Witam,stoję przed takim właśnie dylematem jak powyżej,jako,że nie znam Canona pytam się właśnie na tym forum,dlaczego miałbym wybrać Canona,nie poruszając kwestii różnicy w cenie,dziękuję i pozdrawiam.
Witam,stoję przed takim właśnie dylematem jak powyżej,jako,że nie znam Canona pytam się właśnie na tym forum,dlaczego miałbym wybrać Canona,nie poruszając kwestii różnicy w cenie,dziękuję i pozdrawiam.
Rozumiem że nie posiadasz szklarni do żadnego systemu ?
Dlamnie choć jestem posiadaczem 300D zaledwie, nie ma nic ważniejszego niż FULL FRAME czyli wielkość matrycy odpowiada wielkości kliszy 35mm , co za tym idzie ogniskowe są "prawdziwe a nie przeliczane" i mozna mieć prawdziwe szerokie kąty ..... reszta dla mnie nie ma znaczenia lub ma sporo mniejsze na korzyść Canona przemawia jeszcze jakość CMOS (mniejsze szumy i parę innych spraw z tym związanych)
1dsMkII to stara konstrukcja, brakuje mu dużo nowych "bajerów". Jeśli zależy Ci na FF do np. studia to lepiej brać 5D.
DSLRs & lenses
Za Canonem przemawia kilka (według mnie) bardzo istotnych rzeczy takich jak :
-Full Frame
-40 punktów AF zamiast 11
-zakres ISO 50-3200 a nie jak w Nikonie tylko 100-800
Brał bym Canona![]()
-| Canon 5D | Canon 7D |
-| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |
stara konstrukcja .....hmmmmm dobre (niecałe 2 lata wyszło 09.2004) co przy takim sprzęcie to jeczej niewiele
a właśnie owe bajery moim zdaniem to rzeczy z 3-rzędne
owszem 5D jeśli nie zależy ci na super pancernym i full profi
bullshit, dla dx tez jest duzo szkiel, duzo szerokich.Zamieszczone przez popmart
pancernosc na takim samym poziomie.
40 pol? bedziesz sie przelaczal? pokaz mi sytuacje w ktorej nie wystarcza nawet 9
canon ma szumy nieco mniejsze, fakt.
wszystko subiektywne, popatrz po samplach, wez w lape i zdecyduj (koniecznie, bo ergonomia nikona to zawsze same 5+), bo dyskusje techniczne nic Ci nie dadza.
to nie ma byc najlepszy korpus, tylko najlepszy dla Ciebie.
(sam pewnie bylbym za nikonem, nie podobaja mi sie sample z matrycy 1dsmkII)
A co i w jakim celu będziesz focił?Zamieszczone przez stefek
Dwa wymienione przez Ciebie aparaty wg Canona są przeznaczone do różnych grup klientów.
Odpowiednikiem Nikona D2x w Canonie jest raczej 1D Mark II N, który jest przeznaczony dla reporterów i jest tańszy.
Jeżeli pominę powyższe pytanie to podstawową zaletą Canona 1Ds Mark II nad Nikonem jest Full Frame jednakże jest on wolniejszy i robi mniej od Nikona kl/s.
Zgodzę sie także z kolegami, że znacznie szerszy zakres ISO jest także dużym plusem gdyż zwieksza uniwersalność aparatu.
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
DX i Wszelkie APSC kiedy 5D lub podobne z FF zejdzie do ceny 5000 PLN czeka śmierć w trybie przyspieszonym...lub przeniesienie do naniższej kategorii nieprofesjonalnej czy ci się to podoba czy nie ..... heheh
Nikon nie będzie miał FF bo czeka go zmiana bagnetu który nie jest przystosowany do FF (zbyt mała średnica "nakazuje" budowę szkieł nie telecentrycznych co potwierdza decyzja zeissa o najszerszym 28mm )
popmart
hehe, spekulant sie znalazl, ale dyskusje na tym sa w innym watku.
btw, 28 to wasko, nawet jak dla ff.
Być może i spekulant, ale trudno nie przyznać mu racji... W porównaniu z tematu wątku nie ma moim zdaniem nad czym się zastanawiać - Canon ma przewagę, a ta przewaga nie jest bynajniej symboliczna, tylko na tyle znacząca, że jak dla mnie wybór jest oczywistyZamieszczone przez totus