Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: AF Servo, AF AI i inne takie - lamerskie pytanie.

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie AF Servo, AF AI i inne takie - lamerskie pytanie.

Witam,

Czy ktoś mógłby pokrótce opisać o co chodzi? Zawsze sądziłem, że AF Servo, to wynalazek, który śledzi obiekt, na bieżąco zmieniając ostrość. Tymczasem w Wasii to nie działa i to jakiś święty Graal, hehe. Poza tym bez wgrania Wasii mój obiektyw śledzi obiekt - jak to się nazywa? Mam tu pewną lukę w wiedzy, więc proszę uprzejmie o wyjaśnienie tych wszystkich mambo - jumbo, czyli:

AF-SE AI Servo
    AF-AI AI Focus

Na czym to dokładnie polega. Nie każcie mi tego szukać po forum, bo to zbyt ogólne zagadnienia i wyskakuje mi milion tematów, w których te wyrażenia występują. Thx a lot.

pzdr

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Servo z Wasią będzie Ci śledził obiekt, ale nie wyzwolisz niestety migawki.

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

No tak, ale ja to miałem PRZED wgraniem wasii, więc o co comon? Może ja to źle rozumiem, albo to coś zupełnie innego?

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Jak wybrałeś Servo bez Wasii ?

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Jeśli dobrze pamiętam (miałem 300D) to AF jest zależny od wybranego trybu fotografowania tematycznego. W manualu i półmanualu AF jest automatyczny (czyli AI FOCUS) i sam wybiera czy to ma być AI SERWO czy ONE SHOT w zależności od tego czy obiekt się porusza czy nie. Wszystko to jednak opisane jest w instrukcji obsługi, trzeba tylko dokładnie poczytać.
    Po wgraniu Wasi dochodzi możliwość wyboru trybu AF ale niestety nie działa.
    Ostatnio edytowane przez stratus ; 01-06-2006 o 22:53

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

W 300D bez wasia soft działa serwo w trybie zdjęć sportowych. reszta trybow nie pozwala na uzywanie servo. Z wasią jest można wybrać servo przy AV, P, TV, M, ale nie zrobi się foto poprzez wciśnięcie spustu migawki tylko przez kombinację spust migawy + prawy przycisk na wśród przycisków "krzyżowych" i to tylko w momencie gdy złapie focus ostrość.

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus
    W 300D bez wasia soft działa serwo w trybie zdjęć sportowych. reszta trybow nie pozwala na uzywanie servo.
    Dobrze, więc wytłumaczcie mi takie zjawisko: (przed chwilą robiłem test).

Nastawiam tryb M, wciskam spust migawki do połowy i z tak wciśniętym spustem przybliżam aparat do monitora, lub do lampki, nieważne, chodzi o jakies źródło światła, bo w pokoju jest ciemno. I co się dzieje? Obiektyw na bieżąco koryguje ostrość (widać jak pierścień ostrości się obraca w zależności od odległości od obiektu). To samo w trybie AV, TV, P. Więc to jest to AF Servo? Jeżeli tak, to jednak działa nie tylko w trybie sportowym. I jeżeli tak, to what's this all about, skoro działa bez żadnej łachy ze strony wasii?

Bywalec

Domyślnie

może jednak masz wgraną jakąś wasie i o tym nie wiesz.

Odnośnie śledzenia przez autofokus obiektu, zgodze się obiekty będzie kręcił i tyle.
    Spróbuj teraz wyzwolić migawkę bez kombinacji klawisz jak koledzy wimieniali. Nie da rady
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Ha! I tu Was zaskoczę! Wyzwala migawkę w każdym trybie manualnym, czyli P, AV, TV i M. Śledzi obiekt, ostrość jest utrzymywana, dociskam spust do końca i jest zdjęcie. Bez żadnych cudów na kiju, lewych przycisków itd. I co Wy na to?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to pewnie "skośnoocy" :-) się machneli.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów