Nie musi.
Blaszaków się składać nie boję. Popełniłem ich dziesiątki. Ale nie lubię, bo jak usłyszę parę "bipów" w testach POST i zobaczę czarny ekran, to nie mając pod ręką zapasowej pamięci itp i tak muszę iść do jakiegoś serwisu żeby mi sprawdzili, co jest padnięte lub ze sobą nie gada. Właśnie te kwestie kompatybilności klocków PC odstraszają mnie najbardziej. Ostatniego PC-ta popełniłem ze 3 lata temu Młodemu. Żaden wypas, AMD Ryzen 7 2700X + NVIDIA GeForce GTX 1660, ale funkcjonuje do dziś i Młody nigdy nie płakał, że mu jakaś gra kiepsko działała. Muszę na nim zainstalować LR i zobaczyć jak to działa.
Ale bardzo Wam dziękuję za wszystkie sugestie. Chyba rzeczywiście popełnię coś samemu, może ktoś jeszcze wrzuci jakieś przykładowe konfiguracje warte rozważenia. Musi być Intel - nie macie pozytywnych doświadczeń z AMD pod kątem grafiki?
Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 07-12-2023 o 17:17
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Ja nie mam ogólnie zdania co do Radeon-ów, bo jakoś zawsze była nVidia.
Ja mam generalnie Intel 8 generację i7 8700 (którego oskalpowałem bo grzał się niemiłosiernie), do tego jakąś starą płytę główną i 32GB RAM-u no i wczoraj włożyłem RTX 4060.
Gdybym obecnie składał kompa (a w sumie myślę o tym by zmienić jednak podstawę, w sensie procesor + płyta główna + ram, resztę mam) to poszedł bym w AMD Ryzen 5 5600 jako podstawę.
Ryzen i Rtx i żadnych problemów.
W oficjalnym info od Adobe znalazłem gdzieś (jak w wolnej chwili znajdę ponownie, to tutaj podlinkuję), że np. ACR nie wspiera kart starszych niż 7 letnie
U mnie to wyglądało tak, że po którejś z ostatnich aktualizacji Photoshopa w ACR mogłem tylko podglądać zdjęcia, bez możliwości jakiejkolwiek edycji (dwa kompy z i5 i i7 3 i 4 generacji)... Co prawda na stronie Adobe jest link do jakiejś starej instalki ACR, która działa, ale nie ma ona wszystkich tych funkcji, które u mnie działały przed tą aktualizacją! O tyle pół biedy, że i tak miałem zmieniać kompa i tylko musiałem to przyspieszyć.
Bardzo prawdopodobne, że LR, jako bliźniak ACR, ma podobne wymagania i dlatego u Ciebie niezbyt chce teraz działać. ACR za to wyrzucało komunikat wprost, że z moją kartą działać nie będzie
Nie kupuj takich gotowców, lepiej sam sobie coś skonfiguruj w Komputroniku, X-komie czy Proline. Myślę, że za podobne pieniądze złożysz coś sensowniej a na pewno z lepszym zasilaczem!!
No i po najświeższych moich doświadczeniach 3 razy się zastanów nad kupowaniem czegokolwiek w euro. Ja zrobiłem zakup 2 tygodnie temu, dostawa miała być na zeszłą środę, w międzyczasie składałem 4 reklamacje i dopiero przed momentem łaskawie mi odpisali, że nie zrealizują zamówienia i żebym ja napisał, żeby mi je anulowali Normalnie Bareja, a w międzyczasie zero kontaktu, mimo wielokrotnych zapewnień, że w ciągu 24 godzin wszystko będzie wyjaśnione. Słyszałem, że jakość obsługi u nich poleciała na łeb, ale teraz mam próbkę na własnej skórze.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Lubię sprzęt tzw. PRO, więc co ja bym zrobił.
Kupiłbym to
https://komputerymarkowe.pl/komputer...m2000-4gb.html
z opcją Win10Pro oraz dokupiłbym dysk SSD (od nich lub nie) na system i programy. Zostawiłbym jeden lub dwa dyski HDD na dane, a pozostałe na na archiwizację, lub ustawiłbym tam jakiś RAID jeśli wola. To na początek, a później zastanowiłbym się nad upgradem karty graficznej, chociaż wymieniona tam nVidia QUADRO M2000 4GB nie jest zła. Myślę, że zmieściłbyś się do 3000 zł.
Tutaj
https://www.greenpcgamers.com/dell/d...ming-computer/
jak można coś takiego ulepszać.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 07-12-2023 o 19:27
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
To dziwne bo mój bardzo stary zestaw (i7-2600, płyta P67A-UD5-B3, karta GTX-660-2GB) działał na aktualnej wersji LRC. Denoise było bardzo wolne ok. 18 min na RAWa z R czyli chyba bez użycia karty ale obrazek powstawał.
Zmieniłem tylko kartę na RTX 3060Ti i wszystko działa bardzo sprawnie - minuty zmieniły się w sekundy.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
U mnie i7 12700K 32GB RAM i 1T dysk m2 Samsung pro, z kartą 960GTX odszumianie w Ligtroomie trwało około 15-18 minut, pliki z R5, po zmianie karty na RTX 3060 Ti, 10-15 sekund zarówno R5 jak i 1DXII
Dobra, zrobiłem małe testy - oczywiście nie są to aptekarskie testy, ale dają jakiś pogląd
I7 8700 (8 generacja)
ASUS PRIME B360M-A
RAM GOODRAM DDR4 32GB
RTX 4060 8GB
Samsung SSD EVO 970 250 GB M.2 PCIe NVMe
Wyszło tak:
6d (20 Mpix) - ok. 12 s z zapisem
6d2 (26.2 Mpix) - ok. 15 s z zapisem
R6m2 (24.2 Mpix) - ok. 15 s z zapisem
R (30.3 Mpix) - ok. 16 s z zapisem
R5 (45 Mpix) - ok. 25 s z zapisem
Odszumiane były RAW z ISO 800-1600, ale ogólnie ISO nie ma większego znaczenia wg moich obserwacji.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 08-12-2023 o 11:11
Działał, ale do kiedy? Moje starocie działały jakoś do początków października, kiedy weszła jakaś drobna aktualizacja ACR i po niej była już tylko możliwość podglądu i konwersji raw wg wcześniej poczynionych ustawień. Jeśli wcześniej nie było ustawień zapisanych w pliku, to zdjęcie było tylko do podglądu w ACR.
Obydwa kompy nie miały dedykowanych kart, tylko integry (laptopy) Intela. Denoise dopóki działało, trwało ok. 30 minut
Ostatnio edytowane przez solti ; 08-12-2023 o 09:40
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl