Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: TTL, E TTL, E TTL II, A TTL...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie TTL, E TTL, E TTL II, A TTL...

...kurde ile tego jest. Nie mogę się odnaleźć w tych systemach a to pewnie dlatego ze ich nie rozumiem, nie znam (potrafie tylko rozszyfrować skrót TTL :wink: ). Czy ktos ze znawców tematu mogłby w miarę łopatologicznie objaśnić co to sa za systemy (poza tym ze pomiaru swiatła)? Jak dzialają? Czym jeden rozni sie od drugiego? Jak się mają do lamp blyskowych a te z kolei do dSLR-ow canonowskich?
    Wszystko to dlatego ze chcialem sobie kupic lampke do 300D i po prostu nie wiem jaką . Przegladam allegro a tam tylko "super lampa do canona!!!" itp. Na chwile obecna wiem na pewno ze w ciemno moge brac canony EX ale są troche drogie jak dla mnie.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

O ile pamiętam w ETTL chodzi o to że lampa bierze pod uwagę nie tylko ilość światła (pomiar TTL klasyczny) ale również ogniskową obiektywu (jeśli ten posiada tzw MTFy), i focus - czyli dopasowuje błysk tak żeby światło było odpowiednie w miejscu gdzie ustawiłeś ostrość. O ile wiem to w Canonach w trybie P lampa jest światłem podstawowym (odwrotnie niż u Nikona, pentaksa czy minolty - gdzie jest priorytet światła zastanego). O ile wiem ETTL nie da ci pełnej swobody priorytetu czasu bo poniżej czasu synchro nie zejdziesz (chyba, że z HSem - błysk doświetlający przy czasach krótszych niż synchro).... Normalnie jak używasz lampy bez nawet TTLa to ustawiasz sobie na tabeli odległość, wyjdzie Ci przysłona i lecisz. W TTL, ETTL czy też innych systemach (PTTL pentaksa, 3D nikona, czy ADI minolty) brane są pod uwagę dodatkowe informacje - jak już pisałem. Dzięki temu zdjęcia są plastyczniejsze i lepiej doświetlone...
    ATTL wykorzystywany u Canona w lustrzankach analogowych ... nieco uboższa wersja ETTL.
    Stron z opisami tych standardow nie znalazłem a powyzsze to takie zasłyszane informacje ... pewnosci 100% w ich prawidlowosci nie mam.
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Coś już napisał
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

E-TTL jest oparty na przedbłysku próbnym a pomiar jest powiązany z aktywnym czujnikiem AF . Bardzo dobrym rozwiązaniem w ETTL i ETTL II jest FEL - zdaje egzamin w każdych warunkach . Poprzednie : TTL i ATTL oparte były na podstawie pomiaru odległości (czerwony promiennik w EZ-tkach). w ETTL II połączono obydwa systemy. ETTL był jak do tej pory najlepszym pomiarem , tylko trzeba się było go nauczyć
    za rok bedzie nowy "BE-TTL III SUPER HIPER" i na pewno bedzie lepszy niż poprzednie
    p.s. do 300D polecam tylko lampki canona z serii EX
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    EOS 1,5 GTD + EF 10-780/1,2 L+ SPIDLAJT 747 EX

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL
    O ile pamiętam w ETTL chodzi o to że lampa bierze pod uwagę nie tylko ilość światła (pomiar TTL klasyczny) ale również ogniskową obiektywu (jeśli ten posiada tzw MTFy), i focus - czyli dopasowuje błysk
    Gdzieżes takie rzeczy wyczytał ?! Ogniskowa nie ma nic do pomiaru błysku (w TTL'u też lampy potrafią zoom'owac palnik), a z tym MTF'em to już w ogóle pojechałeś....

tak żeby światło było odpowiednie w miejscu gdzie ustawiłeś ostrość. O ile wiem to w Canonach w trybie P
    Info o odległości jest dopiero w E-TLL II

lampa jest światłem podstawowym (odwrotnie niż u Nikona, pentaksa czy minolty - gdzie jest priorytet światła
    Zależy od poziomu zastanego, niekoniecznie musi byc podstawowym.

Stron z opisami tych standardow nie znalazłem a powyzsze to takie zasłyszane informacje ... pewnosci 100% w ich prawidlowosci nie mam.
    To widac, bo większośc to niezły kwas ;-)
    Polecam (nie pierwszy raz) http://photonotes.org/eos-flash - tam jest naprawdę wszystko, wystarczy poczytac...
    Kiedyś na pl.rec.foto była inicjatywa zrobienia polskiej wersji (w której brałem udział) ale upadła bo nie było odzewu od autora...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Gliwice

Domyślnie ETTL i SCA

To ja zapytam czy Z 300D bedziedzialala lapa podpieta poprzez takie SCA 3101 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34051680 bo mam studyjna lampe Osrama podpieta przez SCA 310 do Minolty Dynaxa 5 i wszystko hula bardzo ladnie. A ze zamierzam kupic 300D to zastanawiam sie czy bedzie dzialalo.
    Teraz dopiero zauwazylem czy ktos sie orientuje czy to sca jest tylko do Metza ???

ted

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: ETTL i SCA

Cytat Zamieszczone przez ted220
    To ja zapytam czy Z 300D bedziedzialala lapa podpieta poprzez takie SCA 3101 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34051680 bo mam studyjna lampe Osrama podpieta przez SCA 310 do Minolty Dynaxa 5 i wszystko hula bardzo ladnie. A ze zamierzam kupic 300D to zastanawiam sie czy bedzie dzialalo.
    Teraz dopiero zauwazylem czy ktos sie orientuje czy to sca jest tylko do Metza ???
    Hola hola - nie dosc ze mi sie w watek wcinasz to jeszcze nic od siebie
    Panie..... "Pan tu nie stał"

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Krzychu, Dziękuję bardzo za sprostowanie i wyprowadzenie mnie z błędu ... pozdrawiam
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tpop -jesli chcesz miec cos dobrze oswietlone, a nie potrafisz w pelni polegac na swoich umiejetnosciach manualnego ustawiania lampy blyskowej - to nie warto oszczedzac na sile, bo pozniej moze sie okazac ze wydales dwa razy mniej ale zdjecia wychodza dwa razy gorzej bo nie radzisz sobie z lampa. Zdecydowanie polecam lampe typu EX (380EX od biedy wystarczy), nauczenie sie ETTLa i czeste uzywanie przycisku * + Wasiaware i korekcja sily blysku.

Aha... co do 300D... to pracuje on tylko w trybie manualnym lub ETTL, wiec nie masz co sie przejmowac TTL, A-TTL czy ETTLII . Dowolna lampa jaka do niego kupisz nie pracujaca w ETTL bedzie wspolpracowac tylko w pelnym manual, czyli tabeleczka iso vs przyslona vs LP vs odleglosc i wg tego ustawiasz albo sile lampy jesli jest taka mozliwosc, albo przyslone w aparacie jesli lampa w M blyska tylko pelnym swiatlem.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Vitez, możesz wytłumaczyć na czym polega nauczenie się ETTLa? Są do tego jakies artykuły czy metodą prób i błędów się dochodzi do sedna? Oraz dlaczego zalecasz uzywanie blokady ekspozycji (to chyba robi *, przynajmniej u mnie)?

Pytam bo jutro prawdopodobnie dostane 420EX do G5.
    Dzieki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dowolna lampa jaka do niego kupisz nie pracujaca w ETTL bedzie wspolpracowac tylko w pelnym manual, czyli tabeleczka iso vs przyslona vs LP vs odleglosc
    Brzmi dramatycznie .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów