Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Szukam kompaktu z szerokim zoom'em

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Domyślnie Odp: Szukam kompaktu z szerokim zoom'em

Swój problem, a raczej fanaberię, znam - wkurza mnie, że łażąc po jakimś mieście i robiąc foty muszę co kilkanaście ujęć zmieniać obiektyw na krótszy, żeby zrobić kilka zdjęć, a potem zaś jest za krótko i tak w kółko.
    Mam 18-135 oraz 10-24 na Fuji X-T1. Przejrzałem swoje zdjęcia i dokupiłem 15-45. Trochę pomogło, ale nadal wachluję - teraz 10-24 i 15-45, a 18-135 używam rzadziej.
    Fajnie byłoby móc kupić szkło z zakresem od 10 do 50-70 mm. Wtedy pozbyłbym sie swoich, dokupilbym istniejące 55-200 albo 50-230 i byłbym happy. Ale nie ma szkła 10-50 albo 10-70, więc dlatego pomyślałem o kompakcie. Ot i cała historia
    Dziękuję Kolegom za chęci i za rady, ale telefonem (mam Samsunga M13) zdjęć robić nie będę, bo jednak jakość zoom'a cyfrowego mi nie odpowiada. A "zoom'a nożnego" mogę nadal próbować używać z posiadanym sprzętem foto, o ile będzie gdzie się cofnąć
    Ostatnio edytowane przez jacek_63 ; 25-10-2024 o 20:09
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Chyba nie do końca rozumiesz. Z całym szacunkiem! Nikt z tu piszących, a ja już na pewno nie ja!, nie proponowałby Ci zooma cyfrowego. M13 to zupełnie inna bajka i aparat lata świetlne do tyłu. Jakby to rzec? M13 ma aparat w stylu telefonu. S24 Ultra już zdecydowanie bardziej w stylu aparatu kompaktowego. Cały myk polega na tym, że on te zbliżenia ma osiągane optycznie i jakość jest nieporównywalna do zoomu cyfrowego. Z zastrzeżeniem, że będziemy używać tylko jego natywnych 4 ogniskowych. To naprawdę mocno nie ogranicza.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20240816_172940.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	6,24 MB
ID:	18614

Nazwa:	20240816_172957.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	4,63 MB
ID:	18615

Nazwa:	20240816_172950.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	3,71 MB
ID:	18616
    Tu masz pierwsze z brzegu przykłady dla trzech ogniskowych z S22 Ultra. S24 Ultra wyniki będzie miał tylko lepsze.
    To JPG w trybie auto. Można nim też robić RAWy, ale nie po to mam telefon, żeby tracić jeszcze czas na obróbkę. Jeśli chcę obrabiać, to biorę sprzęt foto.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Można sie oburzać, ale smartfon jest jedynym sensownym wyborem. Telefony nie nadają się do robienia zdjęć w zakresie tele (o czym można bezskutecznie pisać do JP) ale w szerokich kątach są bardzo dobre.
    Bez urazy, ale kilkuletnie smartfony a to co robią dzisiaj to dwa światy. Iphony 3 ostatnich generacji, tak samo Samsungi od S22 (i nowsze), Google Pixele i kilka innych flagowców robią świetną robotę. Niewiarygodną wręcz. Nawet nocne zdjęcia są wypracowane. Mimo poruszania smartfony robią zdjęcia przez kilka sekund i je składają. Jakim cudem? Nie wiem, nie obchodzi mnie to. Szumów brak, detal jest, cienie nie zabite. Tego sie nie da zrobić aparatem bez użycia statywu i babrania się w 14 bitowych RAWach.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Można sie oburzać, ale smartfon jest jedynym sensownym wyborem. Telefony nie nadają się do robienia zdjęć w zakresie tele (o czym można bezskutecznie pisać do JP) ale w szerokich kątach są bardzo dobre.
    Bez urazy, ale kilkuletnie smartfony a to co robią dzisiaj to dwa światy. Iphony 3 ostatnich generacji, tak samo Samsungi od S22 (i nowsze), Google Pixele i kilka innych flagowców robią świetną robotę. Niewiarygodną wręcz. Nawet nocne zdjęcia są wypracowane. Mimo poruszania smartfony robią zdjęcia przez kilka sekund i je składają. Jakim cudem? Nie wiem, nie obchodzi mnie to. Szumów brak, detal jest, cienie nie zabite. Tego sie nie da zrobić aparatem bez użycia statywu i babrania się w 14 bitowych RAWach.
    Tak. Oprogramowali foto w smartfonach obecnie dość dobrze.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 || R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L ||A73 SY 35-150/2-2.8 |Pleśniaki|Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8, Vivitar 135/2.8||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Zgadza się. Dlatego używam tylko natywnych ogniskowych, żadnych pośrednich. Coś, jakbym czterema stałkami fotografował
    Doświadczenia/wiedza z fotografii optycznej w wielu przypadkach są nieprzydatne w fotografii obliczeniowej.
    To że ustawisz w smartfonie natywną ogniskową to nie gwarantuje tego że wynikowe zdjęcie nie jest składane z 2 lub 3 różnych matryc/ogniskowych i to zarówno z tego co "widziały matryce" przed nacisnięciem spustu jak i po jego naciśnieciu.

