Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Canon 5D MK1 lub MK2 (do zabawy) w 2024 roku ???

Domyślnie Odp: Canon 5D MK1 lub MK2 (do zabawy) w 2024 roku ???

Ja bym jednak przeskoczył na 5dmk3 ze względu na wyłącznik zasilania. Mk1 i 2 mają w takim miejscu że się przy ocieraniu o ubranie przełącza, a wtedy przycisk ok w kółku i samo kółko robi co chce jeśli coś masz do niego przypisane.
    Obrazek może nie ten magiczny (to ma tylko mk1 więc po co mk2 ) ale wyjątkowy
    Ostatnio edytowane przez Karlbuk ; 12-02-2024 o 12:00

Bywalec

Ale przechodząc na nowsze body, uciekamy od magii 5D MK1, a wchodzimy w DSLR-y dość drogie i... chyba nie warte zakupu. Szczególnie że nowiutki bezlusterkowiec R6 MK1 czeka w sklepach za około 6k zł.
    Ostatnio edytowane przez WzW ; 12-02-2024 o 19:32

Początki nałogu Awatar Eryk1
    Miasto
    Birmingham UK

Canon 5d classic nie wiadoma że względu na brak sprawdzenia przebiegu, matryca wymaga czasem czyszczenia, a ekran z tyłu można zakleić Ale jest przyjemna puszka z kremowym obrazkiem często ostrzejsza od następców. Szczerze wybrałem bym teraz 6d zamiast tego modelu. 5d II też jest ok zawsze pytanie do czego ma być ta puszka. Jeśli potrzebna też w gorszym świetle i używanym wyższym ISO to zdecydowanie 6d.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez WzW Zobacz posta
    Ale przechodząc na nowsze body, uciekamy od magii 5D MK1, a wchodzimy w DSLR-y dość drogie i... chyba nie warte zakupu. Szczególnie że nowiutki bezlusterkowiec R6 MK1 czeka w sklepach za około 6k zł.
    Aktualnie używany R6 kosztuje ok. 5.5-6k, nowy R6 chyba 9k, używane 5Dmk2 można dostać za 1000-1200zł, 5Dmk3 od około 2k.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Dopiero zaczyna Awatar adams_bart
    Miasto
    Radom / Kraków

Cześć, ja w sumie miałbym do sprzedania 5D tylko zastanawiam się za ile coś takiego w obecnych czasach może pójść... nie obstawiam kokosów, ale chcę się pozbyć
    dodatkowo w zestawie mam 17-40L i 50/1.8 od canona, więc zestaw nie najbogatszy. czy ktoś mógłby mi poradzić za ile taki zestaw wystawić?
    przyznam, że mocno wypadłem z obiegu, sprzet kupiłem 8-10 lat temu z powódek czysto hobbistych, ale chęć i zaparcie wyparowały
    5D + GRIP + 50/1.8 + 17-40/4

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez adams_bart Zobacz posta
    Cześć, ja w sumie miałbym do sprzedania 5D tylko zastanawiam się za ile coś takiego w obecnych czasach może pójść... nie obstawiam kokosów, ale chcę się pozbyć
    dodatkowo w zestawie mam 17-40L i 50/1.8 od canona, więc zestaw nie najbogatszy. czy ktoś mógłby mi poradzić za ile taki zestaw wystawić?
    5Dmk1 zwykle bywa po kilkaset złotych, 17-40 pewnie niewiele więcej, 50/1.8 po 300zł czy coś podobnego...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Dopiero zaczyna

Ja osobiście lubię sprzęty retro. Mam Canona 1D mark IV i Canona R (R to może jeszcze nie retro jest, ale to taki właśnie canon 5D classic wśród bezlusterkowców). Moje podejście jest takie, kupuję stare używki bo płacę za nie jakieś 15% tego ile kosztowały w dniu premiery. A w dniu premiery były to flagowe konstrukcje, produkujące bardzo dobre obrazki. Czy coś się zmieniło? Czy one przestały robić zdjęcia? Owszem, każdy by chciał mieć najnowszy sprzęt. Pytanie tylko, czy każdy chce na to wydać kupę kasy, jeśli to tylko hobby a nie narzędzie pracy? Tak, kupuję takiego Canona 5D + EF 50.1,8 za 1000 złoty i mogę cieszyć się zabawą w fotografię i nie tracić majątku. Poniżej zdjęcie wykonane Canon 5D +24-105L https://photos.app.goo.gl/j1vkkdbX9hyqCQej7
    Załączone miniatury Załączone miniatury zakopane2018.jpg  

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Tak się nie baw. Ubliżasz 5D.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Szkło widać mocno kontrastowe, mega ostre (niektórzy mogą powiedzieć, że za ostre, przeostrzone), ale ta eLka nie bierze jeńców. A 5D? No cóż, klasa sama w sobie, legendarne kolory, widać to w każdej partii zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 11-10-2024 o 13:31

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów