Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 93

Wątek: Fujifilm GFX 50S II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Fujifilm GFX 50S II

Kilka moich prywatnych spostrzeżeń jeśli kogoś to interesuje w kwestii50SII vs R5. Fuji wyraźnie gorszy obraz w wizjerze. I nie chodzi mi o to że jest ciemno czy obraz jest malutki tylko bardziej o rozdzielczość. Pojawia się też mora w specyficznych warunkach. Smużenia w słabym świetle jak w R5 nie zauważyłem ale może dlatego że ogólnie jest słabsza jakość. LCD bez zarzutu. Obraz zarówno w Canonie jak i Fuji bardzo dobry. Z tą różnicą że w tym drugim ekran mamy w formacie 4:3.

Jak już jestem przy ekranie to na plus dla Fuji odchylany w dwóch płaszczyznach ekran. Osobiście to rozwiązanie mi bardziej odpowiada. Kiedy robimy zdjęcie z góry, dołu lub w pionie jest to zdecydowanie lepsze niż odchylany na bok ekran zastosowany przez Canona. Myślę że odchylany ekran jest zapewne ukłonem w stronę wszystkich filmujących i przede wszystkim vlogerów, którzy łatwo mogą widzieć siebie podczas filmowania. W przypadku fotografowania nie jest to wygodne ponieważ lewa ręka nie ma miejsca na pewny chwyt aparatu i swobodne manipulowanie przy obiektywie. A jak go schowamy to nie ma możliwości sterowania nim w innych płaszczyznach.

Lepsza ergonomia jak wspomniałem wcześniej po stronie 50SII. To się trzyma jak porządną lustrzankę a nie jakąś kompaktową małpkę. Jakość wykonania podobnie. Sterowanie aparatem inne niż w Canonie to nie będę się rozpisywał. Ogólnie także bardzo naturalne tylko trzeba zapamiętać co z czym się je. Fajny patent z wciskanymi pokrętłami.

Miałem kilka RAW-ów z R5 to porobiłem tą samą scenę ale wiadomo że światło i pora były zbliżone a nie identyczne. Fuji generuje trochę inne kolory. Moim zdaniem bardziej naturalne ale to może być subiektywne odczucie bo światło nie jest identyczne na tych kadrach.
    Bez wątpienia więcej można wycisnąć z RAF-ów Fuji. Mi to pasuj bo przy krajobrazach wysoko kontrastowe sceny często się zdarzają. Szumy też na korzyść 50SII. Głębi ostrości nie mogę jakoś rzetelnie ocenić bo F4 na R5 to nie F4 na 50SII a innych szkieł nie posiadałem aby robić testy kiedy jeszcze R5 miałem w domu.

AF w Fuji działa wolniej niż w R5. To samo dotyczy
    samego rejestrowania obrazu. Czuję jakby ta duża matryca miała większą ociężałość zanim wszystkie mechanizmy zostaną aktywowane Nie jest to jakaś kosmiczna różnica ale te pół sekundy myślę że może być. Co ciekawe pomimo że jest tu tylko detekcja kontrastu nie zauważyłem jakiś pomyłek czy trudności w łapaniu ostrości przy słabszym świetle.
    To tyle. Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 24-09-2023 o 14:42

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Oki. A jakie są wielkości rawy R5 i gfxa?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Oki. A jakie są wielkości rawy R5 i gfxa?
    W Fuji większe są pliki i trzeba mieć mocny komputer żeby taki LR mógł przemielić wszystko w miarę krótkim czasie. Dokładnie sprawdzę jak będę w domu na plikach z tym samym kadrem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

RAW z R5 średnio 50MB, z GFX-a 100MB czyli dwukrotnie więcej.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

A craw z R5 sprawdzałeś ile waży? On skompesowany, nie wiem czy stratnie czy mniej bitów. Na R jest średnio o połowę mniejszy niż normalny raw.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    A craw z R5 sprawdzałeś ile waży? On skompesowany, nie wiem czy stratnie czy mniej bitów. Na R jest średnio o połowę mniejszy niż normalny raw.
    Nie sprawdzałem tego. Ale wg instrukcji pliki CRaw są o połowę mniejsze.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Rozmiar.jpg  

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Mały eksperyment robiłem. Pierwsze zdjęcie było naświetlone bez korekt a następnie wyciągałem dane ze świateł czyli głównie ciekawy zachód słońca na niebie. Szum w cieniach był mały ale dodatkowo zapuściłem algorytm odszumiana w LR. Natomiast drugie zdjecie zrobiłem z korektą ekspozycji -2EV głównie aby mieć niebo idealnie naświetlone. Później wyciągałem cienie (głównie roślinność na pierwszym planie). Po takim zabiegu oczywiście zaszumienie znacznie wzrosło. Ponownie włączyłem odszumianie w LR. Jak widać na drugim zdjęciu nastąpiła degradacja obrazu widoczna dobrze na siatce ogrodzenia płotu. Myślałem że to wina odszumiania ale na pierwotnej fotografii też jest widoczna. Wniosek z tego taki że naświetlanie na światła nie zawsze jest dobrym pomysłem

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0080-Poprawione-Szum.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	10,31 MB
ID:	15250

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0081-Poprawione-Szum.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	13,80 MB
ID:	15251
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 12-10-2023 o 14:07

@Shadow, na nikoniarzach jest zabawa pt RAWki, polegająca na wywoływaniu narzuconego RAWa przez chętnych. Tu link do aktualnej zabawy https://forum.nikoniarze.pl/threads/...-RAWki-23-2023
    RAWa ze średniego formatu chyba jeszcze nie było. Myslę, że chętnie by się zabrano za wywołanie takiego albo nawet dokładnie tego zdjęcia. Jesli jesteś zarejestrowany na tamtym forum to napisz do prowadzącego konkurs cruśka. Albo porozmawiaj tu ze mną, może juz na PW.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Dzięki za info. Jak zrobię coś ciekawego to im prześlę.

Miasto
    bydgoszcz

A jak zdjęcia w ruchu? Nie mówię typowo o sporcie, ale przemieszczających się ludzi po ulicy ? AF w gfx daje radę?

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów