No to byłem wczoraj na meczu Polska-Łotwa i mnie z Canonem 6D + EF 100mm f/2 nie chcieli wpuścić. Wyszło że kluczem jest wymienna optyka. Ale wcześniej na inny mecz z tym samym obiektywem ale Canonem 550D mnie wpuścili. Specjalnie zacząłem od niepozornego 550D, widać 6D wygląda już zbyt profesjonalnie.
Następnym razem wezmę coś z niewymiennym obiektywem i zobaczymy.
Z tymi kluczami różnie może być. Wymienna optyka - to już wiele razy gdzieś słyszałem. Parę razy kluczem było posiadanie statywu (należało dokupić specjalny bilet - np. w kopalni Wieliczka). Innym razem posiadanie przyłączanej lampy błyskowej.
R3 + RF85L
Eee tam, paru piłkarzy naprawdę świetnie grało, np. Slisz, Bednarek, a największe wrażenie zrobił na mnie bramkarz Bułka. Po prostu "boss".
Siedziałem w pierwszym rzędzie, zdjęcia wyszłyby super ale miałem tylko telefon.
No i mocno zastanawiam się aby kupić aparat ze stałym i w miarę jasnym obiektywem, i z w miarę dużą matrycą.
Wybór jest dosyć wąski, z sensownych i dostępnych w sprzedaży propozycji znalazłem np. Ricoh GR III. Nie znam tej firmy, na Optycznych bardzo dobrze ocenili ten aparat.
Może mi coś doradzicie? Leica odpada, za droga. FujiFilm X100V wygląda bardzo dobrze ale jest dosyć drogi.
No to znalazłem rozwiązanie w postaci używanego Sony RX1.
Wygląda jak "małpka" a robi zdjęcia jak dobre fufu z bardzo dobrym obiektywem.
Bez sensu ten RX1 z lamusa do fot na imprezach sportowych (konstrukcja z 2013 roku z dospawanym ob. 35mm) wizualnie bardziej jak "małpka" to wygląda pełnoklatkowy ZV-E1 z matryca 12 Mpix i wymienną optyką oraz najnowszym AF-em z AI, ale Ty raczej szukasz czegoś jak RX10 IV z matrycą 1 calową oraz obiektywem o ekwiwalencie 24–600 mm f/2.4-4 i FPS 24 kl./s
--- Kolejny post ---
Ciekawe, czy potrafiliby rozkmninić zakres zooma w RX10 IV Wymiary: 133 x 94 x 145 mm
Ostatnio edytowane przez candar ; 29-11-2023 o 16:14
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Założyłem że ma być niewymienny obiektyw i że podejdę blisko. Niebawem testy będę robił. To ma być zabawa a nie na poważnie więc się nie napinam że każde zdjęcie wyjdzie dobre.