https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
#Adawro - to sprawdzone info, czy przypuszczenia? Z tym firmwarem i ogólnie nie działaniem X2 na R6mk2
Zapytałem wujka google o najnowsze firmware i tam była informacja, że dodali obsługę EOS R. Nie trudno wyciągnąć wniosek, że jeszcze nie ma wsparcia dla nowszych aparatów.
R3 + RF85L
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Canon pilnuje swojego biznesu i nie dzieli się specyfikacją protokołu połączenia między aparatem i lampą (obiektywami też) i lubi robić "psikusy" niezależnym producentom, którzy muszą przy pojawieniu się nowego korpusu na nowo analizować transmisję i wprowadzać odpowiednie poprawki trochę po omacku.
Obecnie poprawki są wydawane w formie nowych firmware-ów, a i tak nie zawsze usuwają wszystkie niedoróbki.
Dawniej różnie bywało - np. Obiektywy SIGMY można było wysłać na wymianę chip-a, ale często kończyło się to sprzedaniem starego i kupnem nowego obiektywu.
R3 + RF85L
Canon do modeli Rp, R6, R6 Mark II i R8 nie dokłada kabla interfejsu Canon IFC-100U, trzeba go sobie dokupić oddzielnie o ile ktoś go potrzebuje. Kabel ten kosztuje w oficjalnym sklepie internetowym Canona gdzie go kupowałem prawie 200 zł i nie posiada zabezpieczenia kabla (sprzedawany jest sam kabel). Jest to towar deficytowy i praktycznie zawsze niedostępny w sprzedaży. Kabel ten jest standardowo dokładany do modeli R, R5 oraz R3.
https://www.youtube.com/watch?v=-4NPI4dpuA8
Pod tym filmikiem ktoś zostawił takie zapytanie:
Na które otrzymał taką odpowiedź:Dzięki za info. Jeszcze jeden drobiazg: próbuje kupic Navigator Quadralite X2 C, ale praktycznie go nie ma na rynku. Dystrybutor z Krakowa powiedział, że najbliższej dostawy spoedziewaja się najwcześniej za 3 miesiące, nie mogę czekac. Jest natomiast dostepny troche droższy / Godox XPro C . Orientujesz sie może, czy to podobne/takie samo urządzenie? Chce go uzywac z R6, Quadralite V1 plus lampy studyjne - lampy planuję dopiero kupić.
Tak wygląda lista modeli aparatów różnych producentów kompatybilnych z wyzwalaczami firmy Godox:Godox XPro C to jest identyczne urządzenie tylko pod inną marką.
https://www.godox.com/static/upload/...2351430089.pdf
Dzięki Mkamelg, udało mi się już połączyć wyzwalacz z lampą i zaczęło to działać na manualu i TTL (tu jeszcze nie mam takiej 100% pewności, muszę więcej prób wykonać). Zapytałem pod jednym z filmików na YT i autor mi odpisał co należy zrobić. Oto odpowiedź autora filmu. Może komuś się też przyda:
Cześć. Operujesz na manualu czy TTL? Sprobuj najpierw nie zakładać wyzwalacza na aparat, ustaw wyzwalacz na manualne starowanie mocą błysku i sprawdź czy wyzwalacz i lampa są dobrze skonfigurowane. Odpal wyzwalacz i lampę manualnie i sprawdź czy moc błysku zmienia się adekwatnie to wybranych przez ciebie ustawień. Jeśli wszytko gra dopiero potem załóż wyzwalacz na aparat i sprawdź czy działa tak samo już z włączonym aparatem.
Czy mógłbym prosić jakiegoś uprzejmego posiadacza R6mk2 o test zapełnienia bufora - czy po zapełnieniu bufora, też musicie czekać 10-20 sekund (w zależności od karty), aby móc wykonać pierwsze zdjęcie?
Poprosiłbym o test z RAW/cRAW i informację jaką kartę macie i jaki firmware.