Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: [cauchy] Islandia

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: [cauchy] Islandia

Dzięki

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Muzyka islandzka?
    Ułożyłeś chronologicznie według podróży?
    Pogoda cały czas była taka ładna?
    Gdzie gejzery?

Bardzo ładny film!
    Z muzą zawsze mam problem, wziąłem z poprzednich swoich wideo i z jakiejś kompilacji na YT
    tak, jest chronologicznie
    pogoda tylko dwa dni była deszczowa, pierwszego - z fokami i jeden dzień w Landmannalaugar, resztę czasu była super nie licząc wiatru który kręcąc 9:50 prawie porwał mi drona za siódmą rzekę
    gejzery nie były w planie, nie było czasu.. w planie był jeszcze wulkan, ale ostatecznie też nie było na niego czasu, zresztą nie był aktywny

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Super filmik, lubię oglądać takie fotograficzne podróże . Na Islandii miałeś już R5 i RF400? Ta foczka z początku filmu - słooooooooodziak! )

Takie mikro ruchy spowodowane silnym wiatrem są regulowane jakoś softwareowo? 1:57 min filmu przykładowo
    nie, wtedy jeszcze R6 + Sigma 150-600, o fokach dowiedziałem się na miejscu z przewodnika Nienartowicza
    stabilizacja niestety jest wyzwaniem gdy wieje, wiele klipów mam wystabilizowanych softwarowo w Premiere Pro
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Wspaniałe miejsca, niezwykłe światło i ta surowa przyroda... Rewelacja. Fajny film, dzięki.

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

a ja troche pomarudze w kwestii montazu.
    masz kupe swietnych ujec i niepotrzebnie pomieszales je z efekciarstwem i powtarzalnoscia.

pozbylbym sie paru rzeczy:
    - tych slajdowan typu 0:32, 0:40, 1:07 itd. "fikolek" w 2:25 to w ogole dramat. ciecia i fejding do czerni przy zmianie "rozdzialu" sa najlepszymi, bo najmniej ingerujacymi w obraz przejsciami, a takie "fikolkowe" efekciarstwo niestety mocno destruktywnie wplywa na odbior;
    - szumu jadacego samochodu, a wlasciwie szumu mikrofonu zmiksowanego z silnikiem - patrz punkt nizej (w przeciwienstwie do naturalnego szumu oceanu czy wodospadu, podczas jazdy autem w zupelnosci wystarczy muzyka);
    - wszelkich szumow wiatru w mikrofonie, bo to nie sa naturalne odglosy wiatru - to niestety kwestia braku dobrego sprzetu do dzwieku, a co najmniej futerka na mikrofon;
    - ujec z parkingiem, np. przy brodzie, zreszta tam wystarczy jedno ujecie przejezdzajacego przez wode auta, nie trzeba powtarzac calego zestawu samochodow. w ogole ujec tej maski jest troche za duzo. przyjazd na parking z kiblami w 13:18 to porazka - przed i po masz z@j#bi$te ujecia wybrzeza (12:41-12:48 plus mewy oraz 13:24-13:33 i maskonur), a wsadzasz tam takiego babola;
    - wszelakiej selfikozy, w ktorej widac, ze trzymasz kijek, oraz ujec typu montowanie kamery na aucie, pokazywanie aparatu w foliowym kondonie (z takich ujec mozna np. zrobic "techniczny" dodatek do napisow koncowych). unikaj rowniez przypadkowych cieni kamerzysty jak w 13:20;
    - powtarzalnosci (lezaca foka czy wspomniany wyzej maskonur - te ujecia sa super, ale jest ich za duzo raz za razem) czy bliskiego podobienstwa niektorych nastepujacych po sobie ujec (np. pierwszy wodospad - brakuje mi tu troche detalu, zblizen, a za duzo jest podobnych ujec z drona, w nastepnych wodospadach juz jakies detale sa, ale znowu te powtarzajace sie ujecia sa lekko nuzace);
    - najazdow na tablice informacyjne - nic specjalnego nie wnosza,
    - slajdszou na koncu zupelnie zbedny, zakonczylbym jakas ogolna bardzo charakterystyczna dla islandii panorama lub nawet dwoma-trzema roznymi panoramami - gorska, morska i lodowcowa np.,
    - muzyka fajna, ale pod koniec pierwszej czesci zbyt spokojna w stosunku do czesci drugiej, nagle skoczniejszej, a obraz ("akcja") nie jest tego przyczyna (nie ma naglej zmiany jego charakteru jak jest nagla zmiana charakteru muzyki), wiec wyglada troche na przypadkowy dobor.

caly ten film powinien wygladac tak jak wstep (0:00-0:16) - ten jest zmontowany idealnie.
    Ostatnio edytowane przez mazeno ; 22-12-2024 o 16:40
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Takich ludzi nam potrzeba, jak Mazeno . Ogólna zgoda z tym co napisałeś, ale też patrzę na ten film w sposób taki, że jest to swego rodzaju pamiątka dla Cauchy'ego, którą się po prostu z nami podzielił. Te przejazdy samochodów z czasem były dziwne, ale ogólnie mają sens, gdyż była to zapewne wycieczka objazdowa i chciał pokazać jakąś tam chronologię, że zajeżdżają teraz na takie i takie miejsce. Dlatego ogółem nie krytykuję tego, nie jest to profesjonalny film - tak to widzę.

Ostatnio też zacząłem kręcić filmiki rodzinne z podróży (nie montuję ich, ale kto wie czy nie zacznę), bo fotografia jednak nie oddaje tego co film (i odwrotnie - film nie oddaje tego co fotografia). Film to też trochę takie narzędzie uzupełniające jakąś wycieczkę (jak napisałem wyżej o posiadaniu drona i ujęć z niego).

Miasto
    Warszawa

oj 2 selficzki wrzuciłem na 15min film i lament w porównaniu do 95% filmów podróżniczych na YT gdzie przez większość czasu widać tylko gadające twarze to i tak drobiazg skupiłem się na clue wycieczki, a ujęcia z gopro na dachu wg mnie wyszły super, pokazują jak tam te drogi i krajobraz wyglądają zza kółka

co do wiatru to pro nie jestem, miałem tylko kota na obu mikrofonach, co i tak sporo pomogło, bo z ajphona był jeden trzask
    byłem sam a miałem do ogarnięcia 5 kamer, więc proszę o wyrozumiałość

tak jak mystek pisze, to bardziej pamiątka, a nie relaksacyjne cinematic scenic view
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

mystek:
    mam identycznie, tzn. robie swoje filmy jako pamiatki z podrozy (mam ich juz pare na koncie, ale nie publikuje ich, gdyz sa w nich momenty dla mnie mocno wchodzace w prywatnosc), ale jednak zawsze widze jakies niedociagniecia i w kolejnym staram sie ich unikac.

z filmem jest jak z fotografia, wlasciwie to to samo, ino sie rusza. wiec skoro np. rodzinne zdjecia robimy na takim samym dobrym poziomie, jak inne nasze fotografie, to czemu filmow mielibysmy - przynajmniej sie nie starac? jest dobry sposob na nauke - ogladac mnostwo filmow przyrodniczych i z nich sie uczyc spojrzenia przez obiektyw kamery, zwlaszcza tych starszych filmow, gdzie technologia jeszcze nie zastapila spojrzenia.

ja sam sprzetowo jestem przedpotopowy (filmuje glownie starym soniakiem hdr cx115e - aparatu mi szkoda, zreszta nie potrzebuje 4K, zwykle HD styka, i tak nie mam mocniejszego rzutnika; czasem tylko dorzuce jakies krotkie tajmlapsy z offlajnowego smyrofona), a bywa, ze ogladajacy pytaja czy mam drona. wszystko kwestia spojrzenia z odpowiedniego punktu. chociaz ujec rzeczywiscie z duzej wysokosci nie da sie podrobic.

co do samych samochodow - moje podroze to 99% jazdy autem
    jednak prawie w ogole nie uzywam obrazu typu "z dachu".

cauchy:
    jaki lament, ot, korekte ci zrobilem. owszem, mozesz poprzestac na ochach i achach, ale to nie rodzinne spotkanie w ciociami - tu skupiamy sie na poprawie jakosci.
    chyba.

o jutjuberach to prosze cie.
    nawet nie wspominaj.
    spotkalem kiedys jednego takiego w kirgistanie, dramat sam w sobie na zywo. gowno wie, a jakby wszystkie rozumy pozjadal. oczywiscie w swoich "filmach" ma glownie selfikoze i samoz@j#bi$tosc.
    Ostatnio edytowane przez mazeno ; 22-12-2024 o 17:37
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    2. Żółte znaki drogowe... przez sporą ilość śniegu? Dzięki temu są bardziej widoczne?

