Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Instrukcja serwisowa do AE1

hal
    Guest

Domyślnie Instrukcja serwisowa do AE1

Czy ktoś wie skąd można ściągnąć instrukcje serwisową do Canona AE1??

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do AE-1 jest ciężko, można znaleśc ją na EBAY'u USA, nie pamiętam ile kosztuje. Jest tez dostepny pseudo service pack dla gwiżdzących, ale to jest to samo co ja opisałem, tylko że tam za to płacisz.

http://www.canonfd.com/at1repairguid...epairguide.pdf

Tu masz serwisówkę do AT-1, mechanicznie są praktycznie identyczne. Ta sama migawka, mechanizm naciągu oraz amortyzacji lustra.
    Zobacz gdzie jest usytuowane to kułeczko a bedziesz wiedziec gdzie dac olej/smar. Tylko nie zdejmuj góry korpusu. zobaczysz dlaczego.
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

hal
    Guest

Domyślnie

Bo mam problem a mianowicie nie wyzwala mi migawki mogę naciągnąć film ale jak naciskam spust migawki to nie robi zdjęcia i właśnie mam zamiar go rozebrać bo dać go do serwisu się nie opłaca.

contras
    Guest

Domyślnie

Cześć Hal,

Czy udało ci się naprawić migawkę? Mam dokładnie ten sam problem, jeżeli tak - jak to zrobiłeś?

pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

HEJ , nie rozbierajcie Canon;a AE-1 !! !! gdy zdejmiesz koło czasów to wyzwalasz naciągnięta linkę od światłomierza ! bedzie bardzo trudno ją spowrotem nastawić aby światłomierz nie oszukiwał. !!

Aby wyzwolic migawkę, zdejmicie dolną pokrywę. Dwie śrubki po bokach. Następnie patrząc na spód aparatu mając bagnet zwrócony do siebie po prawej stronie jest duzy elektromagnes. Obok jest dzwigienka, odciągnijcie ją od magnesu a powinna wyzwolić sie migawka.
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Moze styki zasniedzialy - sa tam zwykle blaszki.
    Trzeba zdjac gorna pokrywe.
    Tylko nie ruszaj kola czasow jak pisze przedmowca, bo potem trzeba je naciagac, ktore poprzez linke stalowa ustawia elektronike swiatlomierza, ktora z kolei znajduje sie po lewej stronie tez na kole na sprezynie.

Ja przeszedlem taki serwis z dwoma AE-1. Wymienialem ta linke od ustawiania swiatlomierza bo pekla. Ciezko potem skalibrowac ten swiatlomierz. Teraz musze zawsze ustawiac ISO mniej o 1/3EV.

Uprawnienia umieszczania postów