Strona 8 z 52 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Powoli pojawiają się konkretne informacje dotyczące osiągów matrycy Canona R6 II.
    I tak wiemy już, że czas odczytu matrycy jest dobry w porównaniu z konkurencją i gdy weźmiemy pod uwagę, że to w końcu tylko matryca typu FSI. Ale nie jest to jakiś niesamowity krok na przód względem R6, a już na pewno nie względem R5.
    Wyniki dla odczytu całej matrycy (warto wiedzieć, że dla migawki mechanicznej to czas około 3 ms):

Canon R6 II - 14 ms
    Canon R6 - 19,7 ms
    Canon R5 - 15,5 ms
    Canon R3 - 5,5 ms
    Canon R - 80 ms
    Canon R7 - 31,3 ms
    Canon R10 - 40 ms

Fujifilm X-T4 - 19 ms
    Fujifilm X-T5 - 31,3 ms
    Fujifilm X-H2S - 9,7 ms
    Fujifilm GFX 50S - około 250 ms

Nikon Z6 - 44 ms
    Nikon Z7 - 62,5 ms
    Nikon Z7 II - 62,5 ms
    Nikon Z9 - 4 ms

Olympus OM-D E-M1 - około 77 ms
    Olympus OM-1 - 7,8 ms

Sony A1 - 4,2 ms
    Sony A6300 - około 50 ms
    Sony A6500 - około 39 ms
    Sony A7 III - około 35 ms
    Sony A7 IV - 26,8 ms
    Sony A7R II - około 83 ms
    Sony A7R III - około 70 ms (lub około 35 ms dla skompresowanych rawów)
    Sony A7R IV - 62,5 ms
    Sony A7S - około 34 ms
    Sony A7S II - około 30 ms
    Sony A9 II - 6,2 ms

Z pierwszych recenzji Canona R6 II można też dowiedzieć się, że jest rzekomo o wiele głośniejszy od poprzednika. Ma to dotyczyć zarówno pracy migawki, jak i IBIS. Jeśli ktoś z Was ma opinię w tej sprawie chętnie się z nią zapoznam.

Z przyjemnością dowiedziałbym się także czy Canon R6 II bez problemu współpracuje z obiektywami Samyang AF z mocowaniem RF oraz z obiektywem Tamron 35 mm F1.4, który zawieszał Canona R6 (sprawdzałem kilka modeli), a bez problemu współpracuje z Canonem R6 (taka ciekawostka).
    Ostatnio edytowane przez audioart ; 21-12-2022 o 17:47

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Miało być na końcu:
    (...) z obiektywem Tamron 35 mm F1.4, który zawieszał Canona R (sprawdzałem kilka modeli), a bez problemu współpracuje z Canonem R6 (taka ciekawostka).

Pełne uzależnienie
    Miasto

Poniższy tekst opublikowałem kilka tygodni temu na forum CR, więc jeżeli ktoś z tego forum się tam kręci, to mógł się tam z nim wcześniej zapoznać.

Zanim zabierzecie się za wypakowanie aparatu z pudełka, pamiętajcie o zaktualizowaniu EOS Utility do najnowszej wersji (na ten czas jest to wersja 3.16.1.3). Informacja o aktualizacji powinna pojawić się automatycznie po uruchomieniu EOS Utility. Dlaczego? Ponieważ przy zainstalowanej starej wersji EOS Utility podczas próby synchronizacji aparatu z komputerem (połączenie sieciowe WiFi na zasadzie aparat -> ruter -> komputer), aparat zawiesza się do tego stopnia, że wymagane jest wyciągnięcie akumulatora celem zresetowania aparatu żeby ponownie działał.

Zawiesił mi się też raz po oddaleniu oka od EVF i próbie spojrzenia na ekran LCD, ale na szczęście odwiesił się samodzielnie. Na razie zdarzyło się to tylko raz, i mam nadzieję że więcej się nie powtórzy.

Po wypakowaniu aparatu z pudełka i uruchomieniu go, zmieniłem kilka opcji pod kątem wykonywania przykładowych zdjęć.

Jakość obrazu: RAW
    Autom. optymalizator jasności: OFF
    Styl obrazów: Neutralny
    Korekcja aberracji obiektywu: Wszystko na OFF
    Redukow. zakłóceń - High ISO: OFF
    Tryb migawki: Elektroniczna
    Działanie AF: AI FOCUS
    Obszar AF: 1-punktowy AF
    Obiekt do wykrycia: Autom.

