Wlasnie zakupiłem w/w sprzęt. Na razie jest okZanim arturs przetestuje swoją MH-C9000.
Ja swoją ładowarkę Powerex MH-C9000 użytkuję od stycznia 2008 r. z 8-mioma sztukami akumulatorków SANYO eneloop 2000mAh (2 x 4 szt. dla 580EX). Ładowarka pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń. Wykorzystuję głównie dwie funkcje ładowarki: funkcję CHARGE (ładowanie) – kiedy w miarę szybko potrzebne mi w pełni naładowane akumulatorki, i funkcję REFRESH/ANALIZE (odświeżanie i analiza) – kiedy mniej mi śpieszno (co czwarte, piąte ładowanie, może niepotrzebnie tak często).
W eksploatacji rozładowuję akumulatory do końca (aż lampa bardzo wyraźnie zwolni ładowanie się między błyskami). W ładowarce eneloopy ładuję prądem 800mA i rozładowuję prądem 400mA (w funkcji REFRESH/…) Przez 23 miesiące przeszły po około 50 cykli ładowania (mniej więcej co dwa tygodnie). W ostatnio wykonanych cyklach REFRESH/ANALIZE, najsłabszy wykazał pojemność 1920mAh a najlepszy 1968mAh. Daje to utratę znamionowej pojemności, odpowiednio o 4,0% i 1,6%. Eneloopy są naprawdę bezkonkurencyjne, ale powyższe wyniki są także, w dużej mierze, zasługą ładowarki MH-C9000.
W pierwszych miesiącach eksploatacji ładowarki wykorzystywałem jeszcze jedną jej funkcję – CYCLE (cykliczne ładowanie i rozładowanie z zapamiętaniem pojemności po każdym cyklu) ćwicząc ją na akumulatorkach różnych firm (4x Energizer 2100mAh, 8x Collection 3200mAh , 4x GP 2500mAh), mocno zużytych wcześniejszą, mało komfortową eksploatacją (ładowane różnymi, przypadkowo dostępnymi ładowarkami – od „16 godzinnych” do „1 godzinnych”). W efekcie działania funkcji CYCLE widać było wyraźny efekt postępującej regeneracji wielu ogniw, ale że generalnie były one już mocno „zajechane”, zostały zutylizowane. Na moje potrzeby 8x eneloop wystarcza.
Polecam zarówno Powerex MH-C9000, jak i SANYO eneloop 2000mAh!![]()