Witam, moje pytanie - może trywialne, ale w końcu to forum dla początkujących. Jak najłatwiej i najpełniej uzyskać ekeft filtra zmiękczającego typu softner w Photoshop CS2? Z góry dziękuję.
Witam, moje pytanie - może trywialne, ale w końcu to forum dla początkujących. Jak najłatwiej i najpełniej uzyskać ekeft filtra zmiękczającego typu softner w Photoshop CS2? Z góry dziękuję.
chyba jesli kojarze o co Tobie chodzi , skopiuj warstwe "rozmycie gausowkie" takie lekkie nastepnie tryb mieszania warsty nakładka. tak?
Rozycie gausowskie to jest raczej równomiernw rozmycie tła. Coś na wzór bokeh przy max. otworze jasnego obiektywu. Mnie chodzi raczej o coś takiego, co spotykam często na portretach. Coś przeciwnego poprawie ostrości, jakby słabszy kontrast, ale bez straty kolorów. Są do tego filtry np. cookin sunsoft, ale są cholernie drogie. Może są jakieś tańsze sunsofty przykręcane na obiektyw? Macie sugestie.chyba jesli kojarze o co Tobie chodzi , skopiuj warstwe "rozmycie gausowkie" takie lekkie nastepnie tryb mieszania warsty nakładka. tak?
2. Kupiłem obiektyw tamron 28-75 f/2,8. Jakiej firmy filtr polaryzacyjny polecilibyście w granicach 150pln? Ja wiem, że są świetne i po 600pln, ale mnie interesuje coś w granicach 150?
3. Czy w ogóle obeswrujecie róźnice w jakości zdjęć zrobionych z filtrem polaryzacyjnym za 600pln a za 150pln? czy to nie jest trochę tak, że płaci się za markę, a nie za jakość?
Polaryzacja światła to polaryzacja światła. Te filtry muszą przecież działać na tych samych zasadach i składają się z jednakowych warstw służących polaryzacji światła. Po co więc przepłacać 450pln dla podobnym efektów?
tu jest garsc informacji o filtrach: http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Te...zacyjnych.html
CANON EOS 40D z dodatkami
Szanowni Państwo,
będę wdzięczna za podpowiedź (dla laika, z możliwie dokładną nazwą,żebym wiedziała, o co w sklepie prosić ), jaki filtr polaryzacyjny i uv zakładać do Powershot SX10 IS - do tej pory jednego i drugiego, ale zwłaszcza polaryzacyjnego używałam posługując się Olympusem WZ5060C - od kilku dni "odkrywam" Canona i jakoś bez polaryzacyjnego filtra dziwnie się czuję.
Poza tym podobno każdy obiektyw powinno się chronić filtrem... A ja ani na aparacie, ani w instrukcji obsługi nie mogę znaleźć informacji, jaką średnicę ma gwint w obiektywie Powershot SX10 IS.
Selerowa
a jaka jest roznica miedzy filtrem Hoya UV(n) a UV(0)? Szukalem w sieci ale nie znalazlem jednej pewnej odpowiedzi.
20d, 5d, 50mm planar 1.7, 24-105L, 430exII
Witam .
Mam zapytanie . Kupiłem obiektyw canon 24-105 4.0 IS i szukam jakiegoś dobrego polara . Na rynku jest ich sporo ale czy jest jakiś szlagier pod 77 mm ?