Nie wiem, ale wśród fotografów krajobrazowych są one bardzo popularne. Osobiście używałem filtry Marumi i były bardzo dobre zarówno optycznie jak i pod względem jakości wykonania.
Nie wiem, ale wśród fotografów krajobrazowych są one bardzo popularne. Osobiście używałem filtry Marumi i były bardzo dobre zarówno optycznie jak i pod względem jakości wykonania.
zamien odczucie na faktyczny test.
w przeciwnym wypadku jedyna odpowiedzia jest: czekolada, dobra whisky, jakas mloda laska...
tak serio: wez w warunkach kontrolowanych porownaj. folia polaryzacyjna w Marumi lekko ociepla kolory, w polaczeniu z efektem polaryzacji daje to dosc mocne tlumienie niebieskiego nieba, no to przy korektach obrazu (ekspozycji) mozesz to widziec jako wieksza ziarnistosc. ale to trzeba raczej podnosic ISO badz mocno niedoswietlac zeby zobaczyc roznice. i zmiana polara na inny model moze problemu wcale nie rozwiazac (bo glowna skladowa jest po prostu przyciemnianie kanalow innych niz niebieski, a niebieski to wlasnie ten gdzie jest najmiej informacji o przejscich tonalnych). wiec wyzej d* nie podskoczysz, jak mowi stare przyslowie pszczol...
Hoya hd nano mkii teraz te kupuję. Sa jasniejsze i to widać. O te jedno Iso masz mniej. Mam też jakieś marumi S DHG i B+w z istatniej serii ale te ciemne tansze. Nie zauważyłem różnicy, kiedyś na szybko porównałem i było to samo.
Spróbuję chyba z tymi Hoya, dzięki za info.
Kupiłem ostatecznie Hoya HD Nano MK II Cir-PL 77 mm, dość drogo, ale w sumie jestem zadowolony. Ten mój stary Marumi był już w ciężkim stanie. Tutaj mam wrażanie, że mniej zabiera światła, poza tym niby błaha sprawa, ale bardzo fajne jest okrągłe pudełko, które dobrze trzyma filtr i wiem, że mi się tak łatwo nie uszkodzi jak miałem z Marumi.
Taki jeden testowy strzał z okna.