3. Ujęcia z drona to jest to. Tzn stwierdzam, że to świetny "dodatek" dla fotografa, aby spojrzeć na coś z innej perspektywy. Pogoda na Islandii perfekcyjna dla mnie, uwielbiam chłód i wiatr .

4. Będąc na takiej Islandii, gdzie jest tak wiele pięknych krain robi się 1000 zdjęć i 800 zostawiasz... 200 odrzucasz, bo poruszył je wiatr )) takie wrażenie odnoszę.

5. 10:08 świetne ujęcie wodospadu z kwiatami fioletowymi (napisałem pierwotnie wrzos, ale to nie wrzos zdaje się).

6. 12:00 - lodowiec a na nim pył wulkaniczny? Świetnie to wygląda.
    Żółte znaki hmm nie do końca wiem czemu, ale Islandia to takie skrzyżowanie USA i Europy, sporo rzeczy jest zapożyczonych stąd i stąd.
    Dron robi robotę, to wszyscy mi mówią, szkoda że coraz więcej zakazów, dodatkowo trzeba uważać na pogodę.
    Skogafoss z kwitnącym łubinem od razu wpadł mi w oko, to jest miejscówka i parking tuż przy drodze, dlatego tam zawsze jest mały tłum (choć to i tak nic w porównaniu z tym co się dzieje nad Morskim Okiem). A łubin wtedy i mnie zaskoczył, było go sporo na trasie.
    Z odsetkiem zostawionych zdjęć mniej więcej tak to wygląda, podobnie miałem w Nepalu, prawie wszystko z aparatu zostało.
    Tak, Solheimajokull jest bardzo brudny, i prawdę mówiąc wolę czyste jęzory z lodowca Vatnajokull, tym razem był nie po drodze.
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Dron robi robotę, to wszyscy mi mówią, szkoda że coraz więcej zakazów, dodatkowo trzeba uważać na pogodę.
    a mnie one wnerwiaja.
    spisz gdzies pod namiotem w czarnej dupie, a tu nagle bzzzzzzzzzzzzzzz. i po spaniu.
    obsciskujesz sie w laska na dzikiej wydmie a tu nagle bzzzzzzzzzzzzzzz. i po czulosciach.
    siedzisz gdzies na dwojce w krzakach a tu nagle bzzzzzzzzzzzzzzz. i od razu masz sraczke.
    zero prywatnosci.
    aicpanfhuj.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Mazeno, za bardzo przesiąkłeś dzikością stepów i pustyń wschodu :P. Nawet jeśli drony robią "bzzzzzz", to: jeśli jesteś pod namiotem w czarnej dupie, a ktoś lata dronem, to znaczy, że nie jest to na tyle czarna ****, aby nie było tam innych podróżników :P. Ja drona nie mam, ale twierdzę, że to spoko uzupełnienie arsenału fotografa/filmowca.

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

nie przecze, fotografa/filmowca i owszem, nawet sam moze i bym sie skusil (oczywiscie z tym wszedobylskim bzzzz to przerysowanie, tam gdzie ja sie wlocze tego nie ma - na razie).
    tyle ze teraz niemal kazdy ma tego cholernego drona.
    a najwiecej to jujtubery i fejsiarze.
    ilosc przeszla w bylejakosc.

a co gorsza, ilosc przechodzi powoli w systemowa jakosc: systemowe uzbrojenie - armii (vide ukraina), czy systemowa inwigilacje - sluzb (u mnie na wiosce drony juz ma i straz wiejska, i milicja - i te drony potrafia sporo zarobic, wytarczy, ze taki powisi nad jednym skrzyzowaniem przez dwie godziny i wpada 8-10 tysi do kasy panstwowej. mandaty bezapelacyjnie za drobiazgi sie sypia, a to brak kierunkowskaza, a to niepelne zatrzymanie na "stopie" - do tego ostatniego specjalnie zmienili uklad skrzyzowania i zlikwidowali pas rozbiegowy. jak kto nieswiadomy to placi, a nieswiadomych sporo, zwlaszcza zamiejscowych. a straz wiejska potrafi pilnowac z powietrza nawet prywatnych ogrodkow.
    i tak to sie zyje w tym nowoczesnym XXI wieku. mielismy miec latajace samochody. no to mamy drony.
    za kilka lat bedziemy do nich partyzancko strzelac.

dobra, styknie tego bajdurzenia i spamowania, dajcie jeszcze tej islandii.
    Ostatnio edytowane przez mazeno ; 22-12-2024 o 19:10

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów