Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: żywotność Lampy Błyskowej

Uzależniony

Domyślnie żywotność Lampy Błyskowej

Witam! Mam zamiar zakupić urzywana lampę błyskową i zastanawiam się jak długo taka lampa może wytrzymać. czy jeśli kupię lampę np.550ex, 580ex, 430ex, urzywaną przez dwa, trzy lata to ile jeszcze bedzie błyskać? chodzi mi o żywotność samej żarówki. A w razie czego to czy można gdzieś taka żarówke dokupić, czy pozostaje już tylko serwis?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zalezy od kogo kupujesz. Jesli zawodowiec (np co tydzien lub czesciej sluby, reporter z kilkoma/kilkunastoma zleceniami ygodniowo) to 3-4 lata to chyba max. Jesli fotoamator to dwa razy dluzej co najmniej powinna wytrzymac.
    Ale jesli nie znasz sprzedawcy to nie wiem czy sie przyzna jak bardzo ja zuzyl .
    Co do drugiego pytania - nawet jakbys zdobyl sam palnik to umialbys go sam wymienic? . Tylko serwis, choc pewnie nie musi byc koniecznie autoryzowany Canona na Żytniej w Warszawie.
    A tak podsumowujac to lepiej kup nowa 430EX zamiast uzywanej 50/580. Spokoj sumienia.

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

z tego co sie orientuję w lampach zużywają się gównie 2 elementy, palnik i kondensatory. Palnik ma teoretycznie okresloną liczbę błysków ~ ta liczba jest podana dla danego palnika, z moich doswiadczeń to +/_ 15%. kondensatory wyzwalajace energię też mają okresloną liczbę cykli ładowanie/rozładowanie, pozatym ich trwałość zależy znacznie od warunków eksploatacji np. klimat polarny i tropiki napewno im nie służy.
    nie wiem jak lampy błyskowe dedykowane na aparat, lampy studyjne mają w instrukcji podaną liczbę "gwarantowanych" błysków jaka mogą wykonać, a oprogramowanien serwisowym mozna sprawdzić ile wykonały.
    pozdrawiam
    PS co do porównania EX430 i 580 to miedzy tymi lampami róznica jest dość duża, w warunkach użytkowania, czesto tam gdzie 430 nie wystarczała 580 dawała sibie swobodnie radę....
    ale lepiej mieć 430 sprawna niż padnieta 580....
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez toni ; 31-12-2006 o 18:51
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toni Zobacz posta
    nie wiem jak lampy błyskowe dedykowane na aparat, lampy studyjne mają w instrukcji podaną liczbę "gwarantowanych" błysków jaka mogą wykonać, a oprogramowanien serwisowym mozna sprawdzić ile wykonały.
    No i niestety w tych naaparatowych nie ma takiej funkcji. Trzeba albo zaufac sprzedajacemu albo na oko ocenic stan zuzycia palnika (im bardziej zolty tym gorzej).

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie Odp: żywotność Lampy Błyskowej

Mój znajomy wymieniał palniki za 240zł, także niekoniecznie autoryzowany serwis Canona.
    Może kiedyś kupię 7D...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

30-12-2006, 11:35

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    ...A w razie czego to czy można gdzieś taka żarówke dokupić, czy pozostaje już tylko serwis?
    Dzisiaj, 07:27

Cytat Zamieszczone przez SixFeet Zobacz posta
    Mój znajomy wymieniał palniki za 240zł, także niekoniecznie autoryzowany serwis Canona.
    Myślisz, że amroz czekał 6 i pół roku na odpowiedź?

Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ale wątki na forum nie służą chyba tylko i wyłącznie twórcy tematu prawda? Dlatego nie rozumiem czasami tekstów w stylu "odgrzewany kotlet" itp, to lepiej założyć nowy wątek by podzielić się z kimś cenną informacją? :-) Mnie jednak bardziej zastanawia dlaczego lampa błyskowa znajduje się w obiektywach
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    30-12-2006, 11:35

Dzisiaj, 07:27

Myślisz, że amroz czekał 6 i pół roku na odpowiedź?

http://i791.photobucket.com/albums/y...ps9c70ad3d.jpg
    hahahah
    sie usmialem
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez SixFeet Zobacz posta
    Jak już odgrzewamy, to 240 zł płacił za 1 palnik ? Czy za komplet? Pytanie by w przyszłości być ewentualnie przygotowanym na cenę naprawy 550 ex :P
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Za te 240zł oferował wymianę palnika od 580EX II. To było z 3 lata temu gdzieś
    Może kiedyś kupię 7D...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów