Moge napisać jak wyglądał zakup na Aliexpress miesiąc temu bo od ubiegłego roku zaszły ważne zmiany. Cena przedmiotu na Ali 860zl (zawiera 23% VAT). W momencie zakupu cena spadła w okolice 710zl (odjęto VAT) i tyle zapłaciłem. Kiedy paczka była już w Polsce zadzwoniła do mnie pani z poczty i poprosiła a mail w celu przesłania dalszych instrukcji (była też opcja listu poleconego ale wybrałem mail bo szybciej). Po otrzymaniu maila ze względu na to, że wartość przedmiotu przekraczała 150 EUR musiałem osobiście udać się na dowolną pocztę i złożyć pełnomocnictwo poczcie do odprawy celnej przesyłki. Musiałem też wypełnić przesłaną w pdf deklarację celną oraz załączyć dokument potwierdzający wartość przedmiotu i koszt przesyłki (w moim przypadku zero). Po wysłaniu mailem dokumentów otrzymałem za dwa dni potwierdzenie ich otrzymania i przesyłka trafiła na cło. Oprócz 23% VAT doliczono 8.50zl a całość zapłaciłem listonoszowi przy odbiorze przesyłki. W przypadku przesyłki firmą kurierską może być inaczej.