Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Canon EOS 350D + obiektyw tele...ale jaki?

bialy
    Guest

Unhappy Canon EOS 350D + obiektyw tele...ale jaki?

Witam. Będzie to mój pierwszy post i pierwszy problem na tym forum .

Szukałem cały dzień, i fotki na pbase niezbyt dużo mówią, dlatego zapytam Was - fachowców - jaki obiektyw tele najbardziej nadawałby się do tej lustrzanki? Chodzi o zakres od ok. 70-75 do 300mm, i zdjęcia z daleka/ew troche portretów. Na macro chyba nie ma co liczyć przy tej cenie

Zakres cenowy to max 650 zł (ew. 10-20 zł więcej)
    Wybierałem między
    Sigma 70-300mm f/4-5.6 Macro Super II,
    Sigma 70-300mm f/4.5-5.6 DG Macro,
    Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD Macro,
    Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6

Sigma - jak tu wyczytałem...podobno przy dużym zbliżeniu nie radzi sobie z ostrością zdjęcia jeśli nie przymknie sie dość mocno przesłony..

Tamron - wydaje sie być w miare ok ale nie widziałem wielkich fotek...

Canon - wygląda, że dość dobrze ostrzy, ale zakres jest od 90 mm

Będę wdzięczny przy jakiekolwiek pomocy, oraz jeśli ktoś posiada któryś z tych obiektywów, i nie koniecznie taką lustrzanke, prosiłbym o jakies sample dość dużej wielkości i dużym zbliżeniu.

Wszelka pomoc mile widziana! Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję!

EDIT: ew. może być jeszcze jakiś z zakresu 55-200mm
    Ostatnio edytowane przez bialy ; 20-07-2006 o 00:23

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

O sigmie i canonie sie nie wypowiadam, bo nie miałem z nimi styczności. Natomiast na forum jest wiele opini na temat canona i sigmy. Polecam poszukać i poczytać. Generalnie mogę powiedzieć (z tego co wyczytałem), sigma plasuje się najwyżej względem stosunku jakości do ceny.

Tamrona mam i odradzam. Na ogniskowej 70mm do maks 150mm jest w miarę znośny przy pełnej dziurze, natomiast im dłużej tym gorzej. Na 300mm daje już ładne mydliny a przymkniety dopiero do f8, f9 staje się użyteczny, lecz wtedy traci się głębię. Na początku jakość wykonania uważałem za niezłą. Po 3 latach użytkowania, stwierdzam ,że jednak jest słaba. Jego af jest głośny, pierścień ostrzenia w trybie manualnym robi takie skoki, że można przestrzelić punkt w który celujemy o dobre kilka metrów. Kręci mordą przy ostrzeniu atomatycznym. Do zalet mogę zaliczyc właściwie niewielkie CA, co przy ogólnym zestawieniu i tak daje słaby wynik. Widze też, że mój egz. złapał kilka paprochów do środka. Co w sumie nie dziwne, bo przy dłuższej ogniskowej pomiędzy częścią wysuwaną a stałą robi się taka dziura, że mogłaby zassać średniej wielkości dziecko wraz z rowerem To oczywiście joke, jednak szczelności obiektywowi na plus zaliczyć nie można.

Pewnie zaraz odezwą się głosy, że czego się spodziewał po szkle za 800 stów. To niby nie wiele w porównaniu do np. 70-200 f4 L, ale dla niektórych to sporo. Jasne ,że nie można od obiektywu za takie pieniądze wymagać niewiadomo czego, ale jednak praktyka pokazuje ,że są lepsze w tej, lub podobnej cenie (patrz sigma i canon). Ja kupując wtedy Tamrona o tym nie wiedziałem. Gdybym kupował teraz, napewno bym się na niego nie zdecydował.
    pucha i grucha

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

w tych pieniążkach chyba najelpszy jest Canon 90-300. Dziś dostałem swój egzemplarz i jestem mocno zaskoczony jakością i ostrością. Ostrzy szybko i pewnie. Na pewno szybciej niż Sigma. Jest też cichy (jakby komuś na tym zależało). Jakość wykonania widać, że średnia, ale czy o to komuś strasznie przeszkadza?? Trochę też aberruje, ale to mi wogóle nie przeszkadza. Jest gdzieś fajny wątek z kilkoma samplami. Mogę udostępnić Ci też sample z moich dzisiejszych testów ostrosci
    Canon 855D + 8-200mm f4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ja chętnie zobaczę nieobrobiony kadr przy ogniskowej 300 mm.

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

http://www.fyrste.rtk.net.pl/ftp/IMG_2058.jpg
    pełny, nieskompresowany jpg (8 mb).

tu jest przykład zza okna - myślę, że jest nieźle jak na obiektyw za 500 zł (nowy 600). Dziś idę z nim w plener to mogę zapodać coś normalnego.
    Ostatnio edytowane przez fyrste ; 20-07-2006 o 09:11
    Canon 855D + 8-200mm f4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To czekamy na więcej przykładów z pleneru

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Moim zdaniem Sigma 70-300 APO DG Macro f/4-5.6
    Ale to tylko moje zdanie... :wink:

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Bywalec Awatar fotoglaf
    Miasto
    niedaleko Warszawy

Domyślnie

Ja używam Sigma 70-300 APO i jestem nawet zadowolony co prawda nie jest to demon szybkości ale jakość optyczna jest na dobrym poziomie (no moze pomijając powyżej 250mm) i cena jest ok - choć troszkę wyższa od przyjętej prze Ciebie.
    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

M@riusz ale bialy wyraźnie napisał, że do 650 zł. A ta Sigma kosztuje 200 więcej.
    Canon 855D + 8-200mm f4

bialy
    Guest

Domyślnie

To prawda..bo APO kosztuje troszke więcej...i w tym przedziale ok 800-900 zł widziałem już nawet niezłe sztuki ;-) no ale niestety fundusze nie pozwalają

Fotka nawet ostra, 300mm, 1/250 s, iso100, ale F=11
    Ciekawe jak sobie poradzi przy mocno otwartej przesłonie..nie pozostaje nic tylko czekać na więcej

A co sądzicie o Tamronie? Też nie ma wygórowanej ceny..no i ten fajny zakres juz od 70mm :P

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów