Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jaka rozdzielczość przy skanowaniu i drukowaniu?

lukasmaster
    Guest

Domyślnie Jaka rozdzielczość przy skanowaniu i drukowaniu?

Witam

Mam taki problem, mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Otóż mam kilka zdjęć w formie papierowej, które chciałbym zeskanować, trochę poprawić i ponownie oddać do druku. Pomijając fakt, że skanowanie domowymi sposobami może zaszkodzić jakości tych zdjęć, chciałbym się dowiedzieć w jakiej rozdzielczości skanować takie zdjęcie i w jakiej rozdzielczości i wymiarach zapisać przed drukowaniem.

Z góry dzięki za pomoc.
    P.S. Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam, ale nie bardzo się orientuję w tych całych rozdzielczościach

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasmaster
    Witam

Mam taki problem, mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Otóż mam kilka zdjęć w formie papierowej, które chciałbym zeskanować, trochę poprawić i ponownie oddać do druku. Pomijając fakt, że skanowanie domowymi sposobami może zaszkodzić jakości tych zdjęć, chciałbym się dowiedzieć w jakiej rozdzielczości skanować takie zdjęcie i w jakiej rozdzielczości i wymiarach zapisać przed drukowaniem.

Z góry dzięki za pomoc.
    P.S. Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam, ale nie bardzo się orientuję w tych całych rozdzielczościach
    jesli 1:1 to 300dpi.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasmaster
    .. chciałbym się dowiedzieć w jakiej rozdzielczości skanować takie zdjęcie i w jakiej rozdzielczości i wymiarach zapisać przed drukowaniem.

Skanować w największej możliwej do uzyskania na Twoim skanerze. Istotna jest i tak rozdzielczość optyczna. Skanować do TIFFa.

Obrabiać TIFFy.

Po obróbce zapisać do JPEGa z jakością ok 90% (10 w PS - jest wystarczające). Rozdzielczością do zapisu nie warto sobie zwracać głowy - maksymalna możliwa.

Nie drukować/wywoływać w formatach w których z posiadanej rozdzielczości wychodzi mniej niz 200 - 250 dpi. Najlepiej, żeby było standardowe 300 dpi.

I tyle

Janusz

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

posiadam analogowego canona eosa 300 i w labie wywoluje tlyko klisze. Mam zwykly skaner plaski ktory ma mzoliwosc skanowania do 7,2 k dpi ale mam wrazenie ze to za duzo. Problem polega na tym iz po wywolaniu na papierze zdjeica sa ok, ale w postaci cyfrowej maja straszne ziarno.Czy istnieje jakas mzoliwosc pozbycia sie tego niepozadanego efektu??

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zeskanuj zdjecie z rozdzielczoscia wieksza 2 (albo i wiecej) razy (np. 600 dpi), na to delikatne rozmycie gaussowskie tak aby rozmylo ziarno i zmniejsz w dol 50% jakims bikubikiem. To taka stara metoda na raster, ale ziarno z fot tez swietnie zjada. Po zmniejszeniu w dol wcale nie ma duzej utraty ostrosci. Potem zreszta mozna nieco podostrzyc i w efekcie najczesciej wychodzi sie na zero, tyle ze bez ziarna
    ...

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

dzieki KuchateK.Jedno pytanko. Co to jest bikubik??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater
    Co to jest bikubik??
    Algorytm resizowania.

lukasmaster
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    jesli 1:1 to 300dpi.
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Skanować w największej możliwej do uzyskania na Twoim skanerze.
    To jak w końcu bo nie wiem?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zdecydowanie nie na najwyzszej. Najwyzsza to pewnie jakies 4800 albo 7200 i jest to rozdzielczosc interpolowana, czyli detale dorzucane sa juz na drodze programowej. Skanuj na 300, a jesli masz problem z ziarnem to 600, rozmycie, zmniejszenie rozmiaru. Mozesz tez probowac wiecej, np. 1200 (jesli to lepszy skaner). Wiecej juz nie ma za bardzo sensu, bo tylko plik rosnie a nie ilosc detali na skanie.

Przeciez sprawdzic co daje najlepsze efekty to nie jest jakas powalajaca ilosc czasu zeby nie dalo sie tego samemu zrobic. Nie ma jedynej idealnej metody. Wszystko zalezy od tego co i na czym sie skanuje.
    ...

lukasmaster
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Zdecydowanie nie na najwyzszej. Najwyzsza to pewnie jakies 4800 albo 7200 i jest to rozdzielczosc interpolowana, czyli detale dorzucane sa juz na drodze programowej. Skanuj na 300, a jesli masz problem z ziarnem to 600, rozmycie, zmniejszenie rozmiaru. Mozesz tez probowac wiecej, np. 1200 (jesli to lepszy skaner). Wiecej juz nie ma za bardzo sensu, bo tylko plik rosnie a nie ilosc detali na skanie.
    OK, wielkie dzięki za pomoc.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Przeciez sprawdzic co daje najlepsze efekty to nie jest jakas powalajaca ilosc czasu zeby nie dalo sie tego samemu zrobic. Nie ma jedynej idealnej metody. Wszystko zalezy od tego co i na czym sie skanuje.
    Masz sporo racji, jednak zawsze pewniej czuję się radząc się kogoś zaznajomionego w temacie i zrobić coś porządnie niż robiąc coś po swojemu i zrobić byle jak.

Uprawnienia umieszczania postów