Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Czyszczenie starych negatywów

rewizor
    Guest

Domyślnie Czyszczenie starych negatywów

Witam wszystkich.

Jak w temacie.

Ostatnio odkopałem sporo startych, czarno-bialych negatywów Postanowiłem je oddac do skanowania. Problem w tym, że cześć jest zaplamiona róznorakim świństwem Czym to wyczyścic żeby pozniej nie cwiczyc w Photoshopie ?

Pozdr

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam to woda z dodatkiem detergentu i wysuszyć

[ Dodano: 21-01-2005, 22:56 ]
    Kiedyś najlepszy był "ludwik" ale to było jeszcze za komuny (wtedy ostatni raz czyściłem negatyw )
    pozdrawiam

rewizor
    Guest

Domyślnie

Mialem nadzieje ze od tego czasu cos wymyslili Teraz na wszystko cos maja w buteleczce lub w pastylce :wink:

Pozdr.

rewizor

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Istnieja specjalistyczne plyny do plukani/czyszczenia brudnych negatywow.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może i istnieją specjalne płyny, tak samo jak istnieją specjalne zwilżacze i przerywacze. Zamiast specjalnego przerywacza tak samo skuteczny jest roztwór octu (może nie do każdego wywoływacza, ale większosci), podobnież zamiast specjalnego zwilżacza bardzo dobry jest ludwik.
    Używam nadal, mimo że jest jakiś tam kolorowany (cytrynowy, czy jak mu tam).
    Ostatnie płukanie jakie robię to woda demineralizowana + kropla ludwika, następnie dwoma palcami (zamias specjalnego ściągacza), ściągam nadmiar wody, wieszam (łazienka - duża wilgoć == mało kurzu), spinaczem do bielizny (na górze) oraz na dole - obciążam takim samym. Suszyć ze 12 godzin. Film szybko będzie się wydawał, że już jest suchy, ale tak na prawdę suchy będzie sporo później. W trakcie suszenia może się różnie wyginać. Później pociać i w pergaminowe kondomki.

Wszystko to robię w otwartym koreksie - film jest na szpuli i nigdzie się nie poskleja oraz sam o siebie nie porysuje. Takie płukanie właśnie polecam. Można też w jakiejś misce popróbować... Temperatura wody, staraj się aby była w zakresie 18-24 stopnie, najlepiej około 20.

A, jeśli już masz pocięty film, to nawet łatwiej, płukać w miseczce pojedynczo, tylko nie wiem jak suszyć kawałki po 6 klatek - nie ma za co powiesić. Słyszałem, że można oprzeć po prostu i suszyć je ,,na stojąco''. Tylko potem trzeba prasować w klaserze.

rewizor
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzieki minek

Własine o takie informacje mi chodzilo Jakos nie mam zaufania do wszelakich specyfikow ( reklamowanych jako wspaniale i jedyne ). Uzywam je w ostatecznosci. Wole sprawdzone stare metody.

Pozdr.
    rewizor

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    pergaminowe kondomki.
    Gdzie to mozna kupic?

Zastanawiam się jak mozna wyczyscic stare slajdy z odcisków - czy jest inny sposób niz mówisz?
    Czy ktoś moze poradzic jakiś preparat do kupienia w sklepie?
    Canon G3 & Nikon D70

rewizor
    Guest

Domyślnie

Na kilogramy mozna dostac wraz z odpowiednimi segregatorami na gieldzie w stodole . Ja placilem chyba 0,5 groszy za szt. + 18 pln za segregator.

A dla co lubia jak towar przychodzi sam do domu :wink: to np tutaj http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39300739

Pozdr.
    rewizor

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hm, nie działa mi to wklejanie cytatów )-: (mozilla na pingwinie: document.selection has no properties)

Ok ,jeśli chodzi o te pergaminy, to ja kupuję w sklepie pt. Fotooptyka. Tak, jest taki jeden w Łodzi na Piotrkowskiej 2)(parzyste). Albo www.efkafoto.com.pl (Piotrkowska 55).
    Na allegro są często pod hasłem ,,arkusze ochronne na negatywy'' lub podobnie.
    pasują do segregatora A4, ale warto znaleźć trochę szerszy od standardowych, bo są nieco szersze od kartki A4.

Nie wiem jak zachowują się slajdy moczone w ludwiku. Generalnie woda destylowana nic im nie powinna zrobić, ludwik również... Metoda opisana przeze mnie to po prostu ostatni etap wywołania filmu, a wołałem jedynie sreberka (-:

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki Chyba sie wybierzemy do Stodoły
    Canon G3 & Nikon D70

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów