Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Battery Grip BG-E3 - problemy z akumulatorami

Dopiero zaczyna Awatar Karlolek
    Miasto
    okolice Sanoka

Domyślnie Battery Grip BG-E3 - problemy z akumulatorami

Mam parę pytań o grip do 350D i akumulatory.

1. Czy mogę go używać tylko z jednym akumulatorem? Do której kieszeni go wkładać? Ja zawsze wkładam do prawej, bo bliżej.
    2. Czy mogę używać dwóch akumulatorów o różnych pojemnościach? Jak w ogóle następuje zużycie energii w gripie? Z obydwu naraz czy najpierw z jednego potem drugiego? Nie mogłem tego znaleźć w instrukcji. Zawsze wkładam akumulator o mniejszej pojemności do lewej kieszonki.
    3. Po czym poznać, który akumulator w gripie jest już rozładowany, żebym mógł go naładować? I który akumulator pierwszy się zużywa? Z prawej czy lewej kieszonki?
    4. Czy mogę ładować nieoryginalne akumulatory w ładowarce Canona?
    5. Dlaczego kiedy wkładam świeżo naładowany akumulator do gripa, wyświetla mi się (czasami) informacja o tym, że bateria jest zbyt słaba, by wyczyścić matrycę, a kiedy włożę akumulator bezpośrednio do aparatu, bateria jest sprawna? Kiedyś miałem taki problem, że wyświetlało mi się, że bateria jest rozładowana, a gdy wyjąłem jeden akumulator z gripa, wyświetlało że jest pełna.
    6. Wskaźnik energii na wyświetlaczu pokazuje ilość mocy w obydwu akumulatorach naraz, czy tylko w jednym?

Co do podpunktu 5 - kiedy wyjąłem gripa z aparatu, wsadziłem akumulator bezpośrednio i działało, a potem znowu zamontowałem grip i wsadziłem akumulatory, o dziwo pisało że już jest ok i że można podnieść lustro do czyszczenia...

Dzięki za odpowiedzi.
    Canon EOS 300 | Canon BP-200 | Canon EF 28-80 mm f/3.5-4.5 | Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III USM
    Canon EOS 350D | Delta BG-E3 | Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II | 2 x CF Kingston 1 GB Elite Pro 50x

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karlolek Zobacz posta
    1. Czy mogę go używać tylko z jednym akumulatorem? Do której kieszeni go wkładać? Ja zawsze wkładam do prawej, bo bliżej.
    Skoro ci działa - znaczy, że można ;-)

2. Czy mogę używać dwóch akumulatorów o różnych pojemnościach? Jak w ogóle następuje zużycie energii w gripie? Z obydwu naraz czy najpierw z jednego potem drugiego? Nie mogłem tego znaleźć w instrukcji. Zawsze wkładam akumulator o mniejszej pojemności do lewej kieszonki.
    Teoretycznie to nie ma znaczenia. Ja wkładam na zasadzie "jak wyjdzie".
    Akumulatory są rozładowywane równolegle, dzięki temu - ponieważ każdy z nich daje w danej chwili mniejszy prąd niż gdyby pracował sam - tak na prawdę można zrobić więcej zdjęć niż by to wynikało z prostej sumy.

3. Po czym poznać, który akumulator w gripie jest już rozładowany, żebym mógł go naładować? I który akumulator pierwszy się zużywa? Z prawej czy lewej kieszonki?
    Ja po prostu w momencie, gdy aparat stwierdza, że baterie są na wyczerpaniu, wyjmuję jeden akumulator, jadę na nim tak długo aż aparat padnie, potem wymieniam i tak samo z drugim. Wtedy mam pewność, że obydwa są rozładowane. Czasami jednak okazuje się, że pomimo tego, że aparat twierdzi, że akumulatory są rozładowane, nie jest tak do końca. Można to sprawdzić demontując grip i wkładając jeden akumulator bezpośrednio do aparatu. Zazwyczaj jeszcze chwilę podziała.
    Ostatnio miałem takie zjawisko, że aparat stwierdził, że nie ma prądu. Odczepiłem grip, włożyłem jeden akumulator - jedna kreska, czyli jeszcze jest prąd. Włożyłem drugi - tak samo. Podpiąłem grip, włożyłem oba akumulatory - znów jedna kreska (a dopiero chwilę wcześniej stwierdził, że akumulatory są rozładowane). I zrobiłem jeszcze kilkadziesiąt fotek, zanim padły zupełnie. Nie znam wytłumaczenia tego zjawiska.

Możesz.

6. Wskaźnik energii na wyświetlaczu pokazuje ilość mocy w obydwu akumulatorach naraz, czy tylko w jednym?
    Pokazuje łączny poziom.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    ...Ostatnio miałem takie zjawisko, że aparat stwierdził, że nie ma prądu. Odczepiłem grip, włożyłem jeden akumulator - jedna kreska, czyli jeszcze jest prąd. Włożyłem drugi - tak samo. Podpiąłem grip, włożyłem oba akumulatory - znów jedna kreska (a dopiero chwilę wcześniej stwierdził, że akumulatory są rozładowane). I zrobiłem jeszcze kilkadziesiąt fotek, zanim padły zupełnie. Nie znam wytłumaczenia tego zjawiska...
    To jest nic innego jak działanie akumulatora, tak samo masz np. w komórce która niby jest na wyczerpaniu. Ktoś do ciebie zadzwoni, komórka się wyłączy, ty odczekasz minutę, włączysz i możesz nawet rozmowe przeprowadzić Czasami jest tak, że focisz długą serią i nagle . brak prądu... Po chwili włączysz aparat i .. działa
    Kiedyś czytałem tu na forum na ten temat - były dokładne opisy...ale nie mogę znaleźć tej strony - jakiby ktoś wiedział o co chodzi i mógł to wkleić
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Można. Wszystko jedno.

Można. Idzie z dwu naraz albo z bardziej naładowanego aż do wyrównania.

Tak.

5. Dlaczego kiedy wkładam świeżo naładowany akumulator do gripa, wyświetla mi się (czasami) informacja o tym, że bateria jest zbyt słaba, by wyczyścić matrycę, a kiedy włożę akumulator bezpośrednio do aparatu, bateria jest sprawna? Kiedyś miałem taki problem, że wyświetlało mi się, że bateria jest rozładowana, a gdy wyjąłem jeden akumulator z gripa, wyświetlało że jest pełna.
    Moim zdaniem - zły kontakt styków. Wyczyść je, sprawdź czy dobrze sprężynują.

W obydwu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Szarlej
    Guest

Domyślnie

Maly OT czy ktos moze wie czy orginalne BG-E3 beda jeszcze dostepne w wiekszych ilosciach czy raczej poprzestac na delcie? bo cena narazie zabojcza na orginalach

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na pewno będą, bo BG-E3 to gripy także dla 400d.
    puszka, szkieŁko i błyskotka

Szarlej
    Guest

Domyślnie

no ale juz troche czasu po premierze a tu ani slychu zeby nowa wieksza partia miala nadejsc

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Z elektronicznego punktu widzenia lepiej jak używasz akumulatorów o tej samej mocy i pojemności.
    Mam to samo u siebie i nie ważne czy korzystam z akumulatorów NB-2LH czy z akumulatorów AA. Po włożeniu w pełni naładowanych baterii przez ok. 50-100 zdjęć wskaźnik pokazuje pełne naładowanie. Następnie zaczyna wskazywać, że baterie są już słabe i robi kolejne 2000 zdjęć. Tym bym się nie przejmował. Widocznie naładowanie baterii jest mierzone przez aparat na podstawie napięcia. Minimalny jego spadek powoduje takie a nie inne wskazania. Spadek jest możliwy - kilka styków więcej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Z elektronicznego punktu widzenia lepiej jak używasz akumulatorów o tej samej mocy i pojemności.
    Z elektronicznego punktu widzenia akumulatory nie mają mocy - co to jest moc akumlatora?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Z elektronicznego punktu widzenia akumulatory nie mają mocy - co to jest moc akumlatora?
    Może chodzi o możliwość wydatkowania prądu o określonym natężeniu przy danym napięciu? Bo przyznasz, że różnego typu ogniwa (NiMH, NiCd, itp) są w stanie dostarczyć prąd o różnym natężeniu maksymalnym.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów