Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Czyszczenie filtrów

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Czyszczenie filtrów

Witam,

drodzy canonierzy niedawno zakupiłem filtr polaryzacyjny Marumi DHG, ale nie za bardzo wiem jak go mam czyścić. Chodzi mi głównie o zabrudzenia pozostawione przez niefortunne "upalcowanie" filtra. Do tej pory sam obiektyw czyściłem irchą, ale w przypadku filtra mam pewne obawy ponieważ ma on kilka powłok antyreflaksyjnych i nie chciałbym ich uszkodzić. I tu pojawia się kolejne pytanie, czy te powłoki są na zawnątrz, czy od strony obiektywu? bo jeśli od strony obiektywu to chyba śmiało mogę dalej używać irchy? na forum znalazłem opinie, że najlepiej używać zestawu do czyszczenia optyki, ale przecież kto chciałbym go taszczyć ciągle ze sobą. Czy na prawdę do czyszczenia potrzebny jest zestaw: ściereczka z mikrofibry i jakiś środek do czyszczenia(np.alkohol)? proszę o pomoc i podzielenie się doświadczeniem.

a tak poza tematem to filtr jest świetny i bardzo go polecam.
    pozdrawiam
    Grzesiek

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

powłoki są dość trwałe, trudno je uszkodzić, ale ryzyko istnieje.
    o samym czyszczeniu było naprawdę sporo, łącznie z wątkiem o wyższości izopropylenu nad eterem, etanolem, itp (mam nadzieję że nie pomyliłem chemicznego nazewnictwa)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

jak mam kompletnie upaćkany filtr (Hoya Black) to kąpciam go w Ludwiku
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Spokojnie możesz czyścić za użyciem zestawu np. Hamy.

Izopropylenem raczej nie wyczyścisz ale izopropanolem napewno.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Spokojnie możesz czyścić za użyciem zestawu np. Hamy.

Izopropylenem raczej nie wyczyścisz ale izopropanolem napewno.
    buhahah, mówiłem że te końcówki chemiczne są za trudne ;-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Dopiero zaczyna Awatar Nortberg
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze uznacie mnie za ignoranta ale ja czyszcze podkoszulka

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Najwyzej ci powłoki przejda na podkoszulek.... ja to nawet obiektywy tak czyszcze.... generalnie to mi się wydaje że wiekszość ludzi przesadza z kruchością sprzetu który kupuja Jakby on byl taki delikatny jak się powszechnie uważa to by się rozpadł po 2-3 razach Chociaż z drugiej strony to moze i lepiej bo ludzie o sprzet dbaja
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

To ja moze wznowie watek - mam B+W MRC i za cholere go nie moge doczyscic - uzycie nawilzanych izpropanolem chusteczek Zeissa (specjalnie to szkiel z powlokami) daje tragiczne wyniki - pelno "plam" (na obiektywach ww. chusteczki daja rewelacyjne wyniki). Proby mycia woda (czysta i z plynem do mycia naczyc) powoduje podobne wyniki... Jak sie patrzy pod katem to szklo jest cale w plamach... Ma ktos jakis lepszy patent ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Czyściłem koledze polara hoya'e pro1. Miałem pod ręką czajnik z gotującą się wodą (para) oraz płyn do naczyń Ludwik. Na początku przestaszyłem się bo nie w ząb nie chciało się doczyścić, powiem nawet, że było gorzej bo wszystkie paluchy rozmazywały się. W końcu wziąłem świeżą chusteczkę od okularów (nieużywaną) kropla Ludwika i gorąca para. W 5 minut filterek był jak nowy

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Najlepszym środkiem czyszczącym jest tzw. chuch. Plus oczywiście np chusteczki jednorazowe.

Chuchać aż do skutku.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów