Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 269

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Co do ramu, to podobno chyba największą różnicę odczuje się w grach i może renderingu. Pytanie tylko, jaka jest teraz różnica w cenie, między DDR 4 i 5 i czy "gra warta jest świeczki". Ja kupowałem sprzęt równo rok temu, zbudowałem konfig oparty o i5 13600KF (prawie to samo, co 14600KF) i wstawiłem platformę opartą na DDR 4. Początkowo 2x16 GB, do którego jakoś na wiosnę dorzuciłem drugie tyle (razem mam 4x16 GB). Tyle tylko, że to było rok temu i ja praktycznie nie gram. Nie patrzyłem ostatnio w ceny i nie wiem, ile i czy można zaoszczędzić na takim zabiegu. Na pewno DDR 5 jest bardziej perspektywiczny i można go będzie hipotetycznie użyć kiedyś przy upgradzie platformy. Mając DDR 4 wiem, że jeśli będę chciał kiedykolwiek zmienić procka, będzie się to wiązać ze zmianą nie tylko płyty, ale i ramu.
    Gdybym robił komputer od zera to pewnie zdecydowałbym się na ddr5, można się spodziewać 5% różnicy wydajności komputera pomiędzy ddr4 a ddr5 (albo mniej) - to i mało i dużo zależy kto patrzy. Ja po prostu miałem 64GB ddr4 w starym sprzęcie i nie widziałem sensu ekonomicznego w wymianie na ddr5.

Jak będziesz chciał zmienić procka to kupisz i9 14900KF i nie musisz zmieniać ani płyty ani ramu, może w międzyczasie intel rozwiąże swoje problemy z tymi procesorami (ponoć już rozwiązał) ustawisz kaloryfery na minimum i będziesz miał ogrzewanie gratis.

przy 2TB dysku stawiałbym na ssd i zewnętrzny backup na hdd (przy 4TB również), przy większych pojemnościach może to być cenowo mniej ciekawe - ja zdecydowałem się na 2TB kingston KC3000 oraz 8TB Ironwolf pro i zewnętrzny backup (mam jeszcze samsunga 860EVO na którym mam windows10) - dyski hdd też padają, ja również kiedyś straciłem 2TB hdd ale miałem backup więc tyko pomarzekałem na żywotność - każda technologia ma swoje problemy i wspaniałe (inaczej) ulepszenia CMR i SMR w dyskach tradycyjnych czy SLC, MLC, TLC i QLC na ssd.
    EOS 3, 5D, R5

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Z backup-em "na zewnątrz" to oczywiste, ale przyznam szczerze, że nie robię tego mocno na bieżąco - wiem, słabo, mego słabo, mea culpa.

Co do ceny RAM-tu to DDR4 (32 GB, dwa moduły) można kupić w jednym sklepie za ok. 280PLN a DDR5 (32 GB, dwa moduły) zaczynają się od 415 PLN (porównuję tego samego producenta). Kwoty może nie powalają, ale jednak procentowo nie jest to IMHO przyrost adekwatny.

