Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Ciężkie statywy a wspinaczka/turystyka

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    A tak w ogóle ktoś sprawdził chociaż ile kosztuje Gitzo polecane przez Andrew'a?? :grin:
    Trzeba jeszcze... doliczyć głowicę
    Sądzę, że wielu z Was woli już targać te 2-3kg (czy nawet mniej) więcej niż płacić taką kasę.
    Manfrotto IMO jest wystarczająco solidne na potrzeby przynajmniej większości z nas. Czy może się myle? I też wystarczy na lata.
    Oby się nie okazało teraz, że 'frotki' to są beee i fuj... :grin:
    2-3 kg więcej w konkretnych górach, to naprawdę dużo. Ja jestem zwolennikiem minimalnego ekwipunku foto - korpus z jednym lensem + zamiast statywu woreczek z ryżem (uszyty przez moją małżonkę). Jeśli muszę koniecznie muszę wziąć statyw, biorę Velbona Sherpa 250 (wrzucam go wtedy do środka plecaka). Myślę, że posiadanie dodatkowo lekkiego, tańszego statywu (obok Manfrotto) tylko na wypady w góry jest dobrym rozwiązaniem.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Tak. Ja te 2-3kg tak z czapy powiedziałem.
    Sprawdzał ktoś w specyfikacji ile dokładnie mniej waży to Gitzo z standardową głowicą od np. 190Pro z 141RC / 322RC / jakaś kulowa ???

Wam chodzi tylko o wagę czy o gabaryty też??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mam trochę do czynienia z ludźmi którzy generalnie dość "cienko przędą" finansowo i z ich perspektywy wygląda to zupełnie inaczej.
    Ok ale wracajac do tematu - tacy ludzie chodza po gorach i potrzebuja stabilnego statywu do ciezkiego, drogiego sprzetu? Wydaje mi sie ze popadasz w offtopiczna skrajnosc byle miec jakis argument . Ja mowie raczej o, bardzo ogolnie, "klasie sredniej" ktorzy moga sie wahac miedzy Velbonem na rok a frotka/Gitzo na 10 lat i ktorych stac na pierwsego ale na drugi musieliby sie wysilic - chociazby z obliczeniami... a nie ze sobie od ust odejmuja...

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ok ale wracajac do tematu - tacy ludzie chodza po gorach i potrzebuja stabilnego statywu do ciezkiego, drogiego sprzetu? Wydaje mi sie ze popadasz w offtopiczna skrajnosc byle miec jakis argument . Ja mowie raczej o, bardzo ogolnie, "klasie sredniej" ktorzy moga sie wahac miedzy Velbonem na rok a frotka/Gitzo na 10 lat i ktorych stac na pierwsego ale na drugi musieliby sie wysilic - chociazby z obliczeniami... a nie ze sobie od ust odejmuja...
    Ale nie każdy, kto chodzi po górach ma na tyle ciężki sprzęt, żeby musiał kupować tak drogi statyw. W wyższych górach każdy dodatkowy kilogram to spore obciążenie i nie bardzo wyobrażam sobie ciężkiego zestawu foto.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Gdybyś był precyzyjny to zgoda. Ale nie użyłeś wcześniej sformułowania "klasa średnia" tylko:
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tez mnie to dziwi... tak wielu ludzi (nie bede sie ograniczal tylko do naszego narodu) szuka "byle taniej" ... to cos kupione "bo tanio a moze byc" rozlatuje sie po pol roku... roku, albo okazuje sie jednak za kiepskie bez rozlecenia sie. I po roku znowu kupno "lepszy ale byle taniej" . Po nastepnym roku nastepny itd.
    Dlatego odniosłem się do tego w taki, a nie inny sposób. Po prostu nie dla każdego wybór pomiędzy jakością, a ceną jest oczywisty jakby się to mogło niektórym wydawać. Co do klasy średniej to oczywiste że lepiej dozbierać, odczekać itd i kupić raz, a dobrze.
    A i jeszcze jedno to że ktoś nie ma pieniędzy to nie oznacza, że nie chodzi po górach jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Acha i używają też ciężkich szkieł - cyfra to nie cały świat . Znam kilka takich osób i zapewniam Cię, że statywu za 700 zł by na pewno nie kupili choćbym nie wiem jak ich od tego namawiał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

O... moga sie wahac miedzy Velbonem na rok a frotka/Gitzo na 10 lat ...
    Czolem,

Zastanawia mnie dlaczego tak na sile spychacie Velbona na drugi plan, jako produkt zupelnie drugiej kategorii. Wydaje mi sie ze bierze sie to z oferty Velbona na rynek polski. Rzeczywiscie patrzac na wiekszosc sklepow internetowych w Polsce Velbon trafia w srednio-nizsza polke, ale przeciez nie na tym konczy sie ich oferta (przynajmniej w innych krajach). Ja swojego Velbona El Carmagne 435 kupilem za 44.100 jenow, co daje okolo 1.100 pln. Jest poliweglanowy, lekki w transporcie i bierze na siebie 7 kilo bez problemu. Dla bardziej wymagajacych polecam rzucic okiem na serie Neo Carmagne, gdzie ceny ksztaltuja sie na poziomie 2000-3000 pln. Pelna oferta Velbona. Nie dyskwalifikujcie firmy tylko dlatego ze dostosowuje swoja oferte do sytuacji finansowej rynku na ktorym sprzedaje. Zgadzam sie z Kolekcjonerem, ktory dosc dobrze scharakteryzowal przecietnego polskiego konsumenta, a to co firmy oferuja na polskim rynku niestety czesto jest odbiciem zasobnosci portfeli potencjalnych nabywcow, Ameryki to jeszcze u nas nie ma... Sad but true. Ale zgoda, dla chcacego ne ma przeszkod i mozna stanac na glowie zeby zdobyc upragniony sprzet bez wzgledu na koszty. Mozliwosci jest wiele.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Domyślnie

dominix - ja tam nie mam nic przeciwko Velbon, tak samo jak przeciw Sigmie nic nie mam (mialem dwie o obie byly do ****), ale chodzi raczej o kwestie jakosci technicznej i jakosci marki. Byc moze Twój Velbon będzie Ci dobrze sluzyl. Ja po proatu wyrazam swoją opinie, popartą wieloletnim doswiadczeniem i znajomoscia marek, o ktorych pisze. Wybór i tak w rekach kupującego.

A co do argumentu Viteza - musze sie zgodzic, ze zasada iz "biednego nie stac na kupowanie tanich rzeczy" - powinien przemówic do rozsądku.

Są rózne modele Gitzo (lekkie, małe, tanie, drogie) i mozna wybrac cos dla siebie. A glowice polecam Manfrotto. Pewne i wielki wybór. Mailem kilka, zadna nie padla, a lezaly nie raz po nascie godzin w wodzie. Rewelacyjne materiały (mówie o tych starszych modelach), teraz moze cos sie zmienilo... ale wątpie.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Myślę, że posiadanie dodatkowo lekkiego, tańszego statywu (obok Manfrotto) tylko na wypady w góry jest dobrym rozwiązaniem.
    Dokladnie mam takie same zdanie. Dlatego zapytalem o Velbona Ultra MAx, jako statyw ktory mozna schowac w plecaku czy torbie. Manfrotto 055pro zniechecil mnie bardzo na Rysach, natomiast na sesje fotograficzne jest super.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów