych kategoriach nie sprawia tak pancernego wrażenia.

Czy nie nadaje się do cyfry? ...bo ja wiem, jeżeli nie potrzebujesz szybkiego i cichego AF a światło 2.8 wystarczy Ci do ułatwienia pracy autofocusa, to nie jest to taki zły pomysł tym bardziej że można kupić za 800- 900 zł

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Słyszałem różne wersje co do tego czy dobrze pracuje z cyfrówkami czy nie...więcej jednak takich które były pozytywne...
    BTW a orientuje się ktos moze gdzie w Poznaniu można dostać takie cos na miejscu żeby podpiać, pstryknąć itd. bo jak ktos kiedys powiedział Tokina to raczej jeszce "egzotyczna" marka w Polsce. To na tyle! pozdr!

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Potwierdzam do cyfrowego aparatu nie warto kupowac zadnego. Zdjecia w miare dobre od f/8. Po co wydawac pieniadze, jak zaraz potem zacznie sie ogladac za czym bardziej odpowiednim. Kit przy aparacie lepiej bedzie spelnial swoja rote. Oplaca sie poczekac i nabywac od razu cos bardziej odpowiedniego. Jesli tanio to moze ktorys z na tym forum tak bardzo chwalonych Tamronow. T 28-75 f/2.8, T 17-50 f/2.8, czy jakas Sigme pod cyfre. Jak za wiecej pieniedzy to radze C 17- 55 f/2.8.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymcik Zobacz posta
    Słyszałem różne wersje co do tego czy dobrze pracuje z cyfrówkami czy nie...więcej jednak takich które były pozytywne...
    No to usłysz jeszcze jedną. Testowałem tą 2.8 z 20D - na pełnej dziurze mydło total na większości zakresu. Dopiero po przymknięciu jako tako. Ja uważam, że szkoda miedzi. Lepiej dołożyć i kupić Tamrona 28-75. Obudową nie fotografujesz tylko szkłem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Zgadza się Przy 70mm trzeba przymknąć do f/4 a nawet 5.6 zeby było bardzo dobrze. To dośc stare szkło i z analogiem spisywało się super. Z cyfrą bardzo bobrze :-)
    Ale tak jak koledzy piszą lepiej kupić Tamrona 28-75 bo ten niby plastikowy, ale ostry od 2.8

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ma ktoś sample ?!
    Jak tak to byłbym wdzięczny.
    szymcik@o2.pl

PS. A zna ktos dobry sklep gdzie jest jako taki wybór Tokiny!?
    Może byc internetowy!
    Ostatnio edytowane przez szymcik ; 01-04-2007 o 13:28

Domyślnie

28-70 287 SV mialem tydzien i byl to beznadziejny obiektyw, nie dosc ze nie ostry to mial jeszcze klopoty z kolorem
    zamienilem na 28-80 atx-pro 280 i tez nie bylem zachwycony, ostry byl od 5.6 i raczej szerzej niz 50, problemy ff/bf
    prawdopodobnie ten model 2.6-2.8 28-70 bylo najlepsza wersja standardowego zooma tokiny z rodziny atx-pro, ale zdeje sie juz dosc dawno nieprodukowana

Te zdjecia pochodza z 28-80 pierwsze przymkniete do f3.5, drugie do f4 (oba z 10D):
    1D i obiektywy Canona

Uprawnienia umieszczania postów