Strona 21 z 37 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 364

Wątek: Nowa lustrzanka Sony!

emild
    Guest

Domyślnie

witam
    Cytat Zamieszczone przez minek
    A jaki wygodny grip do niego przewidzieli? A gdzie drugie kółko? To są naprawdę ważne żeczy przy używaniu aparatu i żadne mega-ficzery tego nie zastąpią.
    a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emild
    witam

W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?
    Tak. Chodzi o to kółko nastaw.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

witam

a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....
    W postach wyżej alfa była porównywana do 350/10/20/30 (nie pamiętam czy dokładnie w tej kolejności), jednym ciągiem pisane.

gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?
    Tak. Nie wiedziałeś, że można nim kręcić? Ha, co więcej, odrobina ekwilibrystyki wystarczy, aby kciukiem nim pokręcić i zmienić przysłonę, a palcem wskazującym, tym drukim kółkiem co wystaje koło spustu - jednocześnie - czas. I wszytko nie odrywając oczu od wizjera i nie szukająć tycich guziczków kciukiem.

emild
    Guest

Domyślnie

W postach wyżej alfa była porównywana do 350/10/20/30 (nie pamiętam czy dokładnie w tej kolejności), jednym ciągiem pisane.
    ale wiadome przecież, że jest konkurentem dla 350 a nie 20/30 etc.
    Tak. Nie wiedziałeś, że można nim kręcić?
    wiedziałem, że koło się kręci . Tylko, że u mnie (nie canon) jest umieszczone całkiem gdzie indziej. tak normalniej jak (chyba) u wszystkich innych znacznie wyżej. Nie trzeba wyginać kciuka do dołu
    pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wiedziałem, że koło się kręci . Tylko, że u mnie (nie canon) jest umieszczone całkiem gdzie indziej. tak normalniej jak (chyba) u wszystkich innych znacznie wyżej. Nie trzeba wyginać kciuka do dołu
    pozdrawiam
    popraw mnie jesli sie myle, ale zamiast cyt. "wyginac kciuka", musisz siegac do tego kolka druga reka...

a w Canonie jest to tak pomyslane, ze lewa mozesz caly czas trzymac szklo (co w przypadku dluuugich bialych fallusow ma istotne znaczenie) a wszelkie nastawy zmieniac prawa lapa. wzglednie mozesz lewa reka wisiec na slupie a prawa robic caly czas zdjecia lub, najbardziej prozaicznie, nie odkladajac aparatu siegnac do torby/plecaka po akumulator czy karte pamieci.

to moze sie to wydawac z poczatku dziwne, ale po opanowaniu okazuje sie cenne uzytkowo. w sumie, to zachecam sprobowac. wielokrotnie uratowalo mi wartosciowe ujecia, gdy w ferworze walki nie mialem czasu na zatrzymanie sie, a musialem zmienic akku czy karte.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wyginac jak wyginac, ale mi sie wydaje, ze canonowe kolko jest mimo wszystko wygodniejsze... Raz, ze "inaczej pracuje kciuk w stawach" (wygiecie w dol akurat maly problem), a dwa, ze mozna nim krecic dookola szybko bez zatrzymywania, co przy przewijaniu setki fot jest calkiem niezle (niezaleznie od innych sposobow przewijania setki fot). Ale to "co kto lubi" w sumie.
    ...

emild
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    popraw mnie jesli sie myle, ale zamiast cyt. "wyginac kciuka", musisz siegac do tego kolka druga reka...
    nie, upierałbym się za wyginaniem ale zaznaczam, że nie miałem żadnego lustra canona w ręku-to tylko suche przemyślenie po obejrzeniu body w necie.
    Nie twierdzę, że to gorsze rozwiązanie.

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    a w Canonie jest to tak pomyslane, ze lewa mozesz caly czas trzymac szklo (co w przypadku dluuugich bialych fallusow ma istotne znaczenie) a wszelkie nastawy zmieniac prawa lapa.
    no ja też tak mogę tylko wykonuję mniejszy ruch kciukiem,bez takich wygibasów
    Cytat Zamieszczone przez Kuchatek
    Wyginac jak wyginac, ale mi sie wydaje, ze canonowe kolko jest mimo wszystko wygodniejsze... Raz, ze "inaczej pracuje kciuk w stawach" (wygiecie w dol akurat maly problem), a dwa, ze mozna nim krecic dookola szybko bez zatrzymywania, co przy przewijaniu setki fot jest calkiem niezle (niezaleznie od innych sposobow przewijania setki fot). Ale to "co kto lubi" w sumie.
    rzeczywiście przy przeglądaniu dużej ilości zdjęć - wygodne. Natomiast przy regulacji przysłony wystarcza mi prędkość, którą osiągam u siebie :grin: Raczej nie potrzebuję szybko zmieniać ze skrajnej wartości w skrajną.
    Dzięki za wyjaśnienia. już wiem, gdzie jest to drugie pokrętło :grin:
    emil

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie chodzi o prędkość regulacji. Co kto lubi, ale dla mnie to koło jest _bardzo_ wygodne (nie przeglądam nim fot, bo nie mam ekranika z tyłu).
    Próbowałem brać w łapy nikona (f80, d100) gdzie takie koło jest na górze i chodzi w poziomie, zagłębione w aparacie ... iii wydawało mi się to mniej wygodne - musiałem puścić praktycznie aparat, tzymając go tylko za wystający uchwyt z przodu. Ale jestem pewien, że to kwestia przyzwyczajenia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

.... Ale jestem pewien, że to kwestia przyzwyczajenia.
    I tak i nie. Znam użytkowników D200 którzy twierdzą że brak tego kółka z tyłu to jedyna wada nikonów w zakresie ergonomii.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Niczego nie bronie ...stwierdzam tylko fakty. Moim zdaniem D200 daje zdecydowanie duzo lepsze zdjecia.
    Ale za to alpha daje lepsze zdjecia od 350D: :-)

A100:

http://img.allabout.co.jp/gs/digital...3A/a100_p1.jpg

350D:

http://img.allabout.co.jp/gs/digital...A/kissn_p1.jpg

Strona 21 z 37 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów