Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Zdjecia butelki z kropelkami wody

arekzar
    Guest

Domyślnie Zdjecia butelki z kropelkami wody

Witam,
    moze ktos z Was ma jakies trafne uwagi jak zrobic butelke z ladnymi kropelkami wody - konkretnie chodzi mi o same kropelki - zeby byly ladnie wypukle i trzymaly sie szkla.
    Z gory dziekuje

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Hmm z kropelkami się bawiłem (1, 2) jednak z kropelkami na szkle jeszcze nie eksperymentowałem jednak różnic nie będzie (chyba) zbyt wiele. Najgorzej będzie z utrzymaniem kropelek na miejscu - nie chcemy żeby nam spłynęły. Dlatego dobrze, żeby butelka była w temp pokojowej wtedy nie będzie nam skraplać para wodna i kropelki nie będą miały jak uciec. No a potem - najlepiej MF, statyw,manualne parametry ekspozycji, wężyk spustowy (niekonieczne, ale może nam życie ułatwić). Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że będziesz musiał użyć lampy. No i tutaj zaczyna się eksperymentowanie. Nie wiem jaki chcesz efekt uzyskać - w sensie kolorystyki, dof/go, ale trzeba eksperymentować :].
    A i nie bój się użyć dodatkowego oświetlenia (np lampki z biurka, albo nawet białej kartki) żeby sobie coś doświetlić, albo kierować światło na kropelki.

Ciekawa sprawa może być gdy butelka jest wilgotna i kropelki mają tendencję do "spływania" w dół. Wtedy wiadomo krótsze czasy naświetlania + refleks + lampa/inne źródło światła - może się przydać żeby tak fajnie zamrozić kropelkę w ruchu.

Mam nadzieję, że mój wywód do czegoś się przydał, takie wolne przemyślenia :-)
    Ostatnio edytowane przez radzio ; 06-03-2007 o 22:24 Powód: poprawianie składni i literówek
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Coś już napisał Awatar Bajo
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

człowieku powinienes pobawić sie troche olejem jakimść bezbarwnym pozmarowac nim butelke a potem spryskiwaczem popsikac i powinno być ok pewnie nie jestem bo może to trzeba oleju do wody dodać ale efekt bedziesz miał taki ja chcesz
    Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430Ex

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

woda+gliceryna+ spryskiwacz do kwatow moze dac dosc dobre efekty
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

mama ma kwiaciarnie wiec pewnie jakis patent zna - spytam jutro
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał Awatar kaen
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wszystko zależy jakiego rodzaju krople chcesz uzyskać. Sugeruje poeksperymentować, np. butelka zmrożona w zamarażarce - po wyjęciu uzyskasz fajny efekt "rosy". Taki sam efekt uzyskasz, gdy do butelki/szklanki w temperaturze pokojowej wlejesz lodowatą wodę z lodem. Szkło wtedy "spoci się" - powyżej linii cieczy, szkło będzie suche.
    Inny sposób to wspomniana woda z gliceryną. Można też zmrozić samą glicerynę, która stanie się oleista i gęsta. Niestety szybko absorbje ciepło z otoczenia. Podobno spray do matowienia błyszczących powierzchni pomaga utrzymać krople, by nie spływały. Jest też specjalny produkt 'Drop Effect' firmy Condor Foto - do dostania w MILSO (http://www.milso.com.pl/gate/wb31709.../i_condor.htm). Cena orientacyjna to 52 zł za buteleczke 50ml z aplikatorem. Troche drogo

kaen

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn! Zobacz posta
    woda+gliceryna+ spryskiwacz do kwatow moze dac dosc dobre efekty
    Daje dobre efekty, sprawdzone empirycznie

Pzdr

arekzar
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Daje dobre efekty, sprawdzone empirycznie

Pzdr
    chodzi o butelke z piwem - fota studyjna oczywiscie.

gliceryna + woda, ale o czym dokladnie myslisz...? posmarowac butle gliceryna a pozniej spryskac woda czy jakas mieszanka?

Coś już napisał Awatar kaen
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Miesza sie gliceryne z woda w proporcjach 1:1. Jak pomażesz butelkę gliceryną, to kiepsko wyjdzie na zdjęciu ;D

IMHO zdjęcia z idealnymi kropelkami są ładne, ale wyglądają sztucznie.
    BTW: jakie piwo będziesz focił?

kaen

Uprawnienia umieszczania postów