Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: Nikon Zf nowa pełna klatka

Domyślnie Odp: Nikon Z f nowa pełna klatka

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Z tymi uwagami się w pełni zgodzę https://fujixweekly.com/2023/09/20/w...g-with-the-zf/
    A ja nie. Naciagane na siłę pod hasłem zostań w Fuji, nie zmieniaj na Nikona. Artykuł w domenie fujiweekly - co mają pisać?

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    .. od kiedy mam Canona EOS 650 (od 1990 r.) i przekonałem się, że można jednym pokrętłem i bez zbytniej gimnastyki poustawiać wszystkie parametry, które wszystkie są widoczne na jednym LCD, i nie trzeba biegać oczami od kąta, do kąta, to mocno sceptycznie podchodzę do wyciągania odrębnych elementów sterujących poszczególnymi funkcjami. Nawet przy EOS M5 zdarza mi się zapomnieć, że ten skurczybyk ma odrębne pokrętło do korekcji EV, i w panice kombinuję, jak tu wstawić, lub zmienić, tę korekcję, cisnąc guziki, i kręcąc tylnym kółkiem tak, jakbym miał w łapach lustrzankę
    Dla osoby pracujące niespiesznie (jak ja) to są rzeczy drugorzędne.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    .Natomiast przy Zf najbardziej mi się rzuca w oczy brak konkretnego gripa, a to już jest dla mnie perwersja, a nie nostalgia.
    Ależ jest grip i to na początku sprzedaży dodawany za darmo.

Dokręcany grip był w moim pierwszym "ważnym" aparacie - Canonie A1. Tak samo jest dokręcany w Nikonie FA. To do poprawy uchwytu, to nie musi mieć nic wspólnego z zasilaniem, podałem dwa przykłady. Aparaty te miały też inne opcjonalne gripy z silnikami i bateriami.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

A ja się zgodzę - przynajmniej częściowo. Większość cyfrowych aparatów używa PASM co ma tę zaletę, że można przypisać jakiekolwiek pokrętło do zmiany przysłony czy czasu. Fuji zrobił to mniej więcej klasycznie - dedykowane pokrętła do ustawień (w tym pierścień na obiektywie). Ma to pewne zalety (System jest przejrzysty i od razu wiadomo jak obsłużyć aparat. Można też nawet ustawić wszystko jeszcze przed włączeniem aparatu.) ale ma też wady - np. nie można w tym systemie zrobić programowalnych ustawień (C1, C2, ...). Być może dlatego Fuji wprowadził modele aparatów z PASM dla tych, którzy tego potrzebują.

To co zrobił Nikon jest dla mnie w tej chwili niezrozumiałe. Być może zmienię zdanie jeśli się okaże, że system Nikona łączy prostotę Fuji z zaletami PASM.

Ale fakt, brak pierścienia przysłony na obiektywach trochę ujmuje z tego "analogowego doświadczenia".

Fakt. Istotne dla tych co używają C1 C2 itp. Tylko jak sądzę to nie będzie body do szybkiej pracy, reporterów itp. Ci co pracują wolno tego nie potrzebują. Ja nie korzystam z tych udogodnień. Przyznając, że to udogodnienia, dla innych. Dla mnie guzik ISO przy spuście to marnotrawstwo dobrego miejsca, ja wolałbym guzik L, którego nie oferuje żadne body. Ergonomia to bardzo indywidualna sprawa.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

W "analogowym" doświadczeniu, oprócz nawiązania do tradycji, chodzi też właśnie o to aby ten trójkąt przysłona-czas-iso mieć na kółkach, widoczne z góry, tak jak było tradycyjnie w aparatach klasycznie analogowych. Jeśli ktos tego nie potrzebuje to pytanie po co taki aparat nawiązujący wyglądem do vintage? Szkła z pierścieniem przysłony, z zaznaczonymi przysłonami, to naturalne uzupełnienie takiego aparatu. Bez tego jest to tylko niepełne nawiązanie do legendarnego wyglądu. Przy takim aparacie jest to wazny element user experience podczas używania. W przeciwnym razie lepiej się nie oszukiwać i sprawić sobie body z nowoczesnym disajnem. Bo wtedy to jest właśnie tylko biżuteria, niepełna, a nie nawiązanie do prawdziwej legendy. Takie jest moje zdanie usera Fuji od 2017. Opcje nowoczesne powinny być schowane w menu, możliwe do przypisania pod przyciskami ale na zewnątrz ma być pełna klasyka. PSAM trochę z tym koliduje. PSAM to inna filozofia używania.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 30-09-2023 o 17:57
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Ale fakt, brak pierścienia przysłony na obiektywach trochę ujmuje z tego "analogowego doświadczenia
    Mam cztery obiektywy z dodatkowym pierścieniem, którym mogę regulować przysłonę, czy to są obiektywy z pierścieniem przysłony, czy nie?

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Szkła z pierścieniem przysłony, z zaznaczonymi przysłonami, to naturalne uzupełnienie takiego aparatu.
    Pierwsze po lewej https://i0.wp.com/casualphotophile.c...w-12.jpg?ssl=1

Bez tego jest to tylko niepełne nawiązanie do legendarnego wyglądu. Przy takim aparacie jest to wazny element user experience podczas używania. W przeciwnym razie lepiej się nie oszukiwać i sprawić sobie body z nowoczesnym disajnem. Bo wtedy to jest właśnie tylko biżuteria, niepełna, a nie nawiązanie do prawdziwej legendy. Takie jest moje zdanie usera Fuji od 2017.
    Oszukujesz się aps-c Fuji nawiązującymi do małoobrazkowych analogów.
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 30-09-2023 o 18:19

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Pierwsze po lewej https://i0.wp.com/casualphotophile.c...w-12.jpg?ssl=1

Oszukujesz się aps-c Fuji nawiązującymi do małoobrazkowych analogów.
    W Fuji zrobili to nawet lepiej.
    Seria X100 czy Xpro stała się pożądanym klasykiem niemal jak klasyczna Leica.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

Który analogowy Fuji ma wyższy status klasyka od Canon A-1?
    [którego kółko z przysłonami w trybie Av zalinkowałem]

http://camera-wiki.org/wiki/Fuji#35mm_SLR_cameras

...
    PSAM Nikon FA
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ikonfa/fa2.htm
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 30-09-2023 o 18:45

Początki nałogu

Z tymi uwagami się w pełni zgodzę https://fujixweekly.com/2023/09/20/w...g-with-the-zf/
    Czyli jak to Sztaudynger ujął: "Styk - i ostygł".

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Który analogowy Fuji ma wyższy status klasyka od Canon A-1?
    [którego kółko z przysłonami w trybie Av zalinkowałem]

http://camera-wiki.org/wiki/Fuji#35mm_SLR_cameras

...
    PSAM Nikon FA
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ikonfa/fa2.htm
    Co to znaczy status? Kto go nadaje i jakie jest kryterium. Może cena białego kruka? Czy ten Canon jest białym krukiem, czy jest wysoko wyceniany, czy wprowadził rozwiązanie które przetrwało swój czas?

Dla mnie wyższe "statusy" ma np Xpro3 czy x100v. Są lepiej zaprojektowane wizualnie, spójne. Chociaż ten Canon wizualnie też jest wzorcowy. Poza tym dziwnym rozwiązaniem właśnie z trybem av i tv. Takich wzorcowych klasyków trochę jest.

--- Kolejny post ---

Mam taką książkę "50 najsłynniejszych aparatów w hidtorii" i zarówno Nikon F, Olympus Om jak i ten Canon są tam wymienione i omówione.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 30-09-2023 o 19:24

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów