Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Program do seryjnej zmiany rozmiaru zdjęć

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Program do seryjnej zmiany rozmiaru zdjęć

Jak tu ładnie kilka osób napisał "dorosłam do oddania zdjęć do wywołania" i mam duży problem. Nie chciałabym aby LAB przyciął mi zdjęcia wg. uznania jednak białe paski też nie wyglądają korzystnie. Poszukuje więc programu w którym mogę wykadrować zdjęcie. Oczywiście tych programów jest masa, poczynając od PS na małych darmowych programach do edycji zdjęć skończywszy. Jednak nie mogę znaleźć żadnego, który miałby opcję seryjną. Mam obecnie około 800 zdjęć do wywołania i nie bardzo wyobrażam sobie cięcie każdego osobno. Chciałabym, aby program dopasował je do 2:3 automatycznie, a ja później poprawiłabym tylko te które są kiepsko skadrowane. Wiem, że to może dziwne, ale pomyślałm sobie, że jeśli nawet pozostanie mi 1/3 do poprawy to i tak dużo czasu zaoszczędzę. Znacie może taki program?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Rozumiem, ze zdjecia masz w proporcjach 4:3. Ciezka sprawa. Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowal automatycznego przycinania. Cropowanie w PS jest bardzo szybka operacja. Wpisujesz wartosc px/px/dpi cropa, zaznaczas obszar, klikasz dwa razy myszka i ctrl+s. i nastepne ...nastepne Ja tam lubie takie dlubanie i pewnie wyrobilbym sie w kilka h

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie w proporcjach 4:3, ale i wykadrowane fragmenty o innych proporcjach. Teraz przyszła pora na wywołanie więc trzeba to ujednolicić. Masz trochę racji jeśli chodzi o PS, ale ze mną nie jest tak prosto, bo nagle zaczynam się zastanawiać czy to zdjęcie nie wyglądało by jednak lepiej w sepii itp. itd. i z 3 minut na jedno zdjęcie robi mi się 30 a do tego mój komputer to już dziadek i przetworzenie na nim czegokolwiek to też test na cierpliwość, dlatego właśnie szukam jakiegoś "automatu" :-P

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Ja tam lubie takie dlubanie i pewnie wyrobilbym sie w kilka h
    hmm to może Ci je podrzucę :wink:

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Jako że to moj pierwszy post na tym forum to witam sie serdecznie z wszystkimi. Ja jestem raczej wyłącznie czytająca

A wracając do tematu kadrowania.

Na stronie Tesco - http://www.tesco.pl/foto/ po prawej stronie na dole sa do ściągnięcia dwa programiki. Kadrowanie pojedyncze i kadrowanie seryjne.
    Choc ja bym nie ryzykowała z kadrowaniem z automatu, bo mogą ci przyciąć nie to co chcesz, a moze dokleja biale paski? musiałabyś sprawdzić.
    Ja sie bawie kadrowaniem pojedynczym, i ostatnie 500 zdjęc z wakacji nawet nie zabrało mi tak dużo czasu

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Baraqda - dzięki że zrobiłaś wyjątek i jednak odpisałaś ;-)

Sprawdziłam ten programik, nie mam jeszcze wiele do powiedzenia (sprawdzałam go w pracy mając do dyspozycji tylko kilka zdjęć), ale poza tym że kadruje do wybranego rozmiaru zdjęcia (3,5x4,5, 4x5, 9x13, 10x15, 13x18, 15x21, 20x30, 30x45) to dość znacznie zmniejsza wielkość zdjęcia (nie mam tu żadnych programów graficznych żeby sprawdzić dokładnie jakie parametry zmniejsza, ale przy wyborze 10x15 z rozmiaru 1284KB robi się 443KB).

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jpeg crops
    poszukaj w necie - darmowy i dziala (chyba nawet po polsku)
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    jpeg crops
    poszukaj w necie - darmowy i dziala (chyba nawet po polsku)
    Dzięki! Super programik, rzeczywiście w języku polskim, darmowy i do tego możliwość seryjnych zmian! Już go polubiłam ;-)
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Uprawnienia umieszczania postów