Strona 44 z 45 PierwszyPierwszy ... 3442434445 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

0,1-03C dla eneloopa 2000mAh to prądy 200-600mA
    masz czas ładuj 200, lekko się spieszy ładuj 500 , mega się spieszy wal i 1A, ale wolniej=lepiej- dłużej ogniwa posłużą, mniej będą tracić na pojemności.
    Moje po nastu ładowaniach mają ok 2000mAh (właśnie je testowałem) czyli nie straciły na pojemności
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Domyślnie

Pisałem wcześniej, że po przetestowaniu moich starych baterii nową ładowarką powypisuję efekty...
    A więc tak...

Miałem stare baterie... firmy MaxCell 3200 kilka latek już u mnie mają... po teście okazało się, że mają od 1779 do 2280, więc jak na 5-cio letnieletnie akumulatorki chyba nie jest źle.
    Kupiłem jakiś miesiąc temu też firmy MaxCell ale o pojemności 3800. Po przetestowaniu okazało się, że mają one ... UWAGA... od 1069 do 1100... no śmiech na sali.
    Ciekawostką mogą być baterie, na których widnieje napis Recharge (zielone bardzo stare aku) o pojemności 1600... i po teście okazało się, że mają od 962 do 1227, więc można powiedzieć, że są LEPSZE od NOWYCH MaxCell`ow 3800 !!

Już nigdy tego g.... nie kupię.

Kupiłem też razem z bc-700 akumulatorki Sano eneloop 1900, czyli 2000. Jeszcze ich nie testowałem, ale z wyczytanych opinii mają napewno ponad swoje minimalne możliwości.

Na chwilę obecną MaxCell 3200 siedzą w ładowarce na "Discharge - refresh" - zobaczymy czy coś się poprawią. Choć wydaje mi się, iż jak na swoje latka to są dobre.
    W dalszej kolejności na "Discharge - refresh" pójdą nieszczęsne NOWE MaxCell 3800, które okazały się jednym wielkim G..... przez ogromne G...

Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Nie moge sie polapac w ladowarce BC 700.. Czy mozna jakos sprawdzic orientacyjnie pojemnosc naladowanej baterii, wkladajac ja na chwile do tej ladowarki? Wiem jak zrobic TEST ale to trwa dosc dlugo. Ktora wartosc mowi o pojemnosci i jak jest wyrazona?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pojemności nie wyznaczysz bez naładowania i rozładowania baterii. To musi trwać.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie Odp: Ładowarka akumulatorów NIMH

Witam,

Mam do Was pytanie odnoście ładowania akumulatorów Eneloop 1900mAh.
    Posiadam w domu już dosyć starą ładowarkę GP PowerBank Quick, na której ładowałem kiedyś akumulatorki do pierwszych aparatów cyfrowych parę lat temu.
    Jest na niej przełącznik NiCd / NiMH.
    Akumulatory Eneloop to wersja NiMH.
    Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was orientuje się, czy na tym sprzęcie można te aku ładować ? Z tyłu ładowarki są takie informacje:
    Input / Pri: AC 230V ~ 50Hz 6W
    Output / Sec: DC 2x (3V = 250mA) 1.5 VA.

Nie chciałbym uszkodzić akumulatorów. Może należałoby zakupić nową ładowarkę. Jeśli tak, napiszcie co polecacie do tych akumulatorów. Zależałoby mi też na czasie ładowania, gdyż akumulatory będę używał do lampy błyskowej Canon Speedlite 580EX II na ślubach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Tomek

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez omuss Zobacz posta
    Witam,

Mam do Was pytanie odnoście ładowania akumulatorów Eneloop 1900mAh.
    Posiadam w domu już dosyć starą ładowarkę GP PowerBank Quick, na której ładowałem kiedyś akumulatorki do pierwszych aparatów cyfrowych parę lat temu.
    Jest na niej przełącznik NiCd / NiMH.
    Akumulatory Eneloop to wersja NiMH.
    Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was orientuje się, czy na tym sprzęcie można te aku ładować ? Z tyłu ładowarki są takie informacje:
    Input / Pri: AC 230V ~ 50Hz 6W
    Output / Sec: DC 2x (3V = 250mA) 1.5 VA.

Nie chciałbym uszkodzić akumulatorów. Może należałoby zakupić nową ładowarkę. Jeśli tak, napiszcie co polecacie do tych akumulatorów. Zależałoby mi też na czasie ładowania, gdyż akumulatory będę używał do lampy błyskowej Canon Speedlite 580EX II na ślubach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Tomek
    z tego co napisałeś można wywnioskować, że ta ładowarka posiada tylko 2 kanały na aku i będzie ładować je po 250 mA. Ładować będzie się dało aku bo wszystkie ładowarki są NiCd jak i NiMH nie ma podziału, żeby jedna do tych czy do drugich. Piszesz że chcesz ładować szybciej to lepiej zakupić ładowarke 4 kanałową z wyborem prądu. Do lampy 580 exII wchodzą 4 ogniwa, dlatego lepiej taką zakupić. Posiadam ładowarkę bc-700, gdzie dla każdego kanału można ustawić różny prąd ładowania: 200 mA, 500 mA i 700 mA. Posiadam również 2 ładowarke Powerex mh-c9000, której cały czas używam. Jest też bc-1000, która ładuje tak samo jak bc-700 tylko dochodzą prądy 1000 mA oraz prąd 1500 mA i 1800 mA (dla dwóch skrajnych portów). Posiadam 2 komplety eneloop 1900 mAh i kilka innych kompletów i nigdy nie ładuje prądami większymi niż 500 mA, 700 mA. Lepiej mieć kilka kompletów i mieć je zawsze naładowane, a aku dłużej wytrzymają bo nie będą się tak przegrzewać. Eneloopy czy duracell bo to w tej samej fabryce produkowane długo wytrzymują bez używania. Pamiętaj o tym że jak ładujesz większymi prądami od 1000 mAh to aku bardziej się będzie nagrzewał i jego eksploatacja będzie niższa. Ładowarki mają zabezpieczenia przed przegrzaniem i kontrola temperatury ładowanego ogniwa. Optymalna temp. to 40 stopni, a jak dasz większy prąd 1000 mA to aku będą ciepłe szybko. Ja jak ładuje aku na 500 mA to są lekko ciepłe dotykając napewno mniej niż 40 stopni. A 1h w tą czy w tą ładowania nie ma znaczenia dlatego lepiej mieć 2-3 komplety czy więcej bo to nie zaszkodzi. I najlepiej jakbyś zakupił chociaż jeden komplet aku eneloop 1900 mAh. Poszukaj sobie tych ładowarek i łatwo zauważysz że mh-c9000 jest większa i ma większą przestrzeń pomiędzy kanałami aku i prąd ładowania masz od 200-2000 mA a rozładowania od 100-1000 mA. Ja bc-700 nie używam i leży, a 3 razy może ładowałem bo używam mh-c9000. Wybór jest duży, a wszystko zależy ile masz funduszy na to. Lepiej jest kupić raz i porządnie na lata. Wszystkie te ładowarki są warte ceny, a dobra ładowarka to podstawa jak i aku. Miałem kiedyś jakąś beznadziejną ładowarkę bez wyboru prądu, nie była tania, a przegrzewała aku i raczej żadnych zabezpieczeń nie posiadała bo aku były bardzo gorące. Zniszczyłem 2 komplety przez nią i nie wytrzymały nawet 2 lat. BC-700 pójdzie raczej na sprzedaż bo po co ma leżeć. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 06-09-2012 o 22:52

Dzięki pawelo1 za szybką odpowiedź.
    Ładowarka ma miejsce na 4 aku.
    Jeśli chodzi o same akumulatory .. mam 8 sztuk Eneloop 1900mAh. Problem leży po stronie ładowania - muszę kupić w takim razie nową ładowarkę.
    Widzę, że ta Ładowarka MH-C9000 Powerex to już solidny sprzęt. Bardzo dużo prądów ładowania i wiele innych opcji. Dzięki za wyjaśnienie samego procesu ładowania.

Czy ktoś z Was może się podzielić również swoimi doświadczeniami z ładowarkami ?

Pozdrawiam,
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

no ja właśnie tego powerexa używam w domu i koledzy w firmie mają taką samą - od pond dwóch lat bez zarzutu - mam 10 kompletów eneloopów i cały czas używam.. raz na jakiś czas pełen cykl "odświeżenia" i jest git
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Witam,
    Właśnie jestem po fotografowaniu na ślubie. Ładuję w Powerex MH-C9000 4 sztuki Eneloop-ów (1900 mAh)i chciałem Was o coś zapytać. Widzę, że już 2 aku są naładowane: w pierwszym slocie na wartość 1902 mAh , w czwartym slocie na 2057 mAh. Dwa środkowe sloty ciągle są ładowane.
    Też tak Wam się zdarza, że pomimo pojemności 1900 mAh ... ładowarka ładuje przeszło 2000 mAh ? W slocie trzecim mam już 2095 mAh i ciągle jest ten aku ładowany.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Zdarza się...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 44 z 45 PierwszyPierwszy ... 3442434445 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów