Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Co to jest odległość hiperfokalna

buzka32
    Guest

Domyślnie Co to jest odległość hiperfokalna

Na wikipedi znalazłem że:

Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu „na nieskończoność”.
    Przy ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną uzyskuje się maksymalną głębię ostrości, która zaczyna się w takim przypadku w połowie odległości hiperfokalnej, i rozciąga aż do nieskończoności.
    Odległość hiperfokalna zależy od konkretnej wartości przysłony, a do jej ustawienia przydatna jest skala głębi ostrości nanoszona na obudowach wielu obiektywów.

I tu moje pytanie jak ją odczytywać ostatnio robiłem zdjecia mojej pociechy manualnym obiektywem na M42 i zobaczyłem że na zdjęciu mam małą. GO Może mi to ktos wytłumaczyć jak ją odczytywać ale tak łopatologicznie dla przykładu mam na obiektywie takie opisy

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Glebia ostrosci zalezy miedzy innymi od przyslony. Im wieksza przyslona (mniejszy otwor) tym glebia ostrosci wieksza. Sprobuj nastepnym razem przymknac obiektyw np. do F/8.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To te zielone cyferki. To głębia ostrości.

Gdy masz przesłonę ustawioną na np. 8, to ostro wyjdą rzeczy w odległości odpowiadającej oznaczeniom na skali odległości, leżące pomiędzy lewą a prawą zieloną ósemką.

A ustawienie odległości na hiperfokalną polega na ustawieniu symbolu nieskończoności na prawą cyferkę odpowiadającą stosowanej przesłonie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a co oznacza ta literka R na skali GO?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

R wskazuje o ile przesuąć pierścień ostrości od ustawionej ostrości dla światła widzialnego, aby wykonać ostre zdjęcie w podczerwieni.

Domyślnie

Bardzo ładnie i przystępnie zostało to opisane tutaj:

http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r04.html

Skala głębi ostrości jest używana w celu ustawienia pierścienia nastawiania ostrości na odległość hiperfokalną dla danej wartości przesłony. Odległość hiperfokalna jest to taka odległość na którą nastawiona jest ostrość, że wszystko od połowy tej odległości aż do nieskończoności obejmuje głębia ostrości. Aby określić tą odległość dla danej wartości przesłony musisz ustawić pierścień ostrości tak aby znak nieskończoności na skali głębi ostrości znajdował się ponad liczbą użytej przesłony. W ten sposób wiesz, że głębia ostrości będzie rozciągać się aż do nieskończoności.

Odległość do najbliższego punktu objętego głębią ostrości możesz odczytać po przeciwnej stronie skali nad znacznikiem odpowiadającym aktualnie używanej przesłonie. Odległość do punktu na który nastawiłeś ostrość to odległość hiperfokalna. Odległość ta jest zawsze dwa razy większa od najbliższego punktu do którego sięga głębia ostrości. Możesz wykorzystać tą zależność w celu zmaksymalizowania głębi ostrości na fotografiach. Załóżmy, że ze skali na obiektywie wynika, że głębia ostrości rozciąga się od 2 metrów do nieskończoności. Odległość ostrzenia będzie równa w tym przypadku 4 metry. Teraz musisz się upewnić, że najbliższy obiekt na pierwszym planie jest oddalony o 2 metry. W wizjerze będzie on wyglądał nieostro gdyż patrzysz na niego przez szeroko otwartą przesłonę. Lecz gdy zwolnisz migawkę, przesłona przymknie się do wcześniej ustawionej wartości i na zdjęciu będzie on ostry.

Robert

buzka32
    Guest

Domyślnie

Czyli to jest zależne tylko od przysłony a niezależne od ogniskowej obiektywu?
    Zielone cyferki odpowiadaja odległości w metrach -+ od punktu w którym złapaliśmy ostrość?
    Powiedzcie mi patrząc na te oznaczenia na tym obiektywie czy jest sens robic portret przy przysłonie 2 czy nie bedzie zbyt mała głębia ostrości? Pytam bo robie fotki mojemu dziecku bez lampy. Znajomy lekarz powiedział żeby do 3 roku życia unikac robienia zdjęć z flashem ze wzgledu na kształtowanie sie siatkówki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buzka32 Zobacz posta
    Zielone cyferki odpowiadaja odległości w metrach -+ od punktu w którym złapaliśmy ostrość?
    Powiedzcie mi patrząc na te oznaczenia na tym obiektywie czy jest sens robic portret przy przysłonie 2 czy nie bedzie zbyt mała głębia ostrości? Pytam bo robie fotki mojemu dziecku bez lampy. Znajomy lekarz powiedział żeby do 3 roku życia unikac robienia zdjęć z flashem ze wzgledu na kształtowanie sie siatkówki.
    Hiperfokalna zależy zarówno od ogniskowej (stąd wskazane używanie szerokich kątów dla uzyskania jak najkrótszej hiperfokalnej i jak największego zakresu głębi ostrości), jak i użytej przysłony. Jednak najczęściej wykorzystuje się ją do fotografii krajobrazowej, gdyż właśnie przy tego rodzaju fotografii zależy nam zwykle na osiągnięciu jak największej głębi ostrości. Ponadto pod gołym niebem jest dość światła, aby przymykać przysłonę do 22 czy nawet więcej. W mieszkaniu nie zda to egzaminu.

Lekarz dobrze Ci doradził, żeby nie robić bobasowi zdjęć lampą, jednak z drugiej strony rzeczywiście trudno będzie Ci robić ostre zdjęcie przy takiej przysłonie. Dodatkowo dziecko to "szybko poruszający się obiekt", więc z manualnym obiektywem będzie naprawdę ciężko. Tu przydałby się AF, zresztą jest tutaj podobny wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16905
    Ostatnio edytowane przez Rob ; 06-12-2006 o 22:33

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buzka32 Zobacz posta
    Oczywiście że zależy ale w przypadku stałekto raczej nie będzie miało wpływu na zmienność GO w obrębie jednego obiektywu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja dodam tylko, że dobrze jest robić zapas 1-2 działek przysłony.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów