Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Stara lampa ELWA 18LA2

Początki nałogu

Domyślnie Stara lampa ELWA 18LA2

Witam!
    Trafilem taka lampe ale boje sie jej uzywac z cyfra. Kiedys zalozylem do 300V i blyskalo az milo i body wytrzymalo, zero problemow w manualu nawet OK naswietlala. Potem sie oczytalem ze napiecie za wysokie w starych lampach. Niestety nie mam voltomierza a chcialbym jej uzywac z Fuji S7000 ale sie o maszynke mojej zony bardzo boje. Jezeli ktos z Was wie ile wynosi to napiecie i moze pomoc to bede wdzieczny za podanie informacji. Dziala z Pentaconem Six-em :-). To chyba dziwne zestawienie. Z moja starenka Vilia tez dziala. Wspomnien czar :-)

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Początki nałogu

Domyślnie

Znalazlem Fuji wytrzymuje do 400V na stopce a lampa ma ok 60. Nawet sie da zdjecia zrobic, niestety wychodza raczej przeswitlone mimo roznych czasow miedzy 1/125 a 1/10000 (tak 10000). Bardzo mala roznica. Az mnie zastanawia ten fakt. Robic sie da zdjecie tylko na f8 (max dla Fujika). Mniejsza przeslona daje przesiwtlenie mimo 1/10000. Rozumiem ze blysk lampy i tak trwa krocej a tutaj migawka jest elektroniczna. troche to irytujace :-).

Pozdrowki
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie wiem, bo to temat dla Kuchatka, ale według mnie to masz poprostu lampę w trybie manualnym i tyle.

Stara nie-dedykowana lampa nie może błyskać z czasem 1/10000 sekundy. Do tego potrzebne jest strobo i dedykacja. Dlatego założe się, że faktyczny czas w twoim aparacie to pewnie 1/200 albo cos koło tego, przy pełnej mocy lampy. Jeśli obiekt znajduje się blisko, to zawsze będziesz miał przepalenie, niezależnie od przysłony. Tym bardziej jesli kompakt ma automatyczne ISO i podbija do 400 przy lampie. Ustaw, jeśli się da, 1/128 mocy lampy i sprawdź wyniki.

P.S> Lampa , zwłaszcza stara, błyska wolniej niż 1/10 000 sekundy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Kubaman, ta lampa to stary polski badziew, moze tylko bysnac i nic wiecej :-). Nie do konca znam sie na manualnym foceniu z lampa, ale myslalem ze skroceniem czasu uzyskam zmniejszenie ekspozycji. Potem sie zastanawialem, ze mimo ze trwa to tylko 1/10000 to i tak matryca dostaje duza ilosc swiatla, bo blysk z pelna moca trwa bardzo bardzo krotko. Na tabelce w lampie sa przyslony do 22 dla foto z bliska. Mysle ze tutaj nie da sie regulowac ilosci wpadajacego swiatla czasem trwania tylko przeslona (dla fujika najmniejsza dziura to f8). Domyslam sie tez ze dla aparatowz centralna migawka , czas nie jest az tak wazny , poniewaz w tabelce na lampie nie ma czas przy jakim ona obowiazuje tylko czulosc filmu. Wiec tak naprawde nie wiem przy jakim czasie robic te zdjecia.

W instrukcji Fujika proponuja stosowanie 1/1000 dla lamp zewnetrznych. Jest jednak przesiwetlenie ewidentne dla 1/1000 a nie ma go prawie wcale dla 1/10000 wiec cos jednak skrocenie czasudaje choc niewiele. Czasy rzedu 1/60 czy 1/200 calkowicie przeswietlaja. Migawka jest elektroniczna wiec czasy synchro nie do konca funkcjonuja chyba, choc dla wbudowanej jest 1/60 chyba ze w manualnym trybie wtedy dziala jak w Canonie czyli blyska tak aby bylo dobrze mimo ustawienia wyzszych czasow np. 1/200. I to dziala. Czytalem ze ludzie kombinuja z oklejaniem kalkatej lamopy aby zmniejszyc siłe blysku.

Nie wiem czy dobrze wytlumaczylem ale jakos tak rozumuje. Zamowilem na alledrogo ksiazke o foceniu z lampa byskowa, ksiazka stara wiec moze wlasnie tam takie rzeczy opisza. Podsumowuja nie ma jak e-ttl II :-).

Pozdrowki
    Paweł

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A ISO nie masz tam przypadkiem ustawionego na auto? Kompakty najczesciej zaczynaja bardzo wczesnie, wiec typowe iso 50 f/8 nie powinno przepalac fotek lampa, po ktorej z nazwy mozna by wnioskowac ze ma GN18.
    ...

Początki nałogu

Domyślnie

ISO ustawiam na 200 (Fujik ma 200 i 400 tylko do wyboru i 800 ale dla 3MPix). Nic wiecej nie da sie wyciagnac. Foce na M. Moze poprobuje na AUTO ale chyba mi sie niechce kombinowac. Lepiej kupic lampe z jakas autmatyka.

Pozdrowki
    Paweł

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@Kubaman - Tyle informacji i prawie wszystkie nieprawdziwe...

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Stara nie-dedykowana lampa nie może błyskać z czasem 1/10000 sekundy. Do tego potrzebne jest strobo i dedykacja.
    P.S> Lampa , zwłaszcza stara, błyska wolniej niż 1/10 000 sekundy.
    Ta lampa, jak większość innych, ma bardzo krótki czas trwania błysku. Zapewne chodzi Ci o problemy z synchronizacją z krótszymi czasami przy migawce szczelinowej? Ale S7000 nie ma migawki szczelinowej, tylko elektrycznie strobowane CCD więc nie ma tego problemu.

Dlatego założe się, że faktyczny czas w twoim aparacie to pewnie 1/200 albo cos koło tego
    Nieprawda - powód j.w.

Ustaw, jeśli się da, 1/128 mocy lampy i sprawdź wyniki.
    Ta lampa nie ma regulacji mocy błysku.

@Paweł Grabowski
    Popróbuj z ustawieniem ISO i przesłoną w zależności od odległości do tematu. Czas otwarcia migawki będzie miał wpływ tylko na proporcję światła zastanego. Ale generalnie odpuść sobie z tą lampą - chyba ża jako slave z fotocelą. Była niewygodna w obsłudze już 20 lat temu.

Uprawnienia umieszczania postów