Aparat standardowo dostarczany jest z wybranym na pokrętle wyboru trybu fotografowania trybem P, i w takim trybie wykonywałem przykładowe zdjęcia.

Do aparatu podpiąłem obiektyw Canon RF 85mm F2 Macro IS STM.

Pobierz pliki RAW:

https://1drv.ms/u/s!Asmd3i9rvqAbmDq6...XxtPF?e=jTJKiS

Z racji posiadania jeszcze na stanie modelu aparatu EOS R, interesowało mnie bardzo jak obydwa modele aparatów wypadną w porównaniu rozdzielczości matryc, zwłaszcza po przeczytaniu tych poniższych słów opublikowanych w tej https://www.popphoto.com/gear-review...-early-review/ recenzji:

Canon also says the R6 Mark II has a resolution performance that is superior to the EOS 5D Mark IV, which provides 30.4 megapixels.
    Aż tak dobrze to chyba nie jest, ale na szczęście nie jest gorzej niż w EOS R czego najbardziej się obawiałem (w końcu tutaj ucieka 6 megapikseli z matrycy).

Te porównawcze pliki RAW które możecie sobie pobrać spod poniższego linka należy otwierać tylko i wyłącznie pod DPP, bo w innych aplikacjach może pojawić się błąd kolorów - taką aplikacją jest np. PhotoScape X.

Ustawienia aparatu są te same co pod kątem wykonywania przykładowych zdjęć, poza opcją Obiekt do wykrycia którą musiałem ustawić na OFF.

Celem wykonania tego skromnego testu przełączyłem się na tryb fotografowania Av. Po przełączeniu się na tryb fotografowania Av, ujawniła się fabrycznie ustawiona wartość przysłony która wynosi f/5.6.

Pobierz pliki RAW:

https://1drv.ms/u/s!Asmd3i9rvqAbmEYk...6A0Ha?e=BZZT3n

Nie wiem co odpowiada za to niewielkie przesunięcie obrazu w kadrze, obydwa aparaty były perfekcyjnie wypoziomowane wg wskazań poziomic widocznych na ich ekranach LCD. Zdjęcia były wykonywane ze statywu z 2 sekundowym samowyzwalaczem, przy sztucznym oświetleniu o deklarowanej temperaturze koloru 2700K, dlatego wypadałoby samodzielnie nanieść korektę balansu bieli z AWB na 2700K.

Ten model aparatu jest pierwszym pełnoklatkowym aparatem marki Canon, w którym pojawia się opcja cyfrowego telekonwertera. Dostępne powiększenia to 2.0x oraz 4.0x. Cyfrowy telekonwerter nie działa przy zapisie zdjęć do plików RAW.

Ten model aparatu podobnie jak modele R3, R7 i R10 posiada certyfikat MFi wydany przez Apple.

Na ekran LCD mam nałożoną szybkę marki JJC model JJC GSP-EOSR6. Nie kosztuje majątku, a co bardzo ważne dla niektórych ludzi nie blokuje zamykania ekranu LCD. Nie jest idealnie spasowana z ekranem LCD (jest krótsza o jakiś 1 mm), i to w sumie jest jej jedyna wada.

https://rfshooters.com/blog/cameras/.../memory-cards/

https://alikgriffin.com/best-memory-...-the-canon-r6/ (posortowane po In-Camera Write)

Po lekturze tych dwóch testów kupiłem sobie zestaw dwóch kart pamięci Kingston Canvas React Plus UHS-II o pojemności 64 GB każda wraz z czytnikiem kart pamięci SD MobileLite Plus. Z tymi kartami włożonymi w obydwa gniazda aparat włącza się błyskawicznie, i zapisuje dane błyskawicznie.

To byłoby wszystko ode mnie na ten czas. Proszę mnie nie prosić o więcej testów, ponieważ zacząłem już ustawiać aparat pod siebie, i nie będę specjalnie zmieniał ustawień z powrotem na fabryczne. Byłbym w stanie bawić się dalej w testowanie, gdyby Canon nie wyciął w tym modelu aparatu możliwości zapisania mojej własnej konfiguracji na kartę pamięci.

To co poniżej napiszę nie znalazło się już na forum CR.

Pogoda jaka jest każdy widzi, i szczerze mówiąc nie ma czego fotografować na mieście.

https://www.flickr.com/photos/mkamel...77720304191448

Na widocznej na zdjęciach kaczce mandarynce przetestowałem działanie cyfrowego telekonwertera, o którym można sobie poczytać w instrukcji obsługi aparatu tutaj https://cam.start.canon/pl/C012/manu...ng-1_0060.html, a poza instrukcją obsługi tutaj https://snapshot.canon-asia.com/sg/a...ooters#anchor7

Aparat zaliczył już śnieg z deszczem, oraz mróz na poziomie -6°C. Co do śniegu z deszczem, to oczywiście padał również na EVF, ale nic złego się nie stało - nie zaparował od środka jak to miało miejsce w przypadku pierwszych egzemplarzy EOS R zamawianych w przedsprzedaży. Co do mrozu, to nie zauważyłem spowolnienia pracy aparatu znanego mi z wcześniej używanych lustrzanek cyfrowych. Ubytek energii z akumulatora po używaniu aparatu na mrozie przez około dwie godziny mieści się w zakresie 8-10%.

Czy warto kupić sobie ten model aparatu marki Canon? Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ja przesiadłem się na niego z R-ki (EOS R), i jak na razie nie żałuję swojej decyzji.

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Jeśli dla Ciebie jest RS jest znacząco poprawiony to nie ma co dalej ciągnąć tematu - dla mnie 40 fps przy takim RS i szatkowaniu krawędzi jest bezużyteczne.
    Druga sprawa jak patrzę(w porównaniu do mojego R5 którego 1,5 roku już używam) na pracę AF np. tutaj https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=1091 gdzie było to robione w dobrych warunkach (mocne światło, dobry nowy obiektyw - wysokie czasu i niskie przysłony, przewidywalny ruch) to na razie nie widzę żadnego efektu "whoaaa muszę biec wydać $$". Może z czasem coś wprowadzą co będzie mnie interesować aby wziąć jako drugą puszkę ale sam Jared stwierdził, że jeśli nie żyjesz tylko z foto i nie kręcisz video to wymiana R6 na R6II nie ma sensu.
    Na kilku grupach dyskusyjnych systemu R spotkałem się z opiniami, że CAF i tracking w R6II miażdżą R6. Nie wiem, czy to efekt nowości, czy wydanych pieniędzy, czy czegoś innego.
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Na kilku grupach dyskusyjnych systemu R spotkałem się z opiniami, że CAF i tracking w R6II miażdżą R6. Nie wiem, czy to efekt nowości, czy wydanych pieniędzy, czy czegoś innego.
    Początki zawsze są miażdżące. Szczególnie gdy "użytkownicy" opierają się na przeczytanych folderach. Nastepny etap to status kultowości dla modeli poprzednich, którym nowość nie dorasta do pięt.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Początki zawsze są miażdżące. Szczególnie gdy "użytkownicy" opierają się na przeczytanych folderach. Nastepny etap to status kultowości dla modeli poprzednich, którym nowość nie dorasta do pięt.
    Tak to zawsze jest: najpierw są zapowiedzi, i wszyscy marudzą, co to "oni" nawtryniali do nowego modelu, potem model wchodzi na rynek i jest entuzjazm na poziomie orgazmu ze ślinotokiem, oraz krucjaty na temat jaki to poprzedni model był kompletną padaką, potem na dwa lata zapada martwa cisza nad tą trumną, a potem są następne zapowiedzi...

No to ja przeskoczyłem od razu dwa etapy do przodu, ale zostałem przy starym sprzęcie
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

To już tradycyjnie - pojawiły się pomiary matrycy R6mk2.
    Wygląda na to, że to dokładnie ta sama matryca, która leży sobie w R6 jedynie z nieco zoptymalizowanym odszumianiem.
    Kolejne body ze starym kotletem...
    https://www.photonstophotos.net/Char...R6%20Mark%20II

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

A te +4mpx to z power cosmic wleciało od samego Galactusa?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    A te +4mpx to z power cosmic wleciało od samego Galactusa?
    To dokładnie ta sama matryca technologicznie. To właśnie dzięki tym dodatkowym 4mpix dostaje zapewne nieco lepszy wynik (wyniki na P2P są normalizowane).

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

o, jest jedna funkcja, która mogłaby mnie skłonić za jakiś czas do przesiadki - brak cropa w 4k/50 (można ustawić i tak i tak, ale crop nie jest wymuszony jak w R6)
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 8 z 52 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów