Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Różnica między FEL a AE Lock

Dopiero zaczyna

Domyślnie Różnica między FEL a AE Lock

Chciałem zapytać, jaka jest korzyść z posiadania w 1D-ynkach dodatkowego przycisku FEL? Blokowanie ekspozycji dla błysku normalnie spełnia guzik AE Lock (z gwiazdką), który blokuje automatykę ekspozycji, kiedy nie mamy podłączonej lampy. Kiedy mamy, wyzwala błysk pomiarowy. A jak jest w 1D-ynkach? Czy mając włączoną lampę błyskową, możemy zrobić zdjęcie bez błysku korzystając z AE Lock? Dzięki za wyjaśnienie, ale nigdzie nie znalazłem nic na ten temat, a instrukcji w PDF do Canona 1D nie znalazłem.

Domyślnie

Musze przyznac ze z FEL nie korzystam, ale wydaje mi sie ze nie blokuje on ekspozycji tylko 'zapamietuje' wynik pomiaru spot, tak aby mozna bylo porownac wyniki kilku pomiarow spot.
    1D i obiektywy Canona

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

nie widze różnicy więc po co przepłacać

Domyślnie

Z empirycznych prob: FEL urzywa sie w trybie pomiaru swiatla spot, po wykonaniu pomiaru i nacisnieciu FEL odczyt zapamietywany/wyswietlany jest na skali korekty ekspozycji, po wykonaniu nastepnych pomiarow (max osiem) kolejne wyniki zapamietywane/wyswietlane sa na tej samej skali, takze widac rozpietosc fotografowanej sceny. Czyli FEL robi z aparatu dosc fajny swiatlomierz.
    1D i obiektywy Canona

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jaka jest różnica pomiędzy używaniem przycisku FEL a AE Lock z założoną zewnętrzną lampą błyskową? W instrukcji do 580EX blokada błysku jest opisana właśnie pod przyciskiem FEL, a w 430EX już pod AE Lock.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

FEL to FEL z kazda lampa dziala tak samo. Jest to blokada ekspozycji dla blysku.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli z załączoną lampą w 1D-ynkach przyciski FEL i AE Lock pełnią tę samą funkcję?

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karol.pilch Zobacz posta
    Chciałem zapytać, jaka jest korzyść z posiadania w 1D-ynkach dodatkowego przycisku FEL? Blokowanie ekspozycji dla błysku normalnie spełnia guzik AE Lock (z gwiazdką), który blokuje automatykę ekspozycji, kiedy nie mamy podłączonej lampy. Kiedy mamy, wyzwala błysk pomiarowy. A jak jest w 1D-ynkach? Czy mając włączoną lampę błyskową, możemy zrobić zdjęcie bez błysku korzystając z AE Lock? Dzięki za wyjaśnienie, ale nigdzie nie znalazłem nic na ten temat, a instrukcji w PDF do Canona 1D nie znalazłem.
    Wątek bardzo stary ale mam jedynki i wiem do czego służy FEL, ponieważ z niego korzystam, a "zeznania" niektórych są sprzeczne

FEL - w przypadku światła ciągłego, czyli dziennego służy do SPOT w 8 PUNKTACH maksymalnie. Każdy pomiar punktowy jest pokazywany w celowniku po prawej stronie, na drabince. Z tych ośmiu, lub mniejszej ilości pomiarów, aparat wybiera średnią lub możesz ją sobie sam wybrać, jeśli uznasz, że zrobisz to lepiej.
    FEL - w przypadku światła błyskowego, po jego naciśnięciu następuje wyzwolenie błysku wstępnego, który mierzy odległość od obiektu. Jeżeli obiekt przemieści się po naszym pomiarze, to fota będzie spier... W zależności od tego w którym kierunku uda się obiekt, foto będzie prześwietlone lub niedoświetlone. Ale to wiadomo

Pierwsze słyszę, by przyciskanie AE-Lock w serii 1D miało wpływ na pomiar błysku. Nie, nie ma wpływu. Jest wtedy blokowany tylko pomiar światła ciągłego, co też przydaje się, gdy chcemy pozbawić, nie zawsze inteligentną lampę, własnego zdania na temat prawidłowego ustawienia, czasu migawki
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Uprawnienia umieszczania postów