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Wszyscy piszecie o PC-tach. Ja też od zawsze używałem Windowsów, ale powoli zaczynam się zastanawiać, czy nie przeskoczyć na Maca. Jasne, cena... Ale w Windowsach denerwuje mnie konieczność ciągłej kontroli profili kolorystycznych -- czasem się nie załadują, a czasem po prostu ładuje się profil domyślny i jest słabo. Dotychczas, dla wygody i z oszczędności, miałem jeden komputer do pracy i do hobby, czyli fotografii. Teraz trochę zmienił się styl mojej pracy, więc mogę rozdzielić te aktywności. Widzę, że nowe Macki nieźle radzą sobie z LR i DxO, z których korzystam. Co sądzicie o Mac Studio? Trochę mnie kusi.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez NorthPole Zobacz posta
    Wszyscy piszecie o PC-tach. Ja też od zawsze używałem Windowsów, ale powoli zaczynam się zastanawiać, czy nie przeskoczyć na Maca. Jasne, cena... Ale w Windowsach denerwuje mnie konieczność ciągłej kontroli profili kolorystycznych -- czasem się nie załadują, a czasem po prostu ładuje się profil domyślny i jest słabo. Dotychczas, dla wygody i z oszczędności, miałem jeden komputer do pracy i do hobby, czyli fotografii. Teraz trochę zmienił się styl mojej pracy, więc mogę rozdzielić te aktywności. Widzę, że nowe Macki nieźle radzą sobie z LR i DxO, z których korzystam. Co sądzicie o Mac Studio? Trochę mnie kusi.
    Mac to kompletnie inna filozofia zamkniętego systemu jak ktoś chce zmieniać swoje przywyczajenia i widzi tą zieloną trawę na polu sąsiada to nie widzę problemu, jeśli chodzi o zarządzanie kolorem to ponoć w windows 11 nastąpiły rewolucyjne zmiany w podejściu do tematu zarządzanie kolorem - zarządzanie przechodzi z aplikacji na system operacyjny - to powinna być korzystna zmiana - ktoś? coś? jakieś doświadczenia poza tym że photoshop czy inne programy adobe nadal działają dobrze? bo to sprawdziłem. Temat zarządzania kolorem nawet w programach systemowych był dziwny np. wyszły windows 10 defautowy program do przeglądania zdjęć nie radził sobie z zarządzaniem kolorem (fakt znany opisywany przez internety), można było doinstalować program z windows 7 który z zarządzaniem sobie radził bez problemu, po jakimś chyba długim czasie i kilkunastu upgrejdach defaultowy nagle programik z windows 10 zaczął działać dobrze - może zrządzanie na poziomie systemu spowoduje że temat stanie sie bardziej priorytetowy.
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez NorthPole Zobacz posta
    miałem te same rozkminy rok temu, w marcu kupiłem Macbooka Air 15. Tu masz moje punkty, a w skrócie - to jest duża egzotyka jeśli całe życie robiłeś w Win. To są wszystko dobre sprzęty, ale musisz sporo czasu poświęcić na dostosowanie systemu pod siebie i przyzwyczajenie:
    https://www.canon-board.info/threads...=1#post1461227
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 23-10-2024 o 09:49
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

Ja na razie bazuję na i5 11600K + RTX 4060 + RAM 32GB, 2x M.2 Samsung 980 Pro + magazyn, backup na HDD, monitor 4K 27" i wystarcza do rawów z R-ki z zapasem.
    Dzisiaj bym wybrał: płyta do 1000-zł: Asus PROART B760 + i5 14gen + DDR5 i czekam aż stanieją dobre monitory: 4K 32".
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    Mac to kompletnie inna filozofia zamkniętego systemu jak ktoś chce zmieniać swoje przywyczajenia i widzi tą zieloną trawę na polu sąsiada to nie widzę problemu, jeśli chodzi o zarządzanie kolorem to ponoć w windows 11 nastąpiły rewolucyjne zmiany w podejściu do tematu zarządzanie kolorem - zarządzanie przechodzi z aplikacji na system operacyjny - to powinna być korzystna zmiana - ktoś? coś? jakieś doświadczenia poza tym że photoshop czy inne programy adobe nadal działają dobrze? bo to sprawdziłem. Temat zarządzania kolorem nawet w programach systemowych był dziwny np. wyszły windows 10 defautowy program do przeglądania zdjęć nie radził sobie z zarządzaniem kolorem (fakt znany opisywany przez internety), można było doinstalować program z windows 7 który z zarządzaniem sobie radził bez problemu, po jakimś chyba długim czasie i kilkunastu upgrejdach defaultowy nagle programik z windows 10 zaczął działać dobrze - może zrządzanie na poziomie systemu spowoduje że temat stanie sie bardziej priorytetowy.
    W Windowsie 11 z zarządzaniem koloru jest w dalszym ciągu fatalnie. O ile rzeczywiście aplikacje "systemowe" działają w miarę spójnie, to aplikacje firm trzecich to w dalszym ciągu wolna amerykanka - w dalszym ciągu praca w archaicznym sRGB jest najbardziej "ustandaryzowaną" opcją.

Ja (pewnie już to pisałem) na ekosystem jabłkowy przeniosłem się jakieś 12 lat tamu i absolutnie nigdy nie wrócę do środowiska Windowsowego.
    Pomijam już sprawę właśnie dostosowania całego ekosystemu do wymagań fotografów (choć muszę powiedzieć, że adopcja HDR w Apple idzie wolniej niż się spodziewałem - ale i tak lepiej niż w Windowsie, gdzie w zasadzie nie dzieje się w tym kierunku zupełnie nic).

Dla mnie ekosystem apple to zero problemów ze sterownikami, błędami, zastanawianiem się jaki HW będzie lepszy. Wszystko jest zoptymalizowane pod platformę konkretnego hardware, a od czasu kiedy szczęśliwie Apple rozstał się z Intelem i przeszedł na architekturę ARM to ogólnie pod względem wydajaności, zgodności platform zrobiła się absolutna bajka.
    Oczywiście największe zalety systemu widać jeżeli ma się kilka urządzeń - dziś poziom integracji pomiędzy tymi platformami jest nieosiągalny w najmiejszym stopni dla ekosystemów PC/Android itp.

Oczywiście jeżeli ktoś kieruje się kryterium "100% ceny" to nie ma co sobie głowy zawracać.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Bieszczady 2024

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Dla mnie najważniejsze jest: wystarczająca wydajność, łatwy upgrade, dobry monitor, cisza. Do tego peryferia mx Logitech. Jakość i komfort pracy jaki mam to: 1/4 ceny Apple.
    Doceniam zalety ekosystemu Apple, zwłaszcza jak się na tym jeszcze dobrze zarabia. Sam zastanawiałem się nad Mac Studio + monitor 32” z obrotowym stojakiem Pro Stand, ale pomimo sympatii do producenta spasowałem.
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    W Windowsie 11 z zarządzaniem koloru jest w dalszym ciągu fatalnie. O ile rzeczywiście aplikacje "systemowe" działają w miarę spójnie, to aplikacje firm trzecich to w dalszym ciągu wolna amerykanka - w dalszym ciągu praca w archaicznym sRGB jest najbardziej "ustandaryzowaną" opcją.

Ja (pewnie już to pisałem) na ekosystem jabłkowy przeniosłem się jakieś 12 lat tamu i absolutnie nigdy nie wrócę do środowiska Windowsowego.
    Pomijam już sprawę właśnie dostosowania całego ekosystemu do wymagań fotografów (choć muszę powiedzieć, że adopcja HDR w Apple idzie wolniej niż się spodziewałem - ale i tak lepiej niż w Windowsie, gdzie w zasadzie nie dzieje się w tym kierunku zupełnie nic).

Dla mnie ekosystem apple to zero problemów ze sterownikami, błędami, zastanawianiem się jaki HW będzie lepszy. Wszystko jest zoptymalizowane pod platformę konkretnego hardware, a od czasu kiedy szczęśliwie Apple rozstał się z Intelem i przeszedł na architekturę ARM to ogólnie pod względem wydajaności, zgodności platform zrobiła się absolutna bajka.
    Oczywiście największe zalety systemu widać jeżeli ma się kilka urządzeń - dziś poziom integracji pomiędzy tymi platformami jest nieosiągalny w najmiejszym stopni dla ekosystemów PC/Android itp.

Oczywiście jeżeli ktoś kieruje się kryterium "100% ceny" to nie ma co sobie głowy zawracać.

p,paw
    nie demonizowałbym zarządzania kolorem aż tak bardzo owszem jest pole do zaorania i moim zdaniem idzie to w dobrym kieruku tzn. system operacyjny zarządza kolorem, napisałbym raczej że aplikacje poważne radzą sobie z zarządzaniem kolorem, popierdułki nie radzą sobie, aplikacje systemowe różnie - tak jak pisałem przeglądarka do zdjęć w windows 10 nie radziła sobie na początku musiałem zmienić default na aplikację z windows 7 która działała bez problemu. od lat mam monitor z szerokim gamutem i realnie rzecz biorąc raz był problem pomiędzy strownikiem eizo a jakąś aktualizacją systemu windows 7, a że jakaś aplikacja nie ma pojęcia o zarządzaniu kolorem - no cóż za duża wolność - apple po prostu nie wpuściłoby czegoś takiego w infrastrukturę likwidując aplikację i problem tym prostym ruchem.

nie demonizowałbym problemów ze sterownikami, błędami itp. problemami, windows jako system otwarty musi się borykać z kompatybilnością znacznie większej ilości urządzeń niż system Apple - wystarczy mieć minimalny instynkt samozachowawczy i nie kupować komponentów z kryterium 100% ceny i kłopoty w cudowny sposób nie pojawią się.

apple tworzy jednolite środowisko więc nie ma dziwoty ze poziom integracji jest ogromy - dla niektórych nawet zbyt duży
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 23-10-2024 o 15:19
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

a poziom dezintegracji z wszystkim innym ogromny
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów