Witajcie!Mam pytanie jak mogę sprawdzić ostrość obiektywu? Mam zamiar kupić sigmę 18-50 i chcę się dowiedzieć czy jest różnica pomiędzy poszczególnymi egzemplażami? Czy są na samym wyświetlaczu bedę widziała różnicę w ostrości?
Witajcie!Mam pytanie jak mogę sprawdzić ostrość obiektywu? Mam zamiar kupić sigmę 18-50 i chcę się dowiedzieć czy jest różnica pomiędzy poszczególnymi egzemplażami? Czy są na samym wyświetlaczu bedę widziała różnicę w ostrości?
Jeśli masz na myśli 18-50 EX ze stałym światłem 2.8 to właśnie zanabyłem takową drogą kupna. Miałem wziąć od Cichego ale znalazłem coś bliżej mnie i z pełną gwarancją.
Obiektyw jest całkiem fajny ale dość niepewnie ostrzy, tzn. żaden tam od razu bf/ff, ostrzy w punkt ale niestety autofokus potrafi się kropnąć przy szerokich przesłonach. Lepiej mu idzie dopiero od f/4. Ale miałem też spaprane zdjęcie przy f/8. Na jakimś forum anglojęzycznym czytałem opinię typu "back focus, front focus, no focus"??: ale ja się nie zrażam. Mam wrażenie ze trafiłem kiepską sztukę bo raz zdjęcie wychodzi super, kiedy indziej znowu widać różnicę w ostrości między lewym brzegiem kadru a prawym.
Jutro jadę porównać z innym egzemplarzem i Tamronem 17-50 f/2.8. Cena ta sama, poniżej 1600zl. Mam nadzieję że wreszcie będę miał porządny zamiennik kita do architektury.
Aha, to czy ostre czy nie to na tak małym wyświetlaczu raczej trudno wyczaić...
Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS
Nie, nie, nieZamieszczone przez anetanyc
![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Czy "szeroka przeslona" to pojecie tej samej kategorii co "waski czas naswietlania" ?Zamieszczone przez p_lar
![]()
"Wąski czas naswietlania" to by nawet uszło, bo im krótszy czas, tym węższa szczelina migawki :-)Zamieszczone przez Vitez
Co masz na myśli? W Twoim egzemplarzu czy to myśl ogólna: że za dużo światła dla AF? Bo przecież ostrzy przy otwartej przysłonie.Zamieszczone przez p_lar
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
Ja fotografuje pelna strone gazety z odleglosci 2-3m przy roznych przyslonach (tj 2.8/4.0/5.6 i dalej pelne stopy, choc dalej raczej bedzie ostro). Aparat stawiam na statywie z blokada lustra i odpalam z wezyka.
Potem wycina fragmenty gazety z centrum kadru i z brzegu i porownuje na oko.
Wazne zeby gazeta byla rownolegla do aparatu, przy malej glebi ostrosci i krzywej gazecie wynik moze sie zaburzyc.
W zoomie warto przetestowac 2-3 rozne ogniskowe, bo to ze zoom bedzie ostry przy 50mm nie znaczy niestety ze jest ostry przy 24mm.
Do testowania front focus/back focus uzywam dlugiej linijki pochylonej pod katem 45st w stosunku do np. tej gazety i przyslony 2.8. Jezeli najostrzejszy na linijce jest punkt przeciecia z powierzchnia gazety to bf/ff nie wystepuje.
1D i obiektywy Canona
Miałem dwie Sigmy stałki i były niezłe jakościowo ale dość często AF się mylił, to był powód zmiany tych szkieł w własciwie jednego bo drugie straciłem. Poza tym Sigma ma koszmarnie wolny napęd..brrr
KKE ciekawe są Twoje sposoby testowania i zarazem dość nieskompliowane, w chwili wolnej wypróbuję.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
a jesteś do niej przekonany? bo ja ją miałem i nie polecam, zastanów się nad Tamronem...Zamieszczone przez anetanyc
20Dset
maj łeb...
Ja się zastanawiam nad Tamronem 17-50 f/2.8.
p_lar - można wiedzieć gdzie kupiłeś swój obiektyw? Poszukuję pewnego sprzedawcy w Łodzi.