Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: jak zwiększyć dpi zdjęcia ???

Domyślnie jak zwiększyć dpi zdjęcia ???

Witam.
    Potrzebuję informacji na tema sposobu zwiększenia wilekości DPI zdjęcia np z 75dpi na 300 dpi. Mam zjęcia zrobione aparatem 10D, które niestety w programach graficznych figurują jako 75dpi. A do drukarni muszę je wysłać w wielkości minimum 300dpi. Dodam, że nie chodzi tu o proste ustawienie wilekości dpi na 300 podczas wydruku na drukarce.
    Wiem, że będzie się to wiązało z utratą jakości.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam wszystkich.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp
    Witam.
    Potrzebuję informacji na tema sposobu zwiększenia wilekości DPI zdjęcia np z 75dpi na 300 dpi.
    http://www.fotosite.pl/index.php?title=DPI

a potem

http://www.fotosite.pl/index.php?tit...jalna:Allpages

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dpi (dots per inch - punktów na cal) to nie miara rozdzielczości zdjęcia. Miarą rozdzielczości zdjęcia jest jego rozmiar w mierzony pikselach. Jeśli oddajesz materiał do druku lub labu wtedy miara dpi zaczyna mieć znaczenie, bo pozwala stwierdzić czy będzie można przy danym rozmiarze końcowego wydruku zachować optymalną wartość dpi (typowo 300 dpi lub więcej). I tutaj działa prosta matematyka - bierzesz rozmiar końcowego wydruku mierzony w centymetrach, zamieniasz to na cale i mnożysz wymiary razy 300 (dpi) - otrzymujesz rozdzielczość w pikselach, która jest wymagana, żeby wyprodukować końcowy materiał w 300 dpi bez potrzeby interpolacji w górę. Przykładowo: chcemy wydruk 20x30 cm, czyli 7,8x11,8 cali. Po obliczeniach mamy rozdzielczość ok. 2300x3500. Jeśli nasz aparat produkuje materiał w takiej rozdzielczości (czyli jakieś 8Mpix) to nie musimy interpolować - w przeciwnym wypadku trzeba interpolować w górę co oczywiście niesie jakąś degradację obrazu (tym większą im większy stopień interpolacji).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

niektore maszyny wcale nie maja 300dpi a np 200dpi lub tez wymagane jest mniej trzeba sie zawsze dowiedziec z jaka rozdzielczoscia pracuje lab ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 17-05-2006 o 11:39

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli uzywasz Photoshopa to możesz odczytać rozmiar jaki będzie na wydruku korzystając z opcji "Image Size". Po wybraniu odznacz opcję "Resample Image" a w polu "Resolution" wpisz sobie wymagane DPI. Program automatycznie przeliczy rozmiary obrazka dla wybranych jednostek.
    To działa też w drugą stronę, możesz podać rozmiar a Photoshop wyliczy ci ile to będzie DPI.
    Przy włączeniu "Resample Image" i podaniu DPi, otrzymasz obrazek przeskalowany do takiej rozdzielczości jaka ci potrzebna.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 17-05-2006 o 12:01

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Jeśli uzywasz Photoshopa to możesz odczytać rozmiar jaki będzie na wydruku korzystając z opcji "Image Size".
    W GIMPie to także można zrobić :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    W GIMPie to także można zrobić :-)
    Można i co z tego? Podałem przykład z użyciem konkretnego programu żeby nie było nieporozumień. Jak ktoś chce to sobie wydedukuje jak to zrobić czymś innym.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp
    Witam.
    Potrzebuję informacji na tema sposobu zwiększenia wilekości DPI zdjęcia np z 75dpi na 300 dpi. Mam zjęcia zrobione aparatem 10D, które niestety w programach graficznych figurują jako 75dpi. A do drukarni muszę je wysłać w wielkości minimum 300dpi. Dodam, że nie chodzi tu o proste ustawienie wilekości dpi na 300 podczas wydruku na drukarce.
    Wiem, że będzie się to wiązało z utratą jakości.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam wszystkich.
    A po co chcesz to zmieniac??
    Wazne jest to tylko gdy chcesz sam ustawic zdjecie pod rozmiar w pikselach, zeby w LABIe tylko naswietlono bez przeskalowania. Wtedy sam mozesz sobie zdjecie wyostrzyc, itd, zeby Laboludek tego nie robil za Ciebie. Wtedy musisz znac DPI z jakim LAB naswietla, (najczesciej 300DPI). Wtedy zadany rozmiar odbitki w cm definiuje rozmiar pliku w pikselach.

Przy maszynie 300DPI i zdjeciu 10x15cm plik musi miec 1205 na 1795 pikseli.
    Przy maszynie 400DPI i zdjeciu 10x15cm plik musi miec 1606 na 2394 pikseli.

A gdy zaniesiesz do LABu plik jpg o rozmiarze wiekszym/mniejszym w pikselach, to LAB bez pytania Ciebie o zdanie najpierw przeskaluje zdjecie na mniejsze/wieksze w pikselach a potem naswietli.
    I jak nawet wpiszesz w EXIF'a 10,000 DPI, to odbedzie sie to dokladnie tak samo :-) Ba, mozesz wyciac EXIF'a i bedzie tak samo.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

szukajac rozmiarow pliku do zrobienia odbitki natrafilem na ten temat.. wg mjastrzebski odbitka 10x15 powinna miec wymiar 1205 na 1795 pixeli.. tyle ze to nie jest wcale stosunek 3:2 czyli ani nie odpowiada klatce aparatu ani rozmiarowi odbotki.. wiem ze na forum byl gdzies link do tabelki z rozmiarami ale nie moge tego znalezc w zaden sposob.. moze mi ktos pomoc?
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic Zobacz posta
    wiem ze na forum byl gdzies link do tabelki z rozmiarami ale nie moge tego znalezc w zaden sposob.. moze mi ktos pomoc?

A mozesz mi powiedzieć po co ?
    przecierz obiczenie jest banalne

Bok zdjęcia w mm razy 12 to daje 300 dpi
    Bok zdjęcia w mm razy 16 to daje 400 dpi
    Bok zdjecia w mm razy 8 to daje 200 dpi

10 x 15 -> ( 100 x 12 ) i ( 150 x 12 ) czyli 1200 x 1800

trzeba jeszcze tylko pamiętać że 10 x 15 to rozmiar "handlowy" i tak naprawde rzeczywiste rozmiary odbitek sa inne. A jak inne to juz jest różnie w różnych labach dlatego wszelki tabelki wiesza sie w WC a liczy sia samemu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów