Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Sigma 70-300 i Canon EF 100-300 F/4,5-5,6 + alternatywa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Sigma 70-300 i Canon EF 100-300 F/4,5-5,6 + alternatywa

Witam

Już zapewne było, ale...
    Noszę się z zamiarem kupna obiektywu tele w zakresie ogniskowych 70/100 - 300. Poczytałem trochę na forum i zauważyłem że jest polecana raz Sigma 70-300, raz Canon 100-300. Zastanawia mnie kwestia ostrości na obrzeżach kadru przy długim końcu.

Sigma:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len..._456/index.htm

Nie mogę znaleźć testu dla Canona. Czy mam rozumieć, że Canon podobnie wypada? Nie zachęcałoby to trochę do jego kupna.
    Czy jest może jeszcze inna alternatywa w zakresie cenowym do 1500 zł?
    Myślę intensywanie o EF 70-300 F/4,5-5,6 ale chciałbym znać Waszą opinie w wyżej wymienionym zakresie cenowym.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

temat byl wielokrotnie walkowany i na forum sa konkretne przyklady zdjec tych obiektywow - wiec poszukaj.

ze swojego podworka dodam tylko, ze (jak zawsze!) model modelowi nierowny - moj Canon 100-300 ostrzy (chyba) slabiej @100mm niz Tomka Golinskiego, natomiast moj jest lepszy @300mm. ot i pomoglem
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Poszperałem trochę, ale chodzi mi o porównanie optyczne Canona do Sigmy w górnym zakresie ogniskowej, w centrum i obrzeżach kadru. Nie jest dla mnie ważne "kręcenie mordką" a jakość optyczna. Zastanawiam się czy jest sens "przepłacać" do Canona, jeśli jakość optyczna jest podobna?
    Zdaje sobie też sprawę, że model modelowi nie równy - chodzi o taką średnią
    Szkoda, że na Photozone nie ma testu EF 100-300

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Wkrótce bedzie test Canona EF 100-300 na Optyczne.pl (info z forum Optyczne) wiec bedziesz mógł dokładnie porównać z Sigmą która była już u nich testowana.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

O fajnie

porcio
    Guest

Domyślnie

Witam
    Jako bardzo świeży user 350D tki i Sigmy nie jestem obiektywny.
    Ja skusiłem się dolnym zakresem czyli 70mm oraz ceną.
    Niektóre moje zarzuty mogą wynikać z niewiedzy.

Ale co zauważyłem.
    Był pewien niepokój który wynikał z komentarzy o kłopotach w wysterowaniu tej Sigmy.

Ale podjąłem ryzyko z nastawieniem że jak co to puszczę je dalej.
    po pierwsze są dwa szkła
    70-300mm F4-5.6 DG MACRO
    70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO

Ja nabyłem to drugie.
    Na razie nie zauważyłem obniżania ostrości na obrzeżach kadru.
    Prawda nie za bardzo się przyglądałem, tzn nie robiłem zdjęć które mogły by to wykazać.

Natomiast jest uwaga do tego jak steruje 350D tka.
    Niekiedy wymyśla ustawienia, których nie da się ustawić na szkiełku i jest Error99 - czyli niedogadanie się szkła z body.
    Jeśli ktoś wie co może ustawić na szkle można nie cykać wtedy i nie ma błędu.
    Ale to wqrza.
    Podobno nie ma tego efektu z 300D-tką i analogami.
    To tyle po jednym dniu pstrykania z Sigmą.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A co możesz powiedzieć o długim końcu, bo on w sumie bardzo mnie interesuje? Na testach zarówno na Optyczny jak i Photozone wypada że tak powiem średnio, nie mówiąc jak kiepsko wypada na obrzeżach kadru.

porcio
    Guest

Domyślnie

Powiem tak, nie chcę wciskać kitu.
    Na razie nie potwierdzam tych zarzutów.
    Ale to może wynikać z charakteru robionych do tej pory zdjęć.
    Czyli plener i dużo światła.

Musiałbym trochę pomęczyć go z innym światłem i z czymś co będzie bardziej obiektywne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Poszperałem trochę w necie i średnia opinia jaką wyciągnąłem to taka, że Canon EF 100-300 jest na +/- równi z Tamronem 70-300 - wynik na Photodo 2,4 punktów. Sigma osiągnęła wynik lepszy bo 2,9 pkt i wychodzi na to, że Sigma jest lepsza optycznie od Canona.
    Chciałbym jej używać m.in. na polowania na ptaki - może jeszcze ktoś z userów owych szkieł się wypowie?

BTW: Jaki obiektyw polecacie na ptaki w cenie do 1500 zł?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 09-07-2006 o 12:09

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Chciałbym jej używać m.in. na polowania na ptaki - może jeszcze ktoś z userów owych szkieł się wypowie?

BTW: Jaki obiektyw polecacie na ptaki?
    Jeżeli to będą dzikie ptaki to Sigma ma delikatnie mówiąc taki sobie AF. Canon ma w tym szkle USM, który daję radę w dużo gorszych warunkach. Sam posiadam Canona 100-300 (podpiętego do 350D) i da się tym zdjecia robić, ptaszki również. Nie mniej nie ma się co oszukiwać-na 300mm rewelacji nie ma. Jeżeli są warunki do przymknięcia przysłony to od f8 jest juz nieźle. Canon ma dodatkowo dużą abberację chromatyczną. Jeżeli chcesz na poważnie focić na długich ogniskowych i potrzebujesz zooma to zdecydowanie polecam Sigmę... ale model 100-300 f4 HSM. Miałem okazję ostatnio pobawić się chwilę tym obiektywem (dzięki Adamek) , i z całą odpowiedzialnością twierdze, że w tym zakresie ogniskowych i cenie nie ma lepszego szkła. Jakość optyczna świetna w całym zakresie, stałe swiatło f4, bardzo pewny AF (HSM). Ma jedną wadę kosztuje 3x tyle co Canon 100-300. Poniżej kilka sampli z mojego Canona 100-300 na 300mm (pełne klatki):

f5.6
    http://www.mielcarek.net/canon100-300/IMG_8147.JPG

f8
    http://www.mielcarek.net/canon100-300/IMG_8148.JPG

f11
    http://www.mielcarek.net/canon100-300/IMG_8149.JPG

Tu masz natomiast trochę "normalnych" fotek z tego szkła (ptaszki, samoloty itd)

http://www.mielcarek.net/fauna
    http://www.mielcarek.net/airfoto

Najmilej zaskoczyły mnie z tego szkła odbitki robiłem trochę 21x15 i wyglądają bardzo apetycznie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów