a mi niestety to nie wyglada na fake (moze jakies elementy byly poprawione w PS'ie - ale raczej kosmetycznie) natomiast zwroccie uwage ze modelka tez nagle stanie sie slawna ;-)
a mi niestety to nie wyglada na fake (moze jakies elementy byly poprawione w PS'ie - ale raczej kosmetycznie) natomiast zwroccie uwage ze modelka tez nagle stanie sie slawna ;-)
Panowie, przecież to jest wielkie nieszczęście. Anoreksja to poważna choroba. Ciężko z nią walczyć a szybko wyniszcza organizm.. Nie ma tu nic śmiesznego. Zdjęcia maja zapewne uświadomić o powadze sprawy. A jak widać wiele osób jeszcze nie wie...
to jest straszne.., ale jak mowi routlaw - to jest powazna sprawa i ciezka choroba. A zdejcie tylez dobre, co przerazające....
anorexia nervosa.
ciężka choroba psychiczna polegająca na zaburzeniu obrazu własnej osoby. słabe rokowania na wyleczenie.
A taka sesja może ją tylko pogłębić i jest głęboko nieetyczna, pogłębiony zostaje niewłaściwy obraz siebie bo osoba myśli że jest właśnie OK. skoro ją fotografują .... nie mam słów dla głupoty fotografującego.
Podejżewam że ta sesja to element jakieś akcji mającej na celu walkę z Anoreksją. Tak jak spoty o kleszczowym zapaleniu opon mózgowych...
jeśli ? może ? nie wygląda mi to na pokazanie brzydoty tego zjawiska racej na doszukiwaniu się "piękna" ..... szczególnie w zestawieniu z resztą zdięć nie bardzo rozumiem gdzie ta "akcja"
troche sylwetka nie wspolgra z twarza. znaczy twarz wyglada normalnie tylko ta sylwetka jest taka "szczupla". Dragan wkłada duzo PS w swoje prace. Mysle ze tutaj tez...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
popmart, zależy jak odczytywać intencje autora tego zdjęcia. Dla mnie przesłanie tej pracy jest inne - to raczej niemy protest przeciwko chorobie duszy, jaką jest anoreksja. To zdjęcie ma przerażać, ma skłonić do refleksji, ma być może kogoś uchronić przed wpakowaniem się w to bagno.
Oczywiście, domniemując, że autor dopatrywałby się piękna w tej szkaradności i znajdował w niej upodobanie, to praca byłaby objawem patologii.
Uważam jednak, że rola tego przedstawienia jest zdecydowanie inna - to raczej jakby plakat kampanii społecznej, ostry, brutalny, przestrzegający przed popadnięciem w obłęd kreowany przez mass-media i dobitne ukazanie, jak straszne konsekwencje ów obłęd za sobą niesie.
Ukazanie osoby koszmarnie zeszpeconej w konwencji charakterystycznej dla prasowej fotografii mody i glamour to wg mnie zjadliwa ironia i jawne oskarżenie kierowane pod adresem tego środowiska!
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-07-2006 o 14:58
Hmm dziewczyna jest , umalowana, ma kwiat we włosach, ogólnie wyraz fotografii poza modelką oczywiście nie sprawia wrażenia ostrzeżenia kogokolwiek, co byś nie mówił to nie jest zamiar pokazania patologii na zdięciach szczególnie w zestawieniu z innymi modelkami.
W rozumieniu mojej etyki zawodowej , nie jest to etyczne i tyla.
No właśnie - kwiatek we włosach, makijaż, ********e kolorki, ładnie modelowane światełko, i tylko zamiast ładnej laseczki mamy nagle... trupa. Ta anorektyczka jest właśnie bardziej przerażająca przez tą cukierkowatą otoczkę, stanowi dysonans, jest nie z tej bajki!