Strona 34 z 45 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 442

Wątek: Ładowarka akumulatorów NIMH

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZarJac Zobacz posta
    Zanim arturs przetestuje swoją MH-C9000.

Ja swoją ładowarkę Powerex MH-C9000 użytkuję od stycznia 2008 r. z 8-mioma sztukami akumulatorków SANYO eneloop 2000mAh (2 x 4 szt. dla 580EX). Ładowarka pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń. Wykorzystuję głównie dwie funkcje ładowarki: funkcję CHARGE (ładowanie) – kiedy w miarę szybko potrzebne mi w pełni naładowane akumulatorki, i funkcję REFRESH/ANALIZE (odświeżanie i analiza) – kiedy mniej mi śpieszno (co czwarte, piąte ładowanie, może niepotrzebnie tak często).

W eksploatacji rozładowuję akumulatory do końca (aż lampa bardzo wyraźnie zwolni ładowanie się między błyskami). W ładowarce eneloopy ładuję prądem 800mA i rozładowuję prądem 400mA (w funkcji REFRESH/…) Przez 23 miesiące przeszły po około 50 cykli ładowania (mniej więcej co dwa tygodnie). W ostatnio wykonanych cyklach REFRESH/ANALIZE, najsłabszy wykazał pojemność 1920mAh a najlepszy 1968mAh. Daje to utratę znamionowej pojemności, odpowiednio o 4,0% i 1,6%. Eneloopy są naprawdę bezkonkurencyjne, ale powyższe wyniki są także, w dużej mierze, zasługą ładowarki MH-C9000.

W pierwszych miesiącach eksploatacji ładowarki wykorzystywałem jeszcze jedną jej funkcję – CYCLE (cykliczne ładowanie i rozładowanie z zapamiętaniem pojemności po każdym cyklu) ćwicząc ją na akumulatorkach różnych firm (4x Energizer 2100mAh, 8x Collection 3200mAh , 4x GP 2500mAh), mocno zużytych wcześniejszą, mało komfortową eksploatacją (ładowane różnymi, przypadkowo dostępnymi ładowarkami – od „16 godzinnych” do „1 godzinnych”). W efekcie działania funkcji CYCLE widać było wyraźny efekt postępującej regeneracji wielu ogniw, ale że generalnie były one już mocno „zajechane”, zostały zutylizowane. Na moje potrzeby 8x eneloop wystarcza.

Polecam zarówno Powerex MH-C9000, jak i SANYO eneloop 2000mAh!
    Wlasnie zakupiłem w/w sprzęt. Na razie jest ok

Domyślnie

Czy w BC-700 jest możliwość ustawienia prądu ładowania dla każdego ogniwa osobno??
    Jeśli tak to jak bo jeszcze nie udało mi się tego dokonać.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

tak, można w BC-700 ustawić prąd na każdym kanale , z tym , jeśli na kanałach zewnętrznych ustawisz prąd 500mA, to na wewnętrznych nie ustawisz 700mA.
    Troszkę dziwnie sie te prądy ustawia- ja wsadzam akusa, ustawiam dla niego prąd czekam aż mrygnie wyświetlacz (parę sekund), potem kolejny akus + guzik wyboru kanału i ustawiam dla niega prąd ładowania- da się, acz lekko klikologia to jest i nie zawsze od razu wychodzi ;P
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Domyślnie

Dzięki za informację. Jak wróce do domu to spróbuję.

Uzależniony

Domyślnie

Instrukcję trzeba czytać...
    Cytat z angielskiej wersji, bo polskiej nie mam akurat pod ręką:

"The maximum charging current of other rechargeable batteries are restricted by the current setting of the first inserted rechargeable battery. For instance, if the first inserted rechargeable battery is set to charge at 500 mA, then the second, third and fourth rechargeable batteries can be only set to charging at a maximum current of 500 mA."

A zatem nie chodzi o "zewnętrzne kanały", jak pisał pawelsz, a o ustawienie prądu ładowania dla pierwszego włożonego akumulatorka -zadana wartość jest maksymalną wartością na jaką można ustawić prąd ładowania pozostałych akumulatorków.

Reszta "co i jak" także jest w instrukcji
    Ostatnio edytowane przez APP ; 17-12-2009 o 16:33

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

sprawdziłem teraz na swojej i nie do końca należy wierzyć instrukcji, w mojej jest tak: jeśli wsadzimy akusa do kanału 1 i ładujemy go 200mA, to w innych kanałach nie można ustawić innego prądu, ale jeśli akusa wsadzimy do dowolnego innego kanału i ustawimy go na ładowanie prądem dowolnym, to trzeba poczekać ca 5s , potem wsadzamy innego akusa do innego kanału , naciskamy guzik z tym kanałem - ustawiamy dowolny prąd itd, a na koniec kanał 1 i mamy co chcemy. Dodam, że jeśli np włożymy akumulator do kanału 4, ustawimy go na np 500mA, potem 2 akusy do 2,3 i np ładujemy je 700mA, a na koniec kanał 1 i 200mA.
    Także, APP czasami instrukcja mija się z działaniem produktu, ot niuanse
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Uzależniony

Domyślnie

Minie dłuższa chwila zanim będę mógł sprawdzić, ale niech będzie, że roboczo wierzę na słowo ;-)
    W świetle Twojej ostatniej wypowiedzi oba nasze wcześniejsze opisy są nieścisłe, ale gdyby ::ART:: postępował zgodnie z instrukcją nie miałby problemu -coś przeoczył (ja do tej pory stosowałem do instrukcji i problemów sobie nie przypominam)
    Ostatnio edytowane przez APP ; 19-12-2009 o 20:53

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jestem tu nowy i najpierw to witam wszystkich.
    Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Canon SX20 . Jak na razie to czytam i uczę się, przeczytałem prawie cały ten wątek i wiem że bardzo polecacie ładowarki te z wyższej półki ale niestety ograniczony budżet nie pozwala mi na zakup takiej ładowarki a muszę jakąś kupić bo stare które mam to już zabytki, mam zamiar kupić taką http://allegro.pl/item907511116_lado...a_box_hit.html czy może ktos powiedzieć czy taki zaestaw jak narazie wystarczy a moze jest ktoś kto uzywa takiej ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łęczna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unkas8 Zobacz posta
    Jestem tu nowy i najpierw to witam wszystkich.
    Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Canon SX20 . Jak na razie to czytam i uczę się, przeczytałem prawie cały ten wątek i wiem że bardzo polecacie ładowarki te z wyższej półki ale niestety ograniczony budżet nie pozwala mi na zakup takiej ładowarki a muszę jakąś kupić bo stare które mam to już zabytki, mam zamiar kupić taką http://allegro.pl/item907511116_lado...a_box_hit.html czy może ktos powiedzieć czy taki zaestaw jak narazie wystarczy a moze jest ktoś kto uzywa takiej ?
    kup taką KLIK , ja mam taką ponad rok ... b dobra i daje radę ,,ożywić ,, stare zajechane akku .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

KLeszek oglądałem ją ale jak dla mnie za droga bo do tego chce jakieś pożądne akumulatory i dlatego zwróciłem uwagę na tego Panasonika, no i myślałem że ktos coś o niekj powie moze używa

Strona 34 z 45 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów