witam
a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?Zamieszczone przez minek
witam
a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?Zamieszczone przez minek
Tak. Chodzi o to kółko nastaw.Zamieszczone przez emild
W postach wyżej alfa była porównywana do 350/10/20/30 (nie pamiętam czy dokładnie w tej kolejności), jednym ciągiem pisane.Zamieszczone przez emild
Tak. Nie wiedziałeś, że można nim kręcić? Ha, co więcej, odrobina ekwilibrystyki wystarczy, aby kciukiem nim pokręcić i zmienić przysłonę, a palcem wskazującym, tym drukim kółkiem co wystaje koło spustu - jednocześnie - czas. I wszytko nie odrywając oczu od wizjera i nie szukająć tycich guziczków kciukiem.gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?
ale wiadome przecież, że jest konkurentem dla 350 a nie 20/30 etc.Zamieszczone przez minek
wiedziałem, że koło się kręciZamieszczone przez minek
. Tylko, że u mnie (nie canon) jest umieszczone całkiem gdzie indziej. tak normalniej
jak (chyba) u wszystkich innych znacznie wyżej. Nie trzeba wyginać kciuka do dołu
pozdrawiam
popraw mnie jesli sie myle, ale zamiast cyt. "wyginac kciuka", musisz siegac do tego kolka druga reka...Zamieszczone przez emild
a w Canonie jest to tak pomyslane, ze lewa mozesz caly czas trzymac szklo (co w przypadku dluuugich bialych fallusowma istotne znaczenie) a wszelkie nastawy zmieniac prawa lapa. wzglednie mozesz lewa reka wisiec na slupie a prawa robic caly czas zdjecia
lub, najbardziej prozaicznie, nie odkladajac aparatu siegnac do torby/plecaka po akumulator czy karte pamieci.
to moze sie to wydawac z poczatku dziwne, ale po opanowaniu okazuje sie cenne uzytkowo. w sumie, to zachecam sprobowac. wielokrotnie uratowalo mi wartosciowe ujecia, gdy w ferworze walki nie mialem czasu na zatrzymanie sie, a musialem zmienic akku czy karte.
Wyginac jak wyginac, ale mi sie wydaje, ze canonowe kolko jest mimo wszystko wygodniejsze... Raz, ze "inaczej pracuje kciuk w stawach" (wygiecie w dol akurat maly problem), a dwa, ze mozna nim krecic dookola szybko bez zatrzymywania, co przy przewijaniu setki fot jest calkiem niezle (niezaleznie od innych sposobow przewijania setki fot). Ale to "co kto lubi" w sumie.
...
nie, upierałbym się za wyginaniemZamieszczone przez akustyk
ale zaznaczam, że nie miałem żadnego lustra canona w ręku-to tylko suche przemyślenie po obejrzeniu body w necie.
Nie twierdzę, że to gorsze rozwiązanie.
no ja też tak mogę tylko wykonuję mniejszy ruch kciukiem,bez takich wygibasówZamieszczone przez akustyk
![]()
rzeczywiście przy przeglądaniu dużej ilości zdjęć - wygodne. Natomiast przy regulacji przysłony wystarcza mi prędkość, którą osiągam u siebie :grin: Raczej nie potrzebuję szybko zmieniać ze skrajnej wartości w skrajną.Zamieszczone przez Kuchatek
Dzięki za wyjaśnienia. już wiem, gdzie jest to drugie pokrętło :grin:
emil
Nie chodzi o prędkość regulacji. Co kto lubi, ale dla mnie to koło jest _bardzo_ wygodne (nie przeglądam nim fot, bo nie mam ekranika z tyłu).
Próbowałem brać w łapy nikona (f80, d100) gdzie takie koło jest na górze i chodzi w poziomie, zagłębione w aparacie ... iii wydawało mi się to mniej wygodne - musiałem puścić praktycznie aparat, tzymając go tylko za wystający uchwyt z przodu. Ale jestem pewien, że to kwestia przyzwyczajenia.
I tak i nie. Znam użytkowników D200 którzy twierdzą że brak tego kółka z tyłu to jedyna wada nikonów w zakresie ergonomii.Zamieszczone przez minek
![]()
![]()
![]()
Ale za to alpha daje lepsze zdjecia od 350D: :-)Zamieszczone przez DoMiNiQuE
A100:
http://img.allabout.co.jp/gs/digital...3A/a100_p1.jpg
350D:
http://img.allabout.co.jp/gs/digital...A/kissn_p1.jpg