Gwarancją zdjęć jak w fotografii optycznej (w smartfonach S) jest przejście w programie Expert RAW na tryb ręczny gdzie sam ustawiasz ISO, czas, EV, punkt ogniskowania, WB, sposób pomiaru światła oraz filtr ND.
    Możesz kilka takich zestawów zapisać by móc je następnie "wywołać jednym klawiszem" w podobnej sytuacji zdjęciowej

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-10-2024 o 08:52
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To że ustawisz w smartfonie natywną ogniskową to nie gwarantuje tego że wynikowe zdjęcie nie jest składane z 2 lub 3 różnych matryc/ogniskowych
    Bzdura!
    Jest coś takiego, co się nazywa Camera Assistant (systemowa apka Samsunga) i tam można zablokować to, z jakiego obiektywu korzysta aplikacja aparatu przy robieniu zdjęć. Ja mam pewność, że jak robię na danym powiększeniu, to jest 1:1 z danej matrycy.
    Ostatnio edytowane przez solti ; 27-10-2024 o 08:59
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Bzdura!
    Jest coś takiego, co się nazywa Camera Assistant (systemowa apka Samsunga) i tam można zablokować to, z jakiego obiektywu korzysta aplikacja aparatu przy robieniu zdjęć. Ja mam pewność, że jak robię na danym powiększeniu, to jest 1:1 z danej matrycy.
    W Camera Assistant decyduje się czy to AI wybiera dla danej sytuacji zdjęciowej (typ zdjęcia, co na zdjęciu, odległość od głównego tematu, światło itd.) najlepszy obiektyw (kąt widzenia) czy tez też zostawia ten który ustawił fotografujący.
    A dokładniej także jaki typ (jakiej długości obiektywu) GO będzie prezentowana na zdjęciu wynikowym.

Nie ma to wiele wspólnego ze sposobem tworzenia pliku wynikowego opisanego w #15

Kiedyś w S22U ustawiłem obiektyw i następnie go kawałkiem papieru zasłoniłem.
    Ekran przygasł ..i po chwili pojawił sie taki sam obraz jak poprzednio mimo zasłoniętego wybranego obiektywu

jp

PS
    Trochę o fotografii obliczeniowej
    https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/
    https://r2.community.samsung.com/t5/.../ba-p/13346395
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-10-2024 o 11:57
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Odpowiadając na pytanie wątku, bardzo dobrej jakosci zdjecia (w programie Expert RAW który jest zoptymalizowany na jakość zdjęć) otrzymuje się w zakresie ogniskowych:
    - S23 Ultra 13mm do 230mm
    - S24 Ultra 13mm do 115mm

W innych programach można uzyskiwać zdjęcia o ogniskowej do 2300mm ale jakość jest niższa

A "kompakt" miesci się w kieszeni spodni i do sensownej, świadomej obróbki zdjęć jeśli chcesz taką robić np. w LR (for Android) wystarczy podłączyć go do dobrego monitora.
    Ale oczywiście nie trzeba

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-10-2024 o 17:14

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Dajcie spokój już z tymi komórkami. Praw fizyki nie da się oszukać żadną fotografią obliczeniową.
    @jacek_63 Jeśli masz 18-135 to tylko potrzebujesz aparatu pełnoklatkowego i Twoje problemy znikną na zawsze. Sony robi małe bezlusterkowce, albo np Sigma.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Dajcie spokój już z tymi komórkami. Praw fizyki nie da się oszukać żadną fotografią obliczeniową.
    @jacek_63 Jeśli masz 18-135 to tylko potrzebujesz aparatu pełnoklatkowego i Twoje problemy znikną na zawsze. Sony robi małe bezlusterkowce, albo np Sigma.
    Następny problem, bo np. przejściówka Sigma MC-11 nie pozwala podłączyć obiektywów EF-S, i tak samo trzeba im obcinać doopy, jak przy podłączaniu do EF. Po podłączeniu EF-S 18 mm do FF jakość obrazka po brzegach jest dość odległa od doskonałości.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów