Witam, kilka dni temu zakupiłem używany aparat Canon EOS 5D Mark II. Po otrzymaniu przesyłki odczekałem aż sprzęt zrówna się z temperaturą pokojową przed jego włączeniem aby uniknąć jakichkolwiek awarii. Pstryknąłem zdjęcie i niestety pierwszą rzeczą, którą zobaczyłem była pozioma linia o wysokości około jednego piksela przechodząca przez całe zdjęcie. Szukałem rozwiązania problemu na wielu zagranicznych forach jednak nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku (jedynie pionowe białe linie itd.)
Próbowałem już zmieniać wszystkie ustawienia, od najprostszych jak różne wartości przesłony, ISO i czasu naświetlania po czyszczenie matrycy, zmianę jakości zdjęć. Dla pewności powiem, że wykluczyłem także błąd w zapisie z powodu potencjalnie uszkodzonej karty pamięci, ponieważ ten sam problem pojawia się na trzech różnych kartach CF.
Odpaliłem tryb filmowania i podczas nagrania cyknąłem dwie fotki w jego trakcie. Co ciekawe, podczas sprawdzania materiału na komputerze na wideo poziomej linii nie było natomiast na samych zdjęciach linia już się pojawiła.
Szczerze mówiąc wolałbym usłyszeć, że jest jakiś sposób na łatwą naprawę tego błędu jednak podejrzewam, że możliwym powodem jest wadliwa matryca. Tak czy inaczej wolałbym zapoznać się z opinią dużo bardziej doświadczonych technicznie osób niż ja, stąd ten temat.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
![]()