Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Grubosc plexi na stole bezcieniowym ? Jaka najlepsza ?

Uzależniony

Domyślnie Grubosc plexi na stole bezcieniowym ? Jaka najlepsza ?

no wiec postanowilem polaczyc namiot bezcieniowy ze stolem bezcieniowym i zobaczyc co wyjdzie, jako ze posiadam to pierwsze chcialem sie zapytac uzytkownikwo stolow bezc. jakiej grubosci jest plexa w typowym stole ? jesli ktos jest w stanie podac wiarygodne dane to bylbym wdzieczny, czy musi sie ona charakteryzowac jakimis konkretnymi cechami (odblyskowa?,matowa?), jako ze na ebay mozna zlalesc grubosci od okolo 2mm do 20mm wiec mam watpliwosci co wybrac
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To zależy co chcesz fotografować. Cienka plexi ugina się pod ciężkimi przedmiotami,grubą ciężko jest wygiąć. Matowa nie daje blików, bardziej nadaje się do tego celu.

Uzależniony

Domyślnie

hmm, wagowo mysle ze beda to przedmioty o wadze do max. 1,5-2kg wiec no wlasnie taka 1,5mm-2mm raczej odpada - chodzi mi o to jakiej grubosci stosuje sie w profesjonalnych stolach bezcieniowych, tak zebym mogl kupic podobna, pytam dlatego ze zjezdzilem polowe b&q, homebase itd. w okolicach edynburga, czyli odpowiednikow obi i castoramy w UK ale od reki takiej nie maja, wiec pozostaje mi zamawianie w ciemno najpewniej na ebay.co.uk dlatego wolalbym cokolwiek wiedziec

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja mam 5 mm ale i tak pękła na pół od naprężeń. była wyginana na gorąco przez specjalistyczną firmę, widocznie żle to zrobili. Mój stół ma 1,4x2,4 czyli jest duży. Przy tak dużym stole 10-15mm nie będzie za dużo.

Uzależniony

Domyślnie

ale czym wowczas swiecisz od spodu ? chodzi mi o moc w Ws, bo przeciez przepuszczalnosc swiatla takiej 10-15mm jest chyba sporo nizsza niz 3mm, chyba ze sie myle ? od spodu chcialem zastosowac tylko zarowke blyskowa jakiejs malej mocy, cos z funsportu 45-68Ws - uwazasz ze takie rozwiazanie bedzie ok ?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Świecę lampą studyjną 500 ws z założonym garnkiem ale i tak muszę jeszcze je rozpraszać. Uważam że w Twoim przypadku lepsza będzie mocna,stara lampa reporterska, np. ruska sieciowa z fotocelą, zawsze lepiej mieć nadmiar światła jak za mało. Lampę taką można kupić na alledrogo za 30-50 zł.
    Grubsza plexi lepiej rozprasza światło. Będę kupował nową plexi tylko że teraz kupię co najmniej 10 mm. Oryginalne, profesjonalne stoły bezcieniowe np. Manfrotto mają grubą plexi, co najmniej 10 mm.

Uzależniony

Domyślnie

dzieki za info, jade w takim razie w poszukiwaniu perspexu jak go tu nazywaj co do oswietlenia to mam jeszcze zestaw d-lite 200Ws elinchroma 2 lampowy wiec poswiecic zawsze mam czym, tylko czy np. wowczas jedna lampa od gory mi wystarczy jesli jedna bede uzywal od spodu ? bo myslalem raczej o 1 od spodu i dwoch regulowanych z gory po kazdej stronie stolu, a jak wyglada twoje standardowe ustawienie zestawu do prawidlowego oswietlenia stolu ? jesli mozesz to napisz jakich lamp uzywasz i z jaka moca swiecisz ? jeszcze raz z gory dzieki za porady

EDIT:

mowiac o starej sieciowej masz na mysli cos TAKIEGO lub TAKIEGO
    Ostatnio edytowane przez miszaqq ; 28-01-2007 o 14:27

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Takie lampki są za słabe. Ja używam czterech 500 -tek Elfo, mam takie od ponad 10-ciu lat i o dziwo pracują cały czas.
    Oświetlam co najmniej trzema lampami a czasami to nie wystarcza i posiłkuję się dodatkowymi. Nie ma jednego, uniwersalnego ustawienia światła, to zależy co się fotografuje.

Uprawnienia umieszczania postów