Porada praktyczna. Często przebija tekst/obraz tego co na drugiej stronie kartki. Podłóż w takim przypadku pod reprodukowaną stronę czarną kartkę.
Zależy jaki mamy papier - gruby, czy cienki, prześwitujący. Zrób test, porównaj.
Porada praktyczna. Często przebija tekst/obraz tego co na drugiej stronie kartki. Podłóż w takim przypadku pod reprodukowaną stronę czarną kartkę.
Zależy jaki mamy papier - gruby, czy cienki, prześwitujący. Zrób test, porównaj.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Dzięki, cenna rada. Akurat ta książka ma gruby papier, ale często przy skanowaniu walczyłem retuszem z tym zjawiskiem, a nie wpadłem na pomysł z ciemnym podkładem.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Może ja jestem dziwny ale zdecydowanie wolałbym skanować po połowie i połączyć w PS-ie niż bawić się w przefotografowywanie.
Co kto lubi. Stosuję obie metody w rożnych układach i akurat w tym przypadku wolę fotografować. Po właściwym ustawieniu stanowiska jest i wygodniej, i szybciej. Trochę wysiłku wymaga to przygotowanie, ale przy tej objętości opłaca się.
W ogóle sprawą zainteresowałem się od reprodukcji obrazów i rysunków. Mam w rodzinie artystkę amatorkę i to na jej potrzeby. A nie wszystko wskazane jest dotykać szybą skanera. Poza tym niektóre obrazy mają swoją fakturę, a ta lepiej wychodzi na zdjęciu.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 16-05-2021 o 06:37
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz