Strona 14 z 52 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 515

Wątek: Canon EOS R6 Mark II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R6 Mark II

Myślę, że pawel.guraj ma rację, co nie zmienia faktu, że mi się to bardziej podoba prosto z puszki. Podobną dyskusję toczyliśmy po tym co pisałem o R5 właśnie, gdzie mi się obrazek bardzo nie podobał, a Paweł pisał, że jak się przeskaluje to wyjedzie podobny szum, itd., itp. tylko właśnie mi się nie chce przeskalowywać

Co do wyciągania z cieni i gaszenia świateł - ja nie operuję zazwyczaj suwakiem EV bardziej jak +/- 1 EV, a do tych wartości to raczej z żadnymi nie ma tragedii.

Jeśli dobrze pamiętam, 26 czerwca ruszaj zapisy na testy od sierpnia, proponuję się po prostu zapisać i wziąć sprzęt na weekend. Z doświadczenia wiem, że rady w internecie to jedno, a możliwość spróbowania samu, to często coś innego

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Z doświadczenia wiem, że rady w internecie to jedno, a możliwość spróbowania samu, to często coś innego
    Bez sensu, przepychanie sie w oparciu o wiedze teoretyczna z innych zrodel jest o wiele ciekawsze :P
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Miasto
    Gostynin

Witam,
    od wczoraj jestem posiadaczem R6 mkII. Jest to mój pierwszy bezlusterkowiec. Po pierwszych testach zaniepokoił mnie hałas dochodzący z puchy. Mianowicie gdy body jest wyłączone słychać w środku jakby coś było poluzowane przy każdym większym ruchu aparatem. Po przełączeniu w tryb 'on' hałas znika. Zadzwoniłem do sklepu gdzie został zakupiony sprzęt z pytaniem czy jest to jakaś usterka, ale w odpowiedzi usłyszałem że jest to zapewne odgłos systemu stabilizacji który jest zamontowany w tym aparacie. Ponoć ten model tak ma. Czy możecie mi to potwierdzić na forum. Wasze puszki też tak mają?

Pełne uzależnienie
    Miasto

Niestety jest to cecha a nie wada tego modelu aparatu. Przeczytaj sobie mój post sprzed kilku miesięcy https://www.canon-board.info/threads...=1#post1441915 Przed tym postem opublikowałem jeszcze jeden, to były takie powiedzmy pierwsze wrażenia z użytkowania tego modelu aparatu https://www.canon-board.info/threads...=1#post1440004

Widzę, że po raz kolejny przez forumowicza o ksywie don została poruszona kwestia jakiejś formy porównania R6 Mark II z R5. Po raz kolejny, bo wcześniej zrobił to tutaj https://www.canon-board.info/threads...t=#post1447878

Nieco ponad miesiąc temu jako posiadacz R6 Mark II szarpnąłem się na R5. Skończyło się zwrotem R5 a ja podjąłem decyzję, że zostaję z R6 Mark II na czas nieokreślony.

Pod poniższym linkiem zostawiam do pobrania dwa pliki RAW zarejestrowane przy tych samych ustawieniach obydwu modeli aparatów. Obiektyw który był podpinany pod obydwa modele aparatów to Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM:

https://1drv.ms/f/s!Asmd3i9rvqAbmSWv...Vps-Q?e=uqZx6E

Dlaczego zrobiłem zwrot? Podstawowym powodem był znacznie gorszy czas pracy akumulatora LP-E6NH w R5 w stosunku do R6 Mark II. Różnica pomiędzy tymi dwoma modelami aparatów to jest ****a przepaść.

R5 to aparat dla zadaniowca. Czyli bierzesz aparat wraz z dodatkowym akumulatorem lub powerbankiem, idziesz/jedziesz na dzienne zlecenie/wyprawę, robisz swoje, wracasz do domu i ładujesz wyczerpane do cna akumulatory i powerbank od nowa.

Jeżeli jesteś jednym z tych co to ładują akumulator na 100%, coś tam sobie popstrykają i odłożą aparat do torby, na drugi dzień przy kolejnym wyjściu znowu coś tam popstrykają i znowu odłożą aparat do torby a na trzeci dzień zerkając na stan akumulatora stwierdzają „o, jeszcze mam te 35% to jeszcze mi starczy mocy na dzisiejsze wyjście”, to R5 nie jest aparatem dla Ciebie.

Dlaczego jest tak dobrze w R6 Mark II? Dlatego:

At the heart of the Canon EOS R6 Mark II is a new version of the DIGIC X processor. Not only does this provide the improved shooting performance, it has allowed battery life to be extended by approximately 50% in stills using the LCD and a 4K 60p video recording time of around 40 minutes – twice as long as on the EOS R6.
    Sercem aparatu Canon EOS R6 Mark II jest nowa wersja procesora DIGIC X. Nie tylko zapewnia to lepszą wydajność fotografowania, ale także wydłużyło żywotność baterii o około 50% w przypadku zdjęć wykonywanych przy użyciu wyświetlacza LCD i nagrywania wideo 4K 60p przez około 40 minut – dwa razy dłużej niż w przypadku aparatu EOS R6.
    Źródło: https://www.canon.pl/pro/news/eos-r6...-key-features/

Brakowało mi też kilku użytecznych funkcji które są w R6 Mark II a do których już się przyzwyczaiłem. Te funkcje to aktualnie ustawiona ogniskowa obiektywu widoczna w wizjerze oraz na ekranie, opcja Fotogr. bez migotania HF a także opcja oszczędzania energii rozszerzona o ściemniacz ekranu.

To nie są wszystkie powody zwrotu. Gdybym o reszcie tych powodów zwrotu napisał publicznie, to musiałbym wbijać się w zaawansowaną polemikę z innymi forumowiczami na co nie mam ani ochoty, ani czasu.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Mam pytanie, czy te nowe matryce to jest jakiś postęp, czy ledwie mały upgrade w przejściach tonalnych i rejestracji obrazu z dużym kontrastem? czy to może jest jeszcze kompletnie poza zasięgiem i może za parę lat dopiero się doczekamy? mam na mysli kadry takie jak ten, gdzie prze lornetkę oko ludzkie widzi "normalnie", smartfon jak cię mogę nagrywa znośnie, a aparat kompletnie przepala.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2023-06-23_22-16-27.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	670,7 KB
ID:	13570
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Niestety jest to cecha a nie wada tego modelu aparatu. Przeczytaj sobie mój post sprzed kilku miesięcy https://www.canon-board.info/threads...=1#post1441915 Przed tym postem opublikowałem jeszcze jeden, to były takie powiedzmy pierwsze wrażenia z użytkowania tego modelu aparatu https://www.canon-board.info/threads...=1#post1440004

Widzę, że po raz kolejny przez forumowicza o ksywie don została poruszona kwestia jakiejś formy porównania R6 Mark II z R5. Po raz kolejny, bo wcześniej zrobił to tutaj https://www.canon-board.info/threads...t=#post1447878
    ........
    Dzięki za odpowiedź i za sample. Próbowałem jeszcze raz zadać pytanie ponieważ wcześniej tylko pawel.guraj odpowiedzial z sensem bo reszta komentarzy była oderwana od pytania , a teraz jeszcze zostały dołączone przykładowe zdjęcia z dwóch body.
    Wg mnie na przykładowych zdjęciach matryca z R6 Mark 2 ma mniej przepaleń, zwłaszcza na kostce brukowej, ale też minimalnie mniej detalu niż R5 w cieniach, ale te cienie to sądzę że to jest głównie przez mniejszą ilość Mpx.
    Poza tym nie widzę jakichś innych dużych różnic, oprócz oczywiście wielkości obrazka.
    Czy ktoś ma jakieś inne spostrzeżenia ?
    Może są jeszcze jakieś dodatkowe sample ?
    Pytałem o te dwa aparaty ponieważ zastanawiałem się nad jednym z nich a nie miałem okazji sprawdzić ich obu naraz, więc dlatego pytanie do Was.
    Pozdrawiam
    Moja CaroLina

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Mam pytanie, czy te nowe matryce to jest jakiś postęp, czy ledwie mały upgrade w przejściach tonalnych i rejestracji obrazu z dużym kontrastem? czy to może jest jeszcze kompletnie poza zasięgiem i może za parę lat dopiero się doczekamy? mam na mysli kadry takie jak ten, gdzie prze lornetkę oko ludzkie widzi "normalnie", smartfon jak cię mogę nagrywa znośnie, a aparat kompletnie przepala.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2023-06-23_22-16-27.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	670,7 KB
ID:	13570
    A co ma matryca do przepalenia?
    Nowe matryce zapewniają większy DR (znacznie lepsze wyciągnięcie cieni) pod warunkiem, że klatka jest poprawnie naświetlona, to znaczy światła są pod korek (ettr) ale nie przepalone.
    Tak więc w tym przypadku gdyby nie prześwietlić (pytanie czy to w ogóle jest prześwietlone w RAW) to dało by się DR wyciągnąć (im nowsza matryca tym bardziej).

Z drugiej strony, nie należy się spodziewać już jakiegoś zasadniczego postępu. Obecnie zdecydowanie dominującym szumem jest szum fotonowy - tak więc tej granicy się nie przekroczy, a jesteśmy już bardzo jej blisko.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Miasto
    Warszawa

To nie jest foto w RAW, to klip mp4, tutaj nie mam duzej mozliwosci obróbki.

Edit1. Ahh, zupelnie wypadlo mi z glowy, ze R6 ma Clog…. Na przyszlość będę pamietal

Edit2. Wlasnie potestowalem z wnetrza mieszkania w kierunku okien oba Logi (Log i Log3) i to jest jakiś koszmar… ale może w terenie bedzie lepiej jesli bede mial okazje to sprawdze.
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Pamiętaj ze szum w logu znika podczas zmiany ekspozycji w postprodukcji. Loga się mocno prześwietla.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Miasto
    Warszawa

to mi nie znika - mam piękną kaszanę w cieniach w PPro, albo nie umim tych suwaczków.. a żeby mieć normalny kontrast to curvy muszę niemal w prostokąt układać
    Flickr | YT

Strona 14 z 